Artikel top billede

Nu kommer 8K-TV bølgen – men hvad med pris og anvendelighed?

Både Samsung og LG løfter sløret for imponerende 8K fjernsyn denne uge. Prisen bliver ekstrem, og med denne kommer spørgsmålet om 8K overhovedet er nødvendigt.

Selvom 4K og Full HD fjernsyn – og særligt indhold – begynder at brede sig hos forbrugerne, stopper pixelræset ikke ved 4K – også kendt som Ultra HD.

Denne uge kan både Samsung og LG løfte sløret for noget af det ypperste inden for TV: 8K.

Selvom 8K lyder som en fordobling af opløsningen i forhold til det ellers skarpe 4K format, disker 8K-teknologien op med fire gange flere pixels end forgængeren.

Hvert enkelt billedframe er her på 33 megapixels mod 8 i 4K-optagelserne.

Ved årets IFA-elektronikmesse i Berlin præsenterer LG deres ambitiøse – og utvivlsomt afsindigt dyre – 8K fjernsynsprototype med OLED-teknologi ombord, mens Samsung introducerer en kommerciel tilgængelig model døbt Q900R.

Se også: Test af Apple TV 4K: Sådan afgør du, om du skal vælge Apple TV 4K eller Chromecast Ultra

Kan man se forskel?

Med 33 millioner pixels ombord i 8K fjernsyn begynder producenterne at nærme sig, hvad det menneskelige øje overhovedet kan registrere af skarpheder.

Især hvis billedet opleves fra sædvanlige betragtningsafstande.

Et 65 tommers 8K fjernsyn set fra fem meters afstand vil stå lige så skarpt som en typisk Full HD skærm fra en bærbar set fra samme afstand.

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt det kræver falkesyn overhovedet at spotte en forskel mellem det eksisterende 4K og den nye standard.

Det er på den vis også sigende, at markedets første 8K-fjernsyn samtidig satser på andre billedparametre end at levere en overflod af pixels i panelet.

Både LG og Samsung satser på særligt lysstærke og kontrastrige skærme samt hypermættede HDR-farver til at løfte TV-oplevelsen ud over det sædvanlige.

Her leverer Samsungs nye QLED TV en spektakulær maksimal lysstyrke på 4.000 nits, mens LG med sit nye 88” OLED-fjernsyn byder på den enorme kontrast og farvemæthed, som teknologien muliggør.

Den største hurdle ligger dog i indholdet. Selvom 4K fjernsyn har eksisteret siden 2013, skulle der gå nogle år, før 4K-produktioner overhovedet fandt vej til forbrugerne.

I dag bliver størstedelen af udbuddet af TV-shows fortsat streamet i Full HD eller lavere opløsninger.

Samsung forsøger at imødekomme det manglende indhold med en teknologi kaldet ’AI Upscaling’ for at opskalere indholdet på overbevisende vis – ifølge Samsung.

I og med at det menneskelige øje døjer med at skelne mellem 4K og 8K indhold i forvejen, kan det blive en svær påstand at be- eller afkræfte.

Læs også: Her er den nye standard der skal forsyne din fladskærm og monitor med 8K-indhold

Prisen taler vi ikke om

8K er dyrt. Enormt dyrt.

Først kommercielt tilgængelige 8K-fjernsyn sørgede Sharp for, med deres 85 tommer store LV-85001 fjernsyn.

Den debuterede sidste år på det japanske marked. Pris: 830.000 kroner.

Så er de første købere på forkant, når de første 8K-udsendelser går i luften, når det japanske NHK-kanal forventer at sende i 8K i forbindelse med OL i Tokyo i 2020.

Samsungs Q900R 8K fjernsyn står til at debutere i handlen i løbet af september måned i størrelserne 65”, 75”, 82” og 85”.

Prisen er ikke oplyst endnu, men som The Verge pointerer, regnes fakturaen med at lyde på over 8K – altså otte tusinde amerikanske dollars.

Se også: Tv-station klar til at sende dele af OL i svimlende opløsning: Sender i 8K
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere