Artikel top billede

(Foto: PR)

Efter boomet kom krakket: PC-markedet er banket flere år tilbage

Efter flere kvartaler med massiv pandemi-drevet efterspørgsel går pc-markedet markant tilbage.

Siden corona-pandemien tvang store dele af klodens befolkning hjem har pc-markedet oplevet en vild vækst med årlige vækstrater på over 50 procent.

Det synes både svigtende udbud og efterspørgsel at gøre kål på, viser seneste markedsopgørelse fra analysehuset Canalys.

Heraf fremgår det, at det i andet kvartal 2022 er blevet til 15 procent færre nye enheder på markedet i forhold til året før.

En straksopbremsning som ikke er set i over ni år. I forrige kvartalsopgørelse dykkede antallet af nye enheder på markeder blot med tre procent.

Målt på antal nye laptops er markedet faldet endnu mere markant. Her noteres en tilbagegang på hele 18,6 procent.

Kinesisk produktion driller

Bag den markante afmatning er produktionsvanskeligheder, grundet en stribe corona-relaterede lockdowns i Kina, hvor store dele af den globale pc-forsyningskæde holder til.

”Forstyrrelser i både fabrikker og fragtfaciliteter i Shanghai, Kunshan og Jiangsu volder alle de førende pc-producenter store ordre-forsinkelser,” noterer Canalys-analytiker Emma Xu.

Samtidig pointerer hun, at corona-restriktioner har og fortsat lægger låg på forretningsaktiviteterne i det meste af det kinesiske marked, hvilket har sat sig på efterspørgslen.

Førerposition udbygger forspring

Blandt pc-producenterne er der status quo når det gælder den indbyrdes rangering blandt de førende fem pc-producenter.

Lenovo fastholder sin førerposition som klodens største pc-producent, og udbygger endda sin markedsandel fra 24,2 til 25 procent alt imens at markedets nummer to, HP, ser sine andele svinde fra 22,5 til 19,2 procent – blot en anelse foran Dell med sine 18,9 procent.

De to øvrige pc-producenter i top fem er Acer og Asus med henholdsvis 7,3 og 6,7 procent markedsandele.