Få styr på hjemmekontoret: Her er fem ting du skal sikre, når corona sender dig i karantæne

Den smitsomme Covid-19 epidemi truer landets arbejdspladser. Mange danskere skal arbejde hjemmefra i den nærmeste fremtid og det kræver det rette sæt værktøjer og strategier at arbejde hjemmefra effektivt og sikkert.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Onsdag 11. marts om aftenen varslede statsminister Mette Frederiksen (S) nye omsiggribende retningslinjer for at inddæmme den smitsomme Covid-19 sygdom i landet.

Derefter stod det klart for den danske befolkning, at tiltagene vil betyde store omvæltninger i det danske samfund.

Blandt de skærpede retningslinjer rammer en stribe af dem måden, som arbejdsmarkedet er indrettet.

Mange offentlige ansatte bliver sendt hjem denne uge, børn og unge skal blive væk fra skolerne og universiteterne, mens det private erhvervsliv opfordres til at lade flest muligt ansatte arbejde hjemmefra.

Hjemmearbejdspladser kommer til at blive flittigt brugt. De kræver de rette værktøjer og strategier.

Her følger derfor fem råd og vejledninger til, hvordan du får det bedste ud af din arbejdstid i hjemmet.

Prioritering af arbejdsopgaver
Inden arbejdet kan tages med hjem, skal der ligge aftaler for hvilke opgaver der kan løses hjemmefra samt i hvilket omfang.

Her skal praktiske spørgsmål om udstyr og mulige værktøjer afklares, men også it-sikkerheds spørgsmål som datasikkerhed- og opbevaring samt adgang til sikrede netværk skal besvares.

Det kan kræve indkøb af dedikerede headsets, webcams, bærbare eller smartphones, samt opsættelse af private netværk til fildeling.

Kan alle dine opgaver ikke varetages fra hjemmet, kan hjemmearbejdspladsen stadig fungere som et eventuelt supplement til forskudte arbejdstider, nedsat arbejdstid eller endda tiltag, der kan inddæmme smittefare.

Dedikeret arbejdsplads
At arbejde hjemmefra kræver disciplin – og arbejdsro. Har du mulighed for at etablere et kontor derhjemme, vil det øge din produktivitet.

En bærbar med wi-fi adgang ovenpå sofabordet er måske tilstrækkeligt, men at have den ovenpå et skrivebord og sluttet til en ekstra skærm, mus og tastatur, vil gøre arbejdsdagen bedre.

Hav også ergonomien for øje, når du indretter stol, bord og skærm.

En af de store farer ved hjemmearbejde er risikoen for overspringshandlinger, hvilket afhjælpes ved at fjerne eventuelle fristelser eller huslige opgaver af syne.

Et godt headset, der filtrerer omverdenens støj fra er altid en god investering.

Læs også: Duel i stillekupéen: Her er to af de bedste støjdæmpende headsets du kan få

Dertil kommer en stribe apps til undsætning, til både mobilen og bærbaren, eksempelvis Googles Focus Mode eller Apples ’Skærmtid’ til at begrænse antallet af uhensigtsmæssige afbrydelser udefra.

Samtidig kan det være nødvendigt at gøre det klart overfor venner og familie, at hjemmet nu er en arbejdsplads i visse timer i døgnet for at undgå at blive forstyrret.

Værktøjskassen
Når arbejdet skal foregå i skyen, er kontorpakker som Google G Suite og Microsofts Office 365 populære løsninger, der fletter både kontor-programmer med cloud-lager og deleløsninger.

Samarbejdsværktøjer som videokonference- og chatprogrammer Zoom og Slack oplever kronede dage med en massiv tilgang, hvilket afspejler sig eksempelvis Zoom-aktien som er en de få der stryger til vejrs i et ellers blodrødt børsmarked.

Andre løsninger som Microsoft Teams, Cisco Webex, Google Hangouts og mødeværktøjet LogMeIn er siden COVID-19 udbruddets debut gjort tilgængelig for ingen eller få penge.

Se også: De næste måneder bliver det gratis at forsøge sig med Microsoft Teams og Office 365

Fælles for gratisløsningerne er dog, at de enten er tidsbegrænset i en periode på op til tre måneder eller indtil 1. juli i Microsoft Teams' tilfælde.

Man kan heller ikke forvente at alle funktioner er tilgængelige i prøveversionerne og der kan dukke andre former for begrænsninger op, eksempelvis antallet af brugere inden for en organisation.

Skærpet sikkerhed
Når tusindvis af arbejdspladser flyttes ud af matriklen og ind i medardbejdernes hjem, er det andre vira end den nye coronavirus, der truer virksomheden.

Hjemarbejdet kan foregå på enheder, der deles af flere familiemedlemmer, mens medarbejderes hjemmenetværk ikke tåler samme sikkerhedsstandarder som kontorets.

Af samme grund vurderer sikkerhedselskabet Check Point Software, ifølge mediet Marketwatch, at der kan være flere forsøg på it-angreb i den kommende tid, i takt med at flere online services benyttes.

Særligt virksomheder som er afhængige af on-premise sikkerhedsløsninger anslås at være sårbare.

”For en mere traditionel virksomhed, bliver det et svært skifte, fordi det de gør er at slække sikkerheden på enheder indenfor deres perimeter. Men nu ryger enhederne ud af perimeteren og ind de ansatte hjem,” advarer Chenxi Wang, partner ved Rain Capital.

Samme forhold gælder for GDPR-følsomme data, som kan udløse bøder, hvis de ikke håndteres korrekt. Eksempelvis hvis en bærbar med personhenførbare data tages med hjem.

Læs også: Datatilsynet anmelder to kommuner til politiet: Skal betale bøder for brud på GDPR

For brugerne betyder det, at der skal være klare sikkerhedsforskrifter at efterleve og at disse følges.

Pålidelig forbindelse
Din internet-forbindelse er din livline til din arbejdsplads og omverdenen. Det stiller krav til den.

Overvejer du skiftet til en bedre internetforbindelse er det her lejligheden.

Har du et netværksstik i din maskine, skal du slutte dig internet-routeren via den fremfor wi-fi forbindelsen. Det er sikrere og hurtigere.

Alternativt kan mobilens datapakke komme til undsætning – igen kan det også her være en overvejelse værd at opgradere datapakken.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
Knowit overtager konsulenthuset Creuna: 80 danske Creuna-medarbejdere følger med i købet
Konsulenthuset Knowit køber Creuna, der i de senere år har landet dundrende underskud. Ambitionen er nu at blive Nordens førende leverandør af datadrevet CX. 80 danske Creuna-medarbejdere følger med i købet.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.