Artikel top billede

Succes-browseren Chrome fylder 10 år: Jubilæumsudgave fejrer det med nyt look og flere funktioner

Google Chrome-browser er en 10 år lang succeshistorie - det fejrer selskabet med en ny version af browseren.

Googlehar på to måder fået sat sig et eftertrykkeligt præg på, hvordan vi bruger nettet. Den ene er søgemaskinen, som definerer selskabet, den anden er den populære Chrome-browser.

Denne uge kan den succesfulde browser, som i dag er at finde på knap to tredjedele af klodens computere, fejre sit første årti.

Projektet debuterede 2. september 2008, hvor Microsofts Internet Explorer og Mozillas Firefox regerede som de førende internet-browsere.

Googles browser fik hurtig succes med sin daværende satsning på hastighed takket være en effektiv JavaScript-engine døbt ’V8’ med aarhusianske rødder.

Se også: På besøg hos Googles udviklingsafdeling i Aarhus: Fra Chrome og V8 til det nye danske projekt

Dengang kunne de første begejstrede anmeldelser konkludere at: ”Google Chrome er hurtig. Imponerende hurtig. Mere den dobbelt så hurtig som Firefox 3 eller Safari 4”

Siden har Chrome udviklet sig til et frodigt stykke software, som har været med til at udbrede en stribe populære features.

Disse tæller blandt andre browser-plugins, incognito-modus, web-app support, synkronisering mellem enheder og sessioner og sandboxing af hjemmesider.

Google har endda afledt et helt styresystem ud af browseren, ChromeOS, som i dag driver både tablets, laptops og desktop-maskiner frem og i stigende grad stjæler markedsandele fra de billigere segmenter i laptop- og tabletmarkedet.

Læs også: Browserkrigen: Chrome har momentum og kurs mod verdensherredømmet

Fejrer fødselsdag med jubilæumsudgave

I dagens anledning lancerer Google en ny, revideret udgave af Chrome.

Her er det dog ikke hastigheden, der reklameres for, men et nyt design-sprog, som er blevet døbt ’Material 2’ i tråd med Googles større make-over af selskabets mange software-løsninger fra Android, over Docs til nu Chrome.

Her går søgegiganten efter et mere afrundet look, hvor blandt andet faner får en runding i hjørnerne, mens søgefeltet, også kendt som ombibox’en, er helt afrundet i hver ende og ikonerne nu er cirkulære.

Samtidig er farvepaletten ændret hist og her, generelt mod det lysere, for at give interfacet et lettere udtryk.

Opdateringen er ikke kun skinddyb, det nye Chrome får nye funktioner ombord såsom en omnibox der kan kan svare på forespørgsler i naturlig tekst direkte i feltet, såsom ’hvordan bliver vejret i morgen?’.

Samtidig indbygger Google en password-administrator feature i Chrome, der kan generere og huske koder til hjemmesider.

Læs også: Chrome kører nu på seks ud af 10 computere i verden: Her er verdens mest udbredte browsere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere