Egenkapitalen væk: Stor kapital-indsprøjtning skal redde SKI fra bankerot

Staten og kommunerne hælder 40 millioner kroner i indkøbscentralen SKI's slunkne kasse. Og så skal både it-leverandører og offentlige kunder i fremtiden betale mere for at få lov til at bruge SKI's rammeaftaler.

Efter flere år med store underskud må staten og kommunerne nu skyde 40 millioner kroner ind for at redde økonomien i Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).

Det fremgår af et aktstykke, som Folketingets finansudvalg i september nikkede ja til.

SKI, der er ejet i fællesskab af Kommunernes Landsforening (KL) og Finansministeriet, har i flere år døjet med en stribe millionunderskud. Alene i 2014 kom man ud med et underskud på 15 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her Kæmpeunderskud i SKI: Kommuner svigter it-aftaler.

Det har stille og roligt tømt pengekassen.

Ved udgangen af 2014 var egenkapitalen væk, og kontoudtoget fra banken viste et minus på 15 millioner kroner.

Og situationen for i år ser ikke meget bedre ud. Ifølge aktstykket forventer SKI i 2015 og 2016 at ende med et samlet underskud på 25 millioner kroner.

Store besparelser
SKI økonomiske uføre begyndte for alvor tilbage i 2010, da en afgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen betød, at man måtte stoppe en lang række af de daværende rammeaftaler, fordi de var i strid med EU-retten.

Samtidig blev den daværende direktion fyret på gråt papir.

Siden 2010 har SKI været igennem store besparelser på personale og drift.

Det har dog ikke været tilstrækkeligt til at lukke hullet i kassen, som først og fremmest hænger sammen med svigtende indtægter fra driften af SKI's indkøbsaftaler.

Indtægterne kommer primært fra de såkaldte rabatandele, hvor de private leverandører betaler en fast procentsats af deres omsætning på SKI-aftalerne.

Med pengene fra ejerne kan SKI nu betale sine regninger resten af året. Men for at få økonomien til at hænge bedre sammen, lægger KL og Finansministeriet samtidig op til at hæve leverandørernes betaling af rabatandele i fremtidige SKI-aftaler.

Desuden lægges der op til at øge de offentlige kunders betaling for at bruge SKI-aftalerne.

"SKI's bestyrelse (har) i april truffet beslutninger, der sammenholdt med en forventet øget anvendelse af SKI's aftaler vil give merindtægter på knap 12 millioner kroner årligt, når de er fuldt indfaset i 2019. Ændringerne består i at øge abonnementsprisen for anvendelse af SKI's aftaler og services samt at indarbejde en generel forøgelse af rabatandelssatserne, der kan dække eventuelle tabsgivende aftaler," lyder beskeden til finansudvalget.

SKI's indtægter er siden 2010 næsten halveret fra 116 millioner kroner til knap 66 millioner kroner i 2014.

I samme periode er personaludgifterne skåret med 25 procent.

Læs også:

"For mig er de kommunale it-chefer hverdagens virkelige helte"

SKI strammer kontrollen med salg af it til det offentlige efter bestikkelses-sag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
David Heinemeier Hanssons virksomhed Basecamp overvejer at droppe cloud-giganterne og flytte i egne datacentre: “I Basecamp skal vi helt ned på at bruge nul procent teknologi fra big tech“
Interview: Den berømte danske udvikler David Heinemeier Hansson vil frigøre sig fra tech-giganterne. Derfor overvejer hans virksomhed Basecamp at flytte fra clouden og tilbage i eget datacenter.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.