EPJ-bedømmelse: Vi bliver ikke klar til tiden

For første gang i de seneste år er bedømmelsen af amternes årlige præstation med indførelsen af elektroniske patientjournaler overvejende positiv. EPJ-Observatoriet giver arbejdet et lille ni-tal, men tror fortsat ikke på, at der er indført landsdækkende EPJ om 14 måneder.

Udviklingen inden for elektroniske patientjournaler (EPJ) er inde i en god gænge, lyder konklusionen i den årlige status-rapport fra EPJ-Observatoriet, der følger amternes arbejde med at indføre EPJ.

Det sker efter, at der er blevet arbejdet hårdt med den såkaldte grundstruktur i EPJ, som har været afprøvet i praksis forskellige steder.

Teknologien er ved at være moden, og der er opbakning fra amterne til standarden, lyder det i rapporten.

Umuligt med fuld dækning
Men fuld dækning på alle landets sygehuse ved indgangen til 2006 er umulig, konkluderer læge Søren Vingtoft, som sidder med i EPJ-Observatoriet.

- Det er meget positivt, at man overordnet er på rette vej, men det tager meget længere tid, end de fleste havde forestillet sig, siger han.

Han påpeger, at amternes aftale med regeringen om EPJ-udbredelse har så vage kriterier, at det for eksempel ikke er klart, om alle landets sygehuse skal være fuld dækkede i januar 2006, eller om det er nok at have en afdeling med EPJ eller være i delvis drift.

Alligevel giver han amternes samlede EPJ-præstation et lille ni-tal. Det er en noget højere karakter end den, som de seneste par års udtalelser fra EPJ-Observatoriet har lagt op til.

Meget langt i forhold til udlandet
- I forhold til udlandet er vi også meget langt. Men den praktiske anvendelse har vi kun lige taget fat på, siger Søren Vingtoft.

I Amtsrådsforeningen er kontorchef Lars Hagerup da også godt tilfreds med amternes præstation og mener selv, at rapporten netop anerkender, at amterne vil kunne leve op til økonomiaftalen med staten ved at have indført dele af det samlede EPJ-system på alle sygehuse ved udgangen af næste år.

- Vi har eksempelvis fokuseret på medicinmodulet og den kliniske proces, og medicinmodulet vil helt sikkert være klar, siger Lars Hagerup.

Han er også glad for, at EPJ-Observatoriet har noteret sig det øgede samarbejde mellem amterne omkring EPJ-udbredelsen.

Langt fra drift til reel brug
Rapporten konkluderer dog også, at man på mange sygehusafdelinger har måttet sande, at selv et fuld implementeret it-system til EPJ, som er sat i drift ikke er det samme som, at det fungerer i den praktiske dagligdag.

- Der skal gennemføres gennemgribende ændringer af personalets arbejdstilrettelæggelse og kvalifikationssammensætning. Ændringsprocesser, som kræver grundig planlægning og god tålmodighed i gennemførelsen, og som man kun lige har taget hul på, lyder det i rapporten.

Rapportens konklusioner præsenteres på EPJ-Observatoriets årlige konference, der finder sted torsdag og fredag i denne uge.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Corona har flået kvinder i tech-branchen tilbage til kønssteotype arbejdsopgaver
Den skulle have sat speed på kønsdiversiteten i tech-branchen. Men nedlukningen er endt med at spænde ben for kvinders karriereudvikling, og tvunget dem ind i mere kønssteotype opgaver.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.