Artikel top billede

Aktivister: Her er cpr-numrene på 91 folketingsmedlemmer

I protest mod loven om Center for Cybersikkerhed har aktivister valgt at lække de folkevalgtes cpr-numre.

It-aktivister har i løbet af natten udgivet en udførlig liste med navne og cpr-numre på 91 folketingspolitikere fra samtlige partier med undtagelse af Enhedslisten og Liberal Alliance, som ikke stemte for den omstridte lov om Center for Cybersikkerhed. Det skriver Politiken.

Blandt de ramte politikere er også en lang række af regeringens ministre, herunder justitsminister Karen Hækkerup (S) og økonomiminister Margrethe Vestager (R).

Der er angiveligt tale om samme gerningsmænd, som stod bag lækket af SF-politikeres cpr-numre i sidste uge og efterfølgende forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

"Efter vores sidste udgivelse om det politiske parti SF har vi lagt mærke til jeres underholdende reaktioner. Det faktum at I aktivt støtter loven, som tillader Center for Cybersikkerhed at opsnappe kommunikation fra danske borgere uden en retskendelse, og det at I kalder den fortjente reaktion for 'et angreb på demokratiet' beviser kun vores pointe: I er de samme hyklere, I altid har været," skriver gruppen ifølge avisen i forbindelse med lækket.

Loven om Center for Cybersikkerhed har været hårdt kritiseret af både borgerrettighedsorganisationer og erhvervslivet, fordi den giver Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til borgeres e-mail og andre personfølsomme oplysninger uden en dommerkendelse.

I beskeden fremgår det samtidig, at aktivisterne selv ser deres aktion som et udtryk for civil ulydighed:

"I kritiserer vores handling af civil ulydighed og kaldet det et angreb på demokratiet. Efter at have ignoreret massiv offentlig kritik og ignoreret 90.000 underskrifter mod den danske offentlighedslov og ignoreret mere end 198.000 underskrifter mod salget af Dong Energy til Goldman Sachs, prøver I af alle mennesker at belære os om demokrati?"

Aktionen er efter alt at dømme ulovlig. Efter sidste uges læk af cpr-numre på 22 nuværende og tidligere medlemmer af SF's folketingsgruppe sagde juraprofessor Lars Bo Langsted fra Cyber Crime Research Center ved Aalborg Universitet til Politiken:

"Da der er tale om, at nogen forsætligt har lagt cpr-numre ud, og at der er tale om folketingsmedlemmer, er vi inde i straffelovens grove hackingbestemmelse, som kan give op til seks års fængsel."

I forbindelse med den seneste uges læk af cpr-numre på politikere fra SF kaldte forsvarsminister Nicolai Wammen aktivisternes aktion for "et angreb mod demokratiet":

"Det er dybt problematisk og forkasteligt, hvis der er enkeltpersoner eller grupper, der på den baggrund begynder at rette angreb med ulovlige handlinger på politikere med synspunkter, man ikke deler," sagde Nicolai Wammen blandt andet til Politiken.

Læs også:

Folketinget siger ja til mere overvågning af borgerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere