Artikel top billede

Den nye Firefox er proppet med nyheder: Derfor bør du prøve version 89

Mozilla giver sin internet-browser en omfattende makeover – og meget andet brugbar nyt i sin nyeste version.

Det er en internettets veteraner, der denne uge får sig en iøjnefaldende overhaling.

Firefox nyeste udgang, version 89, er nemlig ude med et omfattende redesign af internet-browseren.

Det er atter internet-organisationen Mozilla, der står bag browseren, som her har sigtet efter at kreere en browser, der træder i baggrunden til fordel for det indhold, som der serveres.

”Selvom vi lever af levere web-browsing, er vi indforståede med, at man går på nettet for at se *på* Firefox, man ser rettere *igennem* Firefox for at få alt fra det åbne internet med,” indrømmer Mozilla-redaktør M.J. Kelly på organisationens blog.

Med Firefox 89 sigtes efter at kreere et frisk nyt design, hvor det du søger toner frem hurtigt og uden distraktioner.

Og med nyeste overhaling, diskes samtidigt op med et sæt nyt privatlivsindstillinger, som styrker sikkerheden og hvor meget du følges omkring på det store internet.

Det får du i spritnye Firefox 89

Firefox version 89 er koncentreret omkring fem hovedtemaer: Re-designet, reviderede faner, notifikationsoverhaling, forbedrede privatlivsindstillinger og mobile forbedringer.

Re-design
Firefox 89 er mere moderne og enkel end tidligere, med et interface som får sig nye fonte, en ny typografi samt reviderede menuer og bjælkeværktøjer.

Reviderede faner
Faner er også redesignet til en mere afrundet form samt en ny placering over værktøjsbjælken. Dertil kommer en indikator, der viser, hvordan de kan tages og flyttes omkring i browseren.

Notifikationsoverhaling
Hjemmesider får færre muligheder for at hijacke din opmærksomhed. Deres notifikationer fylder nu mindre, mens beskeder og andre popups er slået fra.

Autoplay af medier, som musik og video, er desuden slået fra som standard

Forbedrede privatlivsindstillinger
Firefox 89 tager også en mere hårdhændet tilgang til de hjemmesider der skulle følge ens færden på nettet. Den strenge ’Total Cookie Protection’ indstilling tages nu med i din browsers privatindstilling.

Det betyder at der skabes en dedikeret ’cookie’-dåse for hver enkel hjemmeside du besøger, som ikke kan deles med den næste hjemmeside du besøger.

Mobile forbedringer
Det er ikke kun på pc eller Mac, at Firefox er fintunet. Med version 89 følger også overhalinger til iOS, iPad og Android versionerne, som skulle gøre det enklere at navigere, søge og skifte faner på de mobile enheder.

Du kan få et overblik over Firefox 89 nyhederne her eller se dem i aktion i videoen nedenunder:
Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.