Artikel top billede

Succes-browseren Chrome fylder 10 år: Jubilæumsudgave fejrer det med nyt look og flere funktioner

Google Chrome-browser er en 10 år lang succeshistorie - det fejrer selskabet med en ny version af browseren.

Googlehar på to måder fået sat sig et eftertrykkeligt præg på, hvordan vi bruger nettet. Den ene er søgemaskinen, som definerer selskabet, den anden er den populære Chrome-browser.

Denne uge kan den succesfulde browser, som i dag er at finde på knap to tredjedele af klodens computere, fejre sit første årti.

Projektet debuterede 2. september 2008, hvor Microsofts Internet Explorer og Mozillas Firefox regerede som de førende internet-browsere.

Googles browser fik hurtig succes med sin daværende satsning på hastighed takket være en effektiv JavaScript-engine døbt ’V8’ med aarhusianske rødder.

Se også: På besøg hos Googles udviklingsafdeling i Aarhus: Fra Chrome og V8 til det nye danske projekt

Dengang kunne de første begejstrede anmeldelser konkludere at: ”Google Chrome er hurtig. Imponerende hurtig. Mere den dobbelt så hurtig som Firefox 3 eller Safari 4”

Siden har Chrome udviklet sig til et frodigt stykke software, som har været med til at udbrede en stribe populære features.

Disse tæller blandt andre browser-plugins, incognito-modus, web-app support, synkronisering mellem enheder og sessioner og sandboxing af hjemmesider.

Google har endda afledt et helt styresystem ud af browseren, ChromeOS, som i dag driver både tablets, laptops og desktop-maskiner frem og i stigende grad stjæler markedsandele fra de billigere segmenter i laptop- og tabletmarkedet.

Læs også: Browserkrigen: Chrome har momentum og kurs mod verdensherredømmet

Fejrer fødselsdag med jubilæumsudgave

I dagens anledning lancerer Google en ny, revideret udgave af Chrome.

Her er det dog ikke hastigheden, der reklameres for, men et nyt design-sprog, som er blevet døbt ’Material 2’ i tråd med Googles større make-over af selskabets mange software-løsninger fra Android, over Docs til nu Chrome.

Her går søgegiganten efter et mere afrundet look, hvor blandt andet faner får en runding i hjørnerne, mens søgefeltet, også kendt som ombibox’en, er helt afrundet i hver ende og ikonerne nu er cirkulære.

Samtidig er farvepaletten ændret hist og her, generelt mod det lysere, for at give interfacet et lettere udtryk.

Opdateringen er ikke kun skinddyb, det nye Chrome får nye funktioner ombord såsom en omnibox der kan kan svare på forespørgsler i naturlig tekst direkte i feltet, såsom ’hvordan bliver vejret i morgen?’.

Samtidig indbygger Google en password-administrator feature i Chrome, der kan generere og huske koder til hjemmesider.

Læs også: Chrome kører nu på seks ud af 10 computere i verden: Her er verdens mest udbredte browsere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere