Artikel top billede

Trues med milliardbøde: Chip-gigant holdt konkurrenter ude med prisdumping og penge under bordet

Den amerikanske producent af mobilchips Qualcomm trues med milliardbøde af EU's Margrethe Vestager.

Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager åbner nu ifølge nyhedsbureauet Reuters officielt en sag mod den amerikanske chipproducent Qualcomm for misbrug af selskabets dominerende markedsposition.

Qualcomm, der er verdens største producent af chips til mobiltelefoner, har ifølge EU-Kommissionen betalt en mobilproducent for at vælge selskabets produkter, ligesom Qualcomm angiveligt har dumpet sine priser for at holde konkurrenter ude af markedet.

"Jeg er bekymret for, at Qualcomms handlinger kan have presset konkurrenter ud af markedet eller forhindret dem i at konkurrere," hedder det i en udtalelse fra Margrethe Vestager.

Hvis anklagen holder vand, risikerer Qualcomm en rekordstor bøde på op til 18 milliarder kroner, svarende til 10 procent af selskabets 2014-omsætning.

Qualcomm er i forvejen under efterforskning i USA, Kina, Taiwan, Japan og Sydkorea, hvor myndighederne kigger kritisk på selskabets licensregler og patenter.

Kinesisk milliardbøde

Så sent i februar i år måtte Qualcomm betale en bøde på godt seks milliarder kroner til de kinesiske konkurrencemyndigheder for at have forhindret den frie konkurrence.

Den påståede prisdumping er ifølge EU-Kommissionen foregået fra 2009 til 2011, hvor to kunder har købt produkter hos Qualcomm under kostpris.

Den direkte betaling for at få en kunde til at holde fast ved Qualcomms såkaldte baseband-chipset er foregået siden 2011.

Qualcomms chefjurist Don Rosenberg afviser ifølge Reuters, at selskabet har overtrådt EU's regler.

"Vi ser frem til, at redegøre for at vores salgsmetoder har været i overensstemmelse med europæiske konkurrencelovgivning," siger han i en udtalelse.

Qualcomm producerer software og chips til smartphones, tablets og spillekonsoller. Selskabet for processoren Snapdragon, som blandt andet bruges i high-end smartphones og devices fra Samsung og HTC. Apple iPhone 6 benytter desuden et 4G-modem produceret af Qualcomm.

Det er ikke første gang, at Qualcomm er i de europæiske konkurrencemyndigheders søgelys.

I 2009 henlagde EU-myndighederne en klagesag mod selskabet om urimeligt høje royalties for brug af Qualcomms softwarestandarder for 3G-telefoner.

Læs også:

Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

EU på trapperne med ny bøde til Microsoft
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere