2021 bliver et usædvanligt tv-år: Producenterne vil sætte fuld fokus på billedkvalitet og pris

I stedet for at koncentrere sig om stadigt højere opløsninger og buede skærme, lægger tv-industrien i 2021 op til at satse på det helt rigtige: Billedkvaliteten og prisen.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Oversigt over de største tv-nyheder i 2021
  • Se, hvorfor der konkurreres på mere end bare opløsning i årets første elektronik-messe
570
3 min
Årgang 2021 af CES-elektronikmessen blev ikke helt som det plejer.

Dels blev den som så mange andre messer tvunget til at være virtuel, dels blev der ikke budt på den sædvanlige kavalkade af fjernsyn med tvivlsomme gevinster som 8K eller buede displays.

I årets udgave synes fokus at være på mere væsentlige elementer af det, der gør billedkvaliteten: Farver, kontrast og lysstyrke samt signalbehandlingen.

Herunder kan du få overblikket over CES-messens største fjernsynsnyheder.


LG genopfinder OLED-skærmen
Fjernsyn med OLED-paneler har siden deres introduktion imponeret med de opulente farver og tårnhøje kontrast, som teknologien tillader.

Men der har længe været en akilleshæl ved teknologien, som har døjet med at levere samme lysstyrke som mere traditionelle fladskærms-tv.

Den hurdle skulle sydkoreanske LG nu være forbi, som i årets udgave af CES-messen kunne fremvise sine første ’OLED Evo’ tv’er kendetegnet ved netop deres høje maksimale lysstyrke.

Til trods for den øgede lysstyrke, bevarer selskabets nye G1 4K-tv en anden fordel ved OLED-skærmene, navnlig det ultraslanke format.

Sony skruer op
En anden tv-producent der fintuner OLED-teknologien er Sony, som i sit nye Master A90J fjernsynsflagskib tilbyder højere maksimal lysstyrke i særligt highlight-områder.

Her bygger Sony samtidig en slags intelligens ind i billedbehandlingen igennem en særlig ’Cognitive Processor XR’.

Her krydsanalyseres signalets farve, lyd, kontrast og detaljer som derefter justeres via ’kognitiv intelligens’ og hvorefter reslutater skulle fremstå som mere naturtro.

”De nye tv’er gengiver virkeligheden bedre end nogensinde før, takket være ydeevnen fra verdens første kognitive processor, der rækker langt ud over, hvad der er muligt med konventionel AI,” Forsikrer Sony europæiske tv-chef Masaomi Ando i en meddelelse.

Micro-LED vinder frem
Mens billedet i OLED fjernsyn gøres mere lysstærkt og dynamisk, satser sydkoreanske Samsung på at udbrede den lovende Micro-LED teknologi.

Her forenes både fordelene fra OLED-paneler og klassisk LED, hvor den eneste tilbageværende ulempe er prisen, som fortsat er stratosfærisk.

Disse vil dog finde vej til markedet mod slutningen af 2021, hvor Samsung vil bringe 110, 99 og 88 tommer store Micro-LED 4K fjernsyn på banen.

Prisen for herligheden herhjemme oplyser selskabet ikke noget om, men den er givetvis i den mere uhyrlige ende af spektret, da 110 tommer varianten vil debutere til 170 millioner Won i det sydkoreanske marked.

Det svarer til små 945.000 danske kroner før eventuel told og moms.

Skulle det være for meget forlangt, vil den mere overkommelige Mini-LED teknologi fungere som mellemstation i modeller som i den kommende Q900A Neo QLED 8K-fjernsyn.

Her vil der tilbydes 12-bits farver parret op med en ny ’Neo Quantum’ processor, der også anvender neurale netværk til at opskalere og justere kildematerialet.

Billigt Google TV
Mens de japanske og sydkoreanske billedspecialister forsøger at overgå hinanden teknologisk, stiler kinesiske TCL efter at rykke en klasse op med sine produkter.

Det sker ved, at den budget-orienterede tv-producent nu vil til at tilbyde større skærme op til 85 tommer HDR-fjernsyn med 4K opløsning i form af ’85R435’-modellen.

Med en introduktionspris på 1.599 amerikanske dollar, svarende det til under 10.000 kroner for et tv der kan give væg-til-væg fornemmelser i de fleste værelser.

Rent teknologisk skulle det kunne tilbyde de nyeste smart-funktioner igennem et indbygget Google TV.

Læs også: Vigtig opdatering: Nu spiller Apple TV snart sammen med Google TV-enheder


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Premium
IBM sætter flere navne på topledelsen for sit nye selskab 'NewCo'
Der er blevet sat navne på flere af de aboslutte topposter i IBM's nye driftsselskab, NewCo. Ind til videre fisker IBM inden for egne rækker.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.