LA: Derfor skal staten holde sig langt væk fra at udvikle egne it-systemer

Staten skal holde sig langt væk fra selv at udvikle it-systemer, mener Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager. Vil man undgå dyre it-skandaler, skal man i stedet stramme op på kontraktstyringen i det offentlige, mener hun.

Skatteministeriets planer om selv at udvikle et nyt it-system til at styre ejendomsvurderinger får knubbede ord med på vejen fra Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager.

Hun vil have en politisk beslutning om, at det offentlige holder sig langt væk fra at udvikle it-løsninger på egen hånd.

"Det er grundlæggende usundt, at staten egenudvikler it-systemer. Staten kan aldrig være it-ekspert, som overgår de virksomheder, som ikke laver andet, og der er al mulig risiko for, at sådan nogle systemer bliver både dyrere og dårligere," siger Merete Riisager til Computerworld.

Hun peger også på, at det er dårlig timing, at starte et stort udviklingsprojekt på et tidspunkt, hvor lovgrundlaget for ejendomsvurderinger er under revision.

Plus at Skat i forvejen kæmper med at få styr på EFI-systemet, ligesom man er ramt af skandalen omkring svindel med refusion for skat af aktieudbytter.

"Skat gør det her på et tidspunkt, hvor man har meget store organisatoriske problemer. Og så er ejendomsvurderingerne jo et ret uafklaret fagområde, hvor man rent juridisk ikke ved, hvordan det skal fungere," siger Merete Riisager.

Skandaler skyldes dårlig kontraktstyring
Hun mener, at de mange eksempler på forsinkede og dyre it-projekter er udtryk for dårlig kontraktstyring i det offentlige. Hun efterlyser derfor faste retningslinier for, hvordan staten køber it-systemer.

"Løsningen er ikke at tage kompetencen ind i staten. Det er helt i hegnet. Løsningen er at lave en bedre kontraktstyring med retningslinier for, hvordan det skal fungere. For eksempel, at man ikke betaler hele udgiften, før et system fungerer," siger Merete Riisager.

Men i fortiden har udviklingsopgaver været udbudt på markedet efter alle kunstens regler. Det er jo ikke gået særlig godt?

"Nej, men omvendt har man jo også en lang række eksempler på internt udviklede systemer, som er blevet ekstremt dyre."

Hvad er det for nogle systemer?

"Der skal du helt tilbage. Var Amanda ikke egetudviklet?"

Amanda blev udviklet af CSC.

"Nå, men det er lidt svært at opgøre, hvor meget noget har kostet, når det er egenudviklet. Men hvis du ser rationelt på det, er der ikke noget, der tyder på, at staten skulle være dygtigere til at udvikle et it-system end en specialiseret virksomhed, som hele tiden bliver trykprøvet på et marked."

Men du har stadig ikke forklaret mig, hvad der taler for, at man skal holde fast på eksterne leverandører?

"Problemet ligger et helt andet sted. De forskellige myndigheder har ikke den spidskompetence, som handler om at lave nogle ordentlige aftaler, kravspecifikationer og en proces, hvor man indretter systemer og praksis ind efter hinanden, og at du har den mulighed for først at betale, når systemet fungerer."

Men hvor er så alle eksemplerne på, at det går godt med eksterne leverandører?

"Vi kan se, at det tit går galt, men det er et underligt, hvis det skulle få os til at tro, at staten skulle være en bedre udvikler end private virksomheder."

Så du mener ikke, at man skal opruste statens it-kompetencer?

"Nej, tværtimod. Det er helt skævt, at man nu laver in-house udvikling. Det vil også gøre det meget sværere at se, hvad et system overhovedet koster," siger Liberal Alliances skatteordfører Merete Riisager.

Læs også:

Skatteministeriets nye it-projekt kan komme til at ramme KMD, IBM og CSC hårdt

Derfor kan Skat (sikkert) godt vinke farvel til enhver erstatning for kuldsejlet kæmpe-system
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
PA Consulting solgt for milliard-beløb: 190 ansatte i København følger med i købet
Det amerikanske teknologi-selskab Jacobs overtager konsulenthuset PA Consulting. Med i købet følger 190 medarbejdere i København. Handelen rummer ‘mange spændende muligheder,” lyder det fra direktør Søren Krogh Knudsen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.