Artikel top billede

Nu kommer 8K-TV bølgen – men hvad med pris og anvendelighed?

Både Samsung og LG løfter sløret for imponerende 8K fjernsyn denne uge. Prisen bliver ekstrem, og med denne kommer spørgsmålet om 8K overhovedet er nødvendigt.

Selvom 4K og Full HD fjernsyn – og særligt indhold – begynder at brede sig hos forbrugerne, stopper pixelræset ikke ved 4K – også kendt som Ultra HD.

Denne uge kan både Samsung og LG løfte sløret for noget af det ypperste inden for TV: 8K.

Selvom 8K lyder som en fordobling af opløsningen i forhold til det ellers skarpe 4K format, disker 8K-teknologien op med fire gange flere pixels end forgængeren.

Hvert enkelt billedframe er her på 33 megapixels mod 8 i 4K-optagelserne.

Ved årets IFA-elektronikmesse i Berlin præsenterer LG deres ambitiøse – og utvivlsomt afsindigt dyre – 8K fjernsynsprototype med OLED-teknologi ombord, mens Samsung introducerer en kommerciel tilgængelig model døbt Q900R.

Se også: Test af Apple TV 4K: Sådan afgør du, om du skal vælge Apple TV 4K eller Chromecast Ultra

Kan man se forskel?

Med 33 millioner pixels ombord i 8K fjernsyn begynder producenterne at nærme sig, hvad det menneskelige øje overhovedet kan registrere af skarpheder.

Især hvis billedet opleves fra sædvanlige betragtningsafstande.

Et 65 tommers 8K fjernsyn set fra fem meters afstand vil stå lige så skarpt som en typisk Full HD skærm fra en bærbar set fra samme afstand.

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt det kræver falkesyn overhovedet at spotte en forskel mellem det eksisterende 4K og den nye standard.

Det er på den vis også sigende, at markedets første 8K-fjernsyn samtidig satser på andre billedparametre end at levere en overflod af pixels i panelet.

Både LG og Samsung satser på særligt lysstærke og kontrastrige skærme samt hypermættede HDR-farver til at løfte TV-oplevelsen ud over det sædvanlige.

Her leverer Samsungs nye QLED TV en spektakulær maksimal lysstyrke på 4.000 nits, mens LG med sit nye 88” OLED-fjernsyn byder på den enorme kontrast og farvemæthed, som teknologien muliggør.

Den største hurdle ligger dog i indholdet. Selvom 4K fjernsyn har eksisteret siden 2013, skulle der gå nogle år, før 4K-produktioner overhovedet fandt vej til forbrugerne.

I dag bliver størstedelen af udbuddet af TV-shows fortsat streamet i Full HD eller lavere opløsninger.

Samsung forsøger at imødekomme det manglende indhold med en teknologi kaldet ’AI Upscaling’ for at opskalere indholdet på overbevisende vis – ifølge Samsung.

I og med at det menneskelige øje døjer med at skelne mellem 4K og 8K indhold i forvejen, kan det blive en svær påstand at be- eller afkræfte.

Læs også: Her er den nye standard der skal forsyne din fladskærm og monitor med 8K-indhold

Prisen taler vi ikke om

8K er dyrt. Enormt dyrt.

Først kommercielt tilgængelige 8K-fjernsyn sørgede Sharp for, med deres 85 tommer store LV-85001 fjernsyn.

Den debuterede sidste år på det japanske marked. Pris: 830.000 kroner.

Så er de første købere på forkant, når de første 8K-udsendelser går i luften, når det japanske NHK-kanal forventer at sende i 8K i forbindelse med OL i Tokyo i 2020.

Samsungs Q900R 8K fjernsyn står til at debutere i handlen i løbet af september måned i størrelserne 65”, 75”, 82” og 85”.

Prisen er ikke oplyst endnu, men som The Verge pointerer, regnes fakturaen med at lyde på over 8K – altså otte tusinde amerikanske dollars.

Se også: Tv-station klar til at sende dele af OL i svimlende opløsning: Sender i 8K
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Ny dansk Oracle-topchef vil sætte skub i den store cloud-udrulning: Vil have flere Oracle-kunder over på cloud
Cloud skal fylde en større del af forretningen hos Oracle Danmark. Ny landechef Marc Jardorf har som hovedprioritet at sikre, at flest mulige kunder kommer med over på den cloud-udrulning, der har præget den amerikanske it-gigant de senere år. " Vi har alle produkterne nu," siger han til Computerworld. Se hans plan her.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Hvad koster det egentlig…? Tag overblikket tilbage over dine omkostninger i skyen
Mange organisationer arbejder på tværs af flere cloudplatforme – men er udfordret af, at det kan være næsten umuligt at vide, hvad man betaler for og hvorfor.