Artikel top billede

Både fjernsynet, filmformatet og frisuren var anderledes dengang videomaskinen havde sin storhedstid. Dump: Youtube.

En legende går bort: Den sidste videomaskine lægges i graven i denne måned

Så er det slut. Den sidste producent af videomaskiner lukker ned for produktionen. Teknologien ændrede vores medievaner totalt og blev forløberen for tidens streaming-tjenester. Men måske kan VHS'en blive genfødt.

Det er lørdag, og far har været på tanken for at købe popcorn og leje en Moviebox og en videofilm.

Engang en del af virkeligheden, som man nok skal være lidt oppe i årene for at huske og genkende.

Movieboxen har været væk i mange år, efter at videomaskinen gjorde sit indtog under fjernsynet i de danske stuer. Men nu er videomaskinen så også på vej til de evige filmmarker.

Den sidste VCR-maskine (videocassette recorder) produceres nemlig i denne måned.

Det er måske også på tide, vil mange mene, men gode teknologier har det med at overleve længe.

Den sidste skrivemaskinefabrik lukkede eksempelvis først i 2011 på trods af den digitale tekstbehandling.

Det er farbrikken Funai Electric, der er den sidste, som producerer videomaskiner, og som nu har besluttet at lukke for produktionen.

Det skriver Mental Floss

De gamle bånd, du har liggende i skabet eller på loftet, kan du således godt køre ned på genbrugspladsen - og du behøver ikke spole dem tilbage.

Bliv kult eller hvil i fred

Funai Electric har en lang historie med VHS-formatet og VCR-maskinerne. Faktisk lancerede firmaet tilbage i 1980'erne CVC-afspilleren, der var en kompakt videooptager, som forsøgte at tage kampen op mod de mere populære VHS- og Betamax-formater.

Som bekendt endte CVC-maskinen i skraldespanden, og i stedet slog firmaet sig på at producere VHS-videomaskiner. Men den æra ender altså nu.

Selv om den nu er parkeret for evigt, var videomaskinen en markant spiller, der ændrede vores måde at anvende medierne på.

Pludselig blev det både muligt at optage og afspille på det tidspunkt, som passede ind i dagligdagen.

Så princippet er altså ikke dødt. Det lever videre i bedste velgående på streaming-tjenesterne.

Beslutningen om at stoppe produktionen er ligetil: Der er ingen, der køber maskinerne mere. Det er dog ikke ensbetydende med, at videomaskinen ikke anvendes mere.

Faktisk er der flere steder opstået grupper, der dyrker det flimrende format og de uskarpe billeder. En tendens, der også ses inden for vinylplader, der i de senere år har oplevet en genfødsel.

Måske kan interessen for VHS'en på samme vis genopstå og Funai Electric genoptage produktionen.

Hvis ikke, så hvil i fred.

Læs også:
Sådan kan du se 3D Blu-ray-film på din konsol

Kassettebånd, cd'er og mp3-filer er døde: Hvad bliver det næste?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere