Artikel top billede

Morgen-briefing: Virksomheder er nærmest blinde overfor egne sikkerhedsbrister / Nu kommer de første corona lyntest til mobilen / Dramatisk russisk hack pressede dansk koncern

Morgen-briefing: Virksomheder er nærmest blinde overfor egne sikkerhedsbrister / Nu kommer de første corona lyntest til mobilen / Dramatisk russisk hack pressede dansk koncern

Velkommen til Computerworlds morgen-briefing denne torsdag 18. februar.

Morgenens nyhedsoverblik er signeret af nyhedsbestyrer Niels de Boissezon.

Virksomheder er nærmest blinde overfor egne sikkerhedsbrister

Det er langt overvejende reglen frem forr undtagelsen, at det er personer udenfor virksomheden, der opdager at den er ramt af en it-sikkerhedsbrist.

Det fastslår en ny undersøgelse fra teleselskabet Verizon, der afslører, at det medarbejdere kun opdager syv procent af virksomhedens sikkerhedsbrud.

Resten opdages af it-sikkerhedsfolk, leverandører, 3. parter, kunder eller øvrige instanser udenfor organisationen.

Rapporten bekymrer brancheorganisationen IT-Branchen, for den indikerer at virksomheder ikke evner selv at identificere sikkerhedsbrister:

”Virksomhederne er ikke gode nok til selv at finde sikkerhedsbristerne, og er derfor delvist blinde overfor den stigende cybertrussel. Det er et kæmpe problem, da det gør det nemt for de it-kriminelle at udnytte sikkerhedshullerne,” udtaler Bjarke Alling, formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg og koncerndirektør i Liga Aps i en meddelelse.

Nu kommer de første corona lyntest til mobilen

Den amerikanske fødevare og helse-gigant The Kroger Co. er på vej med den første smartphone-baserede antigen-test (lyntest) til opsporing af Covid19.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Testen vil kunne foretages i hjemmet og består af et testkit samt en understøttende app til mobilen. The Kroger Co oplyser, at det kan fremstille 30 millioner styk per måned.

Lyntesten venter nu på at blive godkendt hos de amerikanske fødevare- og medicinalmyndigheder, FDA. Når den er indhentet, forventer selskabet at kunne sælges over disken i over 2.200 apoteker i USA.

Dramatisk russisk hack pressede dansk koncern

Et omfattende hackerangreb fik presset den danske landbrugskoncern Danish Agro, som oplevede sit ’mest dramatiske år nogensinde’:

”Det har været det vanskeligste og mest dramatiske år i koncernens historie. I nogle uger stod vi i en reel krise, som potentielt kunne have fået helt uoverskuelige og ødelæggende konsekvenser,” siger koncernens chef Henning Haahr til Finans.

En gruppe russiske hackere fik tiltvunget sig adgang til Danish Agros it-systemer og holdte det som gidsel mod løsesum. Danish Agro gik ikke i dialog med hackerne og har siden opgraderet sikkerheden.

Til trods for hacket leverede koncernen tocifret vækst i omsætningen i 2020 til i alt 39,4 milliarder kroner og otte procent vækst i indtjeningen.

Dansk robotvirksomhed led under corona-året 2020

Den verserende pandemi fik krisen til at kradse hos den danske robotvirksomhed Shape Robotics.

Det fremgår af selskabet foreløbige regnskab for 2020, hvor det er blevet til endnu et millionunderskud på knap 12,7 millioner kroner – en forværring af 2019 resultatet som lå på minus 9,1 millioner kroner.

De sløje tal begrundes med, at corona-restriktioner har haft afgørende indflydelse på indtjeningen, som er faldet med over 25 procent fra 8,1 til 6,0 millioner fra 2019 til 2020.

Shape Robotics regner med, at markedssituationen vil forbedres markant i 2021 hvilket estimeres til at kunne udløse en omsætning på mellem 14 og 17 millioner kroner i 2021.
Premium
Mytrendyphone efter momssag og tvangskonkurs i Norge: ”Det er blevet stillet op som om vi nærmest har snydt”
Interview: I marts blev mobiludstyrsleverandøren Mytrendyphone erklæret konkurs, men stifteren Silvan Popovic mener at moms-afgørelsen, der ledte til konkursen er "hundrede tusind procent" uretfærdig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.