Ny offensiv fra AMD: Selskabet lægger op til laptop-drøn i 2021

AMD løfter denne uge sløret for sin Ryzen 5000 Mobile processorkollektion. Med den kan selskabet overtage store dele af det bærbare pc-marked.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Er der et område, hvor AMD længe har døjet med at fravriste
markedsandele fra ærkerivalen Intel, så er det på laptop-fronten, hvor selskabet ikke altid har haft lige stor held med at levere sin ellers stærke Ryzen-processorer i strømvenligt format.

Den historik blev der for alvor lavet om på i sidste år med Ryzen 4000 kollektionen, hvor det blandt andet lykkedes at diske op med otte-kernede super-processorer, der kunne drive selv tynde og slanke maskiner frem.

Med sin nye Ryzen 5000 Mobile-kollektion, som AMD præsenterer denne uge ved CES-forbrugerelektronikmessen, synes dog at sætte tyk streg under, at chip-udfordreren også vil sætte sig på CPU-tronen, når det gælder laptop-markedet.

Læs også: Nedtællingen er i gang: Bundkort-producent sætter dato på Intels næste CPU-offensiv

Mød bomstærke Ryzen 5000 Mobile
Mens sidste år bød på en mægtig fremgang i antallet af regnekerner ombord på de mobile maskiner, vil den nye ’Mobile’-kollektion markere sig ved at være en optimeret og tunet version af Ryzen 4000-serien.

Her anvender AMD sin spritnye Zen3 arkitektur og tilpasser den en revideret fremstillingsteknik, så processorerne kan snurre hurtigere og levere flere regnekræfter ved en given frekvens.

I forhold til sidste års modeller er det værd at bemærke, at det ikke er blevet til en ny grafikchip i sidevognen, understøttelse af den lynhurtige PCI-e 4.0 standard, hurtigere ram eller nogen fremstillingsteknik på fem nanometer. Disse fremskridt vil givetvis først komme i afløseren, som tippes til at komme mod slutningen af 2021.

Særligt for 5000-serien bliver nye HX og HS- modeller, som placerer sig over ’H’ serien, som tidligere har indikeret, at der var tale om topmodeller.

Ryzen 5980HX bliver således den nye top-processor fra selskabet og vil kunne snurre med mellem 3,3 og 4,8 GHz. Da det er en HX-model vil den endda kunne overclockes hinsides de i forvejen høje frekvenser. Strømforbruget indikeres da også her til at lægge på ’45+’ watt.

Det gør ifølge AMD 5980HX til ’Verdens stærkeste bærbar-processor til gamere’. Med den ydelse som den nuværende Ryzen 5000 til desktop-maskiner in mente, har AMD gode odds for at indfri det løfte.

Til de slankere og lettere maskiner som bruger 35 watt komponenter bliver Ryzen 9 5980HS topmodel, ved at snurre mellem 3,0 og 4,8 GHz.

Ud over topmodellerne tæller serien også Ryzen 7 og Ryzen 5-varianter med henholdsvis otte og seks regnekerner.

Også til de lette og slanke maskiner
Det er ikke kun AMD’s kraftigste H-processorer, der får en overhaling. Til de små, slanke og lette maskiner, der anvender 15 watt processorer, er selskabet klar med en to nye U-processorer.

Ryzen 7 5800U bliver topmodellen her med otte regnekerner, som er i stand til snurre med mellem 1,9 og 4,4 GHz. Den vil dermed også overtage titlen som den kraftigste ultrabook-processor fra den afgående Ryzen 7 4800U.

En mere prisvenlig løsning vil komme i form af den seks-kernede Ryzen 5 5600U.

Pas på forvirrende modelnavne
Det er ikke alle processorer i Ryzen 5000-serien, der er skabt ens. Mens flertallet af de nye processorer er bygget omkring den nye ’Zen3’-arkitektur er følgende modeller baseret på den aldrende ’Zen2’-arkitektur, som er den samme, som man finde i sidste års Ryzen 4000 Mobile processorer:
  • Ryzen 7 5700U
  • Ryzen 5 5500U
  • Ryzen 3 5300U
Fælles for de tre modeller er, at de arbejder ved lavere frekvenser end deres tilsvarende Ryzen 5000-modeller, mens de nogenlunde matcher frekvenserne fra modeller som henholdsvis Ryzen 7 4800U, Ryzen 5 4600U samt Ryzen 3 4450U.

Vinder markedsandele
AMD’s nye processor-kollektion synes allerede nu at være populær hos laptop-producenterne, som Ifølge AMD snart vil tilbyde 150 bærbare modeller med Ryzen 5000 ombord.

Det svarer til halvanden gange flere end ved lanceringen af Ryzen 4000 kollektionen.

De første modeller med AMD’s lovende processorkollektion ombord vil få salgsstart i februar måned.

Læs også: Presset Intel overvejer at søge teknisk bistand udefra: ”Der findes en fremtid, hvor vi anvender andres processer og teknologi”


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem
Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.