Artikel top billede

(Foto: Google PR)

Nu kan du afprøve Googles særlige Android til tablet-computere

Android er nu klar til at tilbyde en storskærmsoplevelse ud over det sædvanlige med Android. Se hvad du får, og hvordan du henter den nye sær-Android her.

Apple er ikke længere de eneste, der har indset at tablets og andre storskærmsenheder, ikke kan klare sig med et smartphone-baseret styresystem.

To et halvt år efter introduktionen af iPadOS er Google klar med sin egen pendant af Android, døbt Android 12L.

Løsningen er tiltænkt den voksende skare af dobbeltskærmsenheder og de mange Android-baserede tablets ude i markedet.

Godt halvanden måned efter annonceringen, er den første testversion nu klar, så udviklere, entusiaster eller andre Android-interesserede kan prøve softwaren af.

Mød Android 12L

Som navnet antyder, er udgangspunktet i Android 12L annonce-gigantens mobil-software, men altså tilpasset et større og varierende format samt Chromebooks laptop-opbygning.

I sin dokumentation skriver selskabet selv at 12L er tiltænkt ’Large’ skærme.

For at udnytte den udvidede skærmplads, er Android 12L opsat på at gøre det enklere og nemmere at dele skærmen op i flere programmer, når der multitaskes. Således kan der nemt deles en skærm op i to apps, ved at trække en app-ikon op fra bjælken.

Samtidig sigter det nye Android efter at give en forbedret brugeroplevelse, når en mobil-app anvendes på en større skærm. Det gøres ved at sikre, at selv uoptimerede apps, ikke blæses op i større formater end der er tiltænkt.

Dertil stiller Google en række nye muligheder og design-retningslinjer frem til udviklere, så deres apps fremstår bedre på varierende skærmstørrelser, som selskabet beskriver på sin udvikler-blog.

Få udvalgte enheder

Vil du prøve kræfter med Googles nye styresystem og blandt andet prøve det nye, tvedelte notifikationsgardin, skal du have en af de få udvalgte test-enheder, for at kunne komme i gang.

Google oplyser, at det indtil videre kun er to typer enheder, der kan køre den første betaversion.

Android 12L kan afprøves på Googles egne Pixel-enheder (Pixel 3a eller nyere) samt Lenovos nyligt lancerede stortablet, Lenovo P12 Pro, som har fået sin dedikerede Android 12L side, hvor selskabets udviklerprogram detaljeres.

Prøv det derhjemme

Udviklere og nysgerrige Android-entusiaster kan dog ved selvsyn prøve Android 12L i en dedikeret emulator, hvor et virtuelt Android-system emuleres på ens enhed.

Du kan klikke her, for at se, hvordan denne installeres på din enhed. Det kræver dog at din maskine kan køre Googles ’Android Chipmunk’ udviklerværktøj.