Både fjernsynet, filmformatet og frisuren var anderledes dengang videomaskinen havde sin storhedstid. Dump: Youtube.

En legende går bort: Den sidste videomaskine lægges i graven i denne måned

Så er det slut. Den sidste producent af videomaskiner lukker ned for produktionen. Teknologien ændrede vores medievaner totalt og blev forløberen for tidens streaming-tjenester. Men måske kan VHS'en blive genfødt.

Det er lørdag, og far har været på tanken for at købe popcorn og leje en Moviebox og en videofilm.

Engang en del af virkeligheden, som man nok skal være lidt oppe i årene for at huske og genkende.

Movieboxen har været væk i mange år, efter at videomaskinen gjorde sit indtog under fjernsynet i de danske stuer. Men nu er videomaskinen så også på vej til de evige filmmarker.

Den sidste VCR-maskine (videocassette recorder) produceres nemlig i denne måned.

Det er måske også på tide, vil mange mene, men gode teknologier har det med at overleve længe.

Den sidste skrivemaskinefabrik lukkede eksempelvis først i 2011 på trods af den digitale tekstbehandling.

Det er farbrikken Funai Electric, der er den sidste, som producerer videomaskiner, og som nu har besluttet at lukke for produktionen.

Det skriver Mental Floss

De gamle bånd, du har liggende i skabet eller på loftet, kan du således godt køre ned på genbrugspladsen - og du behøver ikke spole dem tilbage.

Bliv kult eller hvil i fred
Funai Electric har en lang historie med VHS-formatet og VCR-maskinerne. Faktisk lancerede firmaet tilbage i 1980'erne CVC-afspilleren, der var en kompakt videooptager, som forsøgte at tage kampen op mod de mere populære VHS- og Betamax-formater.

Som bekendt endte CVC-maskinen i skraldespanden, og i stedet slog firmaet sig på at producere VHS-videomaskiner. Men den æra ender altså nu.

Selv om den nu er parkeret for evigt, var videomaskinen en markant spiller, der ændrede vores måde at anvende medierne på.

Pludselig blev det både muligt at optage og afspille på det tidspunkt, som passede ind i dagligdagen.

Så princippet er altså ikke dødt. Det lever videre i bedste velgående på streaming-tjenesterne.

Beslutningen om at stoppe produktionen er ligetil: Der er ingen, der køber maskinerne mere. Det er dog ikke ensbetydende med, at videomaskinen ikke anvendes mere.

Faktisk er der flere steder opstået grupper, der dyrker det flimrende format og de uskarpe billeder. En tendens, der også ses inden for vinylplader, der i de senere år har oplevet en genfødsel.

Måske kan interessen for VHS'en på samme vis genopstå og Funai Electric genoptage produktionen.

Hvis ikke, så hvil i fred.

Læs også:
Sådan kan du se 3D Blu-ray-film på din konsol

Kassettebånd, cd'er og mp3-filer er døde: Hvad bliver det næste?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
IT Relation fortsætter offensiv opkøbsbølge: Overtager it-sikkerheds-selskabet Improsec
Vækst-selskabet IT Relation fortsætter sin massive opkøbsbølge, der har ført til et to-ciftret antal opkøb over de seneste år. Selskabet overtager nu sikkerhedsselskabet Improsec.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.