Vindergruppen flankeret af Niels Henrik Pontoppidan, Oticon og Jan Larsen, Danish Sound innovation Network

Prisvindere har en vild idé: Scanner i dit øre skal aflæse dit humør - sådan fungerer teknologien

Oticon og fem studerende vil revolutionere lyden i din hverdag med ny teknologi, der skal kunne scanne dit hoved for de signaler, som din hjerne sender til dit ansigt og derved kunne aflæse dit humør. Se den vilde ide her.

I fremtiden skal en lille scanner i dit øre forbedre din hørelse.

Når du bliver forvirret eller utilpas, bliver de sidste lyde, du har hørt, sendt til en audiolog, som kan se, præcis hvordan lyden kan forbedres.

Samtidigt leder din smartphone løbende efter optimerede lydprofiler fra andre folk, som har været i samme område. Det hele handler kun om én ting: Du skal have den bedste lyd.

Ideen er udtænkt til høreapparater, men kan teoretisk set bruges i alt fra ørepropper til in-ear høretelefoner.

Fem studerende fra DTU og Aalborg universitet står bag idéen, som har vundet innovationskonurrencen Open Innovation X (Oi-X) på DTU.

Sådan virker det
Grundstenen i idéen er, at en lille EEG-scanner i dit øre aflæser dit humør ud fra signalerne fra din hjerne til dit ansigt.

Det kan virke som science fiction, at en lille dims i dit øre kan aflæse dit humør, men det er faktisk muligt.

Hidtil har såkaldte humørscanninger været udført enten ved visuel registrering af ansigtet eller med direkte scanning af hjernen.

Men det kræver en masse upraktisk udstyr, som ingen gider at gå rundt med i hverdagen.

I stedet for skal en EEG scanner måle de impulser, som løber igennem ansigtsnerven, som løber ganske tæt forbi øret.

"Ingen af de gamle løsninger fungerer godt til vores formål. Derfor tænkte vi, at vi ville måle på selve "ledningen" mellem hjernen og ansigtet," fortæller Thomas Michael Wilmot, som studerer lyd- og musikteknologi på Aalborg Universitet i København.

Der er selvfølgelig lidt vej fra tanke til handling, så gruppen talte med flere forskere i hele landet for at sikre , at det er teknisk muligt.

Det er det, selv om det lyder utroligt, når det bliver forklaret.

"Vi vil placere en lille EEG-scanner i dit øre, som aflæser de signaler, som går igennem din ansigtsnerve. Forskellige signaler giver forskellige ansigtsudtryk, og det kan så kodes til at vise din reaktion," forklarer Thomas Michael Wilmot.

Den tanke er en af hovedårsagerne til, at projektet vandt førstepladsen til open Innovation X, forklarer Niels Henrik Pontoppidan fra Oticon.

Flere grupper havde budt på løsninger til Oticons udfordring, men ingen var så innovative som vinderne.

"Humørgenkendelse ud fra scanning af ansigtsnerven skiller virkelig denne løsningsmodel ud fra de andre i feltet. Det var ikke en tanke, vi selv havde på radaren. Det er en rigtigt god ide. For når apparatet registrerer signalerne til ansigtets muskulatur, slipper brugerne helt for at skulle registrere deres humør og reaktioner."

Det er vigtigt, fordi et stort problem ved tilpasningen af høreapparater er, at brugerne glemmer at beskrive, de situationer, hvor de har haft problemer.

Den nye metode tager brugeren helt ud af den opgave.

Ændrer til situationen
I stedet for for at brugeren selv skal registrere sione oplevelser, kan de indsamlede data løbende registreres i en database over lydsituationen på forskellige steder. GPS data og feedback fra brugere med samme hørelse som brugeren bliver så brugt til løbende at skræddersy lyden, så den hele tiden er optimeret i forhold til den enkeltes omgivelser.

På baggrund af flere brugeres oplevelser, kan høreapparatet altså optimere sig selv, når du tager til koncert, er til en konference eller i metroen.

Open Innovation X
Oi-X blev afholdt for første gang i år af DTU i samarbejde med en række teknologivirksomheder som KMD, IBM og Oticon. Virksomhederne stiller udfordringer, som studerende fra hele landet kan komme med løsninger til.

13. november præsenterede deltagerne deres løsninger for et dommerpanel, og det humørscannende høreapparat vandt både førstepladsen på 25.000 kroner og en mulighed for at arbejde videre på projektet i samarbejde med Oticon og specialprisen fra Danish Sound Innovation Network.

DTU er også langt fremme med supercomputere og cloudcomputing. Det kan du læse mere om her og  her.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Amazon vil snart tromle ind over Danmarks grænser - men der findes muligvis en modgift mod Amazon-effekten
ComputerViews: Der vil omgående ske tre ting, hvis Amazon åbner for sin store 'everything store' i Danmark, og det er noget, som alle e-handlende må forholde sig til. Til gengæld tyder meget på, at Amazon trods sin mægtige styrke har en akilleshæl, som danske e-handlende kan udnytte.
Computerworld
Nørgaard: Facebook er godt og grundigt på spanden på grund af nogle onde menneskers onde biks
Klumme: En række onde mennesker som Steve Bannon har via deres onde, onde biks Cambridge Analytics (CA) trukket data ud på individ-niveau fra Facebook på alle amerikanere, anvendt en yderst snedig metode, kaldet Big Five, til at finde ud af deres sindsstemning, og derpå målrettet de russiske trolde fra IRA i Sankt Petersborg mod folk med henblik på at fremme Bernie og Trumpie, men ikke Hillary.
CIO
Datatilsynet beroliger 65 dage før GDPR: "Det er ikke fordi, vi nu vil ud og give bøder til højre og venstre"
Datatilsynet forventer ikke at skulle uddele bøder til højre og venstre. I stedet vil tilsynet satse på at indgå i en dialog med virksomhederne.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Hvilken slags CRM understøtter bedst din forretning?
Hvordan vælger jeg det rigtige CRM-system? Hvad skal jeg prioritere? Denne guide giver dig et solidt grundlag for at vælge det CRM-system, der understøtter netop din virksomhed og jeres processer bedst – og som støtter op om arbejdet med bl.a. salg, marketing og service gennem den samlede kunderejse. Du får også konkrete og brugbare tips til, hvordan du øger sandsynligheden for, at CRM bliver en naturlig og selvfølgelig del af dine medarbejderes dagligdag. Hvilket jo er grundlaget for, at det samlede CRM-projekt bliver til en succes.