Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Amazon fyrer ansatte bag selskabets første fagforening / Nye, sikre algoritmer skal forsvare danske infrastruktur-giganter / Tesla vil spare på andet en el og CO2

Morgen-briefing: Amazon fyrer ansatte bag selskabets første fagforening / Nye, sikre algoritmer skal forsvare danske infrastruktur-giganter / Tesla vil spare på andet en el og CO2

Velkommen til morgen-briefingen fra Computerworld, med Niels de Boissezon ved nyheds-mixerpulten.

I dag tirsdag 10. maj vil termometret flirte med de 20 grader.

Mens du overvejer om det er vejr til shorts- eller nederdel, kan du læse om blandt andet Amazons fagforeningskvaler, hærdning af Danmarks kritiske infrastruktur, landets første digitale psykiatri-professor og Teslas nye miljø-initiativ.

Amazon fyrer ansatte bag selskabets første fagforening

Fagforeninger og de ansatte der har forsøgt at starte dem hos den amerikanske e-handelskæmpe, Amazon, har været ilde set hos selskabet.

Således er det blevet til at to nøgleansatte bag den første organiserede fagbevægelse blandt Amazons medarbejdere nu er afskediget, skriver finansmediet CNBC.

De to ex-medarbejdere, Mat Cusick og Tristan Dutchin, var med til at organisere foreningen ’Amazon Labor Union’ ved selskabets JFK8 mega-lager i Staten Island, USA.

Fagforeningen kunne notere sig for en stor sejr over Amazon i april måned, hvor lageransatte ved JFK8 stemte for at slutte til fagforeningen.

Nye, sikre algoritmer skal forsvare danske infrastruktur-giganter

Et partnerskab mellem Aalborg Universitet, Innovationsfonden og infrastrukturgiganterne Ørsted og Grundfos, skal bane vejen for en ny generation af algoritmer, der skal sikre kritisk infrastruktur som vandværk, vindmøller og andre energisystemer mod hackerangreb.

Samlet set skal der investeres 11,7 millioner i projektet, hvor Innovationsfonden står for en to tredjedele af finansieringen.

Her skal blandt andet forskes cloud-løsninger til Grundfos’ pumpeløsninger til fremtidens infrastruktur til blandt andet fabrikker og vandnetværk.

”Udover at styrke cybersikkerheden for vores kunder, er vi også gået med for at kunne beskytte de algoritmer, som vi anvender i vores produkter og netværk,” forklarer Carsten Skovmose Kallesøe, Chief Engineer hos Grundfos.

”Vindmøller får større og større produktionskapacitet; derved kan et problem, der påvirker en eller flere havvindmøller, resultere i store driftsforstyrrelser. Muligheden for automatisk at kunne isolere de påvirkede komponenter kan nedsætte spredningen af problemet, og mindske driftsforstyrrelsers potentielle omfang,” forklarer Lukasz Brewka, sikkerhedschef hos Ørsted.

Tesla vil spare på andet en el og CO2

Den amerikanske bilproducent med Elon Musk ved roret vil nu til at indføre nye tiltag for at minimere selskabets miljøpåvirkning.

Af selskabets seneste miljøvurderingsrapport fremgår det, at bilproducents ikke blot ser på CO2-udledning og el, men at også vandforbrug skal optimeres.

Her skal blandt andet genanvendes mindst 25 procent af det regnvand som samles på taget af selskabets massive Gigafactory i Texas. Et træk der kan spare selskabets forbrug af næsten 30 millioner liter drikkevand.

Selskabet sigter efter at kunne fremstille sine biler CO2-neutralt, skriver finansmediet The Street.

Danmark får sin første professor i digital psykiatri

Region Syddanmark er den måned oprustet med sin – og Danmarks – første professor i digital psykiatri.

Den titel tildeles psykolog og forskningsleder Mia Beck Lichtenstein, som træder til i regionens Telepsykiatriske center i samarbejde med Klinisk Institut ved Syddansk Universitet.

Det oplyser universitetet i en meddelelse.

” I sit virke som professor skal Mia især forske i, hvordan digitale interventioner kan understøtte behandlingen af psykiske lidelser. Brugen af internetbaserede selvhjælpsprogrammer, apps, virtual reality, video og kunstig intelligens kan gøre støtten mere fleksibel og tilgængelig, og den kan tilpasses den enkeltes behov,” lyder det.

Mia Beck Lichtenstein har siden 2018 været forskningsleder ved Telepsykiatrisk center Odense. Hun blev uddannet psykolog i 2005 og afleverede Ph.D i 2013 med fokus på træningsafhængighed og spiseforstyrrelser.