Artikel top billede

Trues med milliardbøde: Chip-gigant holdt konkurrenter ude med prisdumping og penge under bordet

Den amerikanske producent af mobilchips Qualcomm trues med milliardbøde af EU's Margrethe Vestager.

Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager åbner nu ifølge nyhedsbureauet Reuters officielt en sag mod den amerikanske chipproducent Qualcomm for misbrug af selskabets dominerende markedsposition.

Qualcomm, der er verdens største producent af chips til mobiltelefoner, har ifølge EU-Kommissionen betalt en mobilproducent for at vælge selskabets produkter, ligesom Qualcomm angiveligt har dumpet sine priser for at holde konkurrenter ude af markedet.

"Jeg er bekymret for, at Qualcomms handlinger kan have presset konkurrenter ud af markedet eller forhindret dem i at konkurrere," hedder det i en udtalelse fra Margrethe Vestager.

Hvis anklagen holder vand, risikerer Qualcomm en rekordstor bøde på op til 18 milliarder kroner, svarende til 10 procent af selskabets 2014-omsætning.

Qualcomm er i forvejen under efterforskning i USA, Kina, Taiwan, Japan og Sydkorea, hvor myndighederne kigger kritisk på selskabets licensregler og patenter.

Kinesisk milliardbøde

Så sent i februar i år måtte Qualcomm betale en bøde på godt seks milliarder kroner til de kinesiske konkurrencemyndigheder for at have forhindret den frie konkurrence.

Den påståede prisdumping er ifølge EU-Kommissionen foregået fra 2009 til 2011, hvor to kunder har købt produkter hos Qualcomm under kostpris.

Den direkte betaling for at få en kunde til at holde fast ved Qualcomms såkaldte baseband-chipset er foregået siden 2011.

Qualcomms chefjurist Don Rosenberg afviser ifølge Reuters, at selskabet har overtrådt EU's regler.

"Vi ser frem til, at redegøre for at vores salgsmetoder har været i overensstemmelse med europæiske konkurrencelovgivning," siger han i en udtalelse.

Qualcomm producerer software og chips til smartphones, tablets og spillekonsoller. Selskabet for processoren Snapdragon, som blandt andet bruges i high-end smartphones og devices fra Samsung og HTC. Apple iPhone 6 benytter desuden et 4G-modem produceret af Qualcomm.

Det er ikke første gang, at Qualcomm er i de europæiske konkurrencemyndigheders søgelys.

I 2009 henlagde EU-myndighederne en klagesag mod selskabet om urimeligt høje royalties for brug af Qualcomms softwarestandarder for 3G-telefoner.

Læs også:

Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

EU på trapperne med ny bøde til Microsoft
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere