Artikel top billede

Ny nordisk supercomputer sparker Finland op i den globale superliga

Det finske center for it-videnskab rykker op i den internationale superliga med deres nye supercomputer.

Omkring 500 kilometer nord for Helsinki, ud for Kajaani i Finland vil Nordens kraftigste computer stå.

Det står klart efter at det finske center for it-videnskab ’IT Center for Science’ (CSC) og Atos offentliggjorde planerne om der at opføre Finlands mest avancerede supercomputer.

Her skal 3.125 64-kernede AMD Epyc ’Rome’ processorer snurre sammen og levere sammelagt over 200.000 kerners regnekraft.

Hver enkel processor understøtter PCI-e 4.0 standarden og op til 4TB DDR4 RAM.

Med en maksimal ydelse på 6,4 petaflops, rykker CSC-maskinen i den globale top 50, når det gælder supercomputere.

Senere vil maskinen udbygges med såkaldte BullSequana X400 moduler med Intel Cascade Lake Xeron processorer ombord. Når supercomputeren er fuldt udbygget, vil den levere op til 11 petaflops regnekraft.

Systemet vil være køreklart i løbet af sommeren 2019, hvor det vil fokusere på AI-understøttet forskning.

Tjener sig 40-foldigt hjem

Maskinen vil udgøre en investering på i alt 39 millioner euro, svarende til 290 millioner kroner.

Atos Nordic direktør, Harri Saikkonen, tror på, at den investering vil tjene sig selv hjem hurtigt:

” I den hastigt vækstende økonomi, betaler investeringer i supercomputere sig hurtigt tilbage igen. Ifølge IDC, genererer hver enkel euro spenderet i supercomputing omkring 40 euro i profit”, noterer direktøren i en pressemeddelelse.

Læs også: Ny supercomputer kåret som klodens hurtigste: For første gang i fem år er den ikke længere kinesisk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere