Artikel top billede

Den nye Firefox er proppet med nyheder: Derfor bør du prøve version 89

Mozilla giver sin internet-browser en omfattende makeover – og meget andet brugbar nyt i sin nyeste version.

Det er en internettets veteraner, der denne uge får sig en iøjnefaldende overhaling.

Firefox nyeste udgang, version 89, er nemlig ude med et omfattende redesign af internet-browseren.

Det er atter internet-organisationen Mozilla, der står bag browseren, som her har sigtet efter at kreere en browser, der træder i baggrunden til fordel for det indhold, som der serveres.

”Selvom vi lever af levere web-browsing, er vi indforståede med, at man går på nettet for at se *på* Firefox, man ser rettere *igennem* Firefox for at få alt fra det åbne internet med,” indrømmer Mozilla-redaktør M.J. Kelly på organisationens blog.

Med Firefox 89 sigtes efter at kreere et frisk nyt design, hvor det du søger toner frem hurtigt og uden distraktioner.

Og med nyeste overhaling, diskes samtidigt op med et sæt nyt privatlivsindstillinger, som styrker sikkerheden og hvor meget du følges omkring på det store internet.

Det får du i spritnye Firefox 89

Firefox version 89 er koncentreret omkring fem hovedtemaer: Re-designet, reviderede faner, notifikationsoverhaling, forbedrede privatlivsindstillinger og mobile forbedringer.

Re-design
Firefox 89 er mere moderne og enkel end tidligere, med et interface som får sig nye fonte, en ny typografi samt reviderede menuer og bjælkeværktøjer.

Reviderede faner
Faner er også redesignet til en mere afrundet form samt en ny placering over værktøjsbjælken. Dertil kommer en indikator, der viser, hvordan de kan tages og flyttes omkring i browseren.

Notifikationsoverhaling
Hjemmesider får færre muligheder for at hijacke din opmærksomhed. Deres notifikationer fylder nu mindre, mens beskeder og andre popups er slået fra.

Autoplay af medier, som musik og video, er desuden slået fra som standard

Forbedrede privatlivsindstillinger
Firefox 89 tager også en mere hårdhændet tilgang til de hjemmesider der skulle følge ens færden på nettet. Den strenge ’Total Cookie Protection’ indstilling tages nu med i din browsers privatindstilling.

Det betyder at der skabes en dedikeret ’cookie’-dåse for hver enkel hjemmeside du besøger, som ikke kan deles med den næste hjemmeside du besøger.

Mobile forbedringer
Det er ikke kun på pc eller Mac, at Firefox er fintunet. Med version 89 følger også overhalinger til iOS, iPad og Android versionerne, som skulle gøre det enklere at navigere, søge og skifte faner på de mobile enheder.

Du kan få et overblik over Firefox 89 nyhederne her eller se dem i aktion i videoen nedenunder: