Artikel top billede

(Foto: Apple PR)

Her er den nye iPhone 14: Til de store og de ikke så små

Apple afliver den lille iPhone 13 mini – i stedet bydes der på en stor ’Plus’ model.

Apple iPhone 14 er ude – men med den følger der ikke længere en fiks lille mini-model.

Nu får den i stedet følgeskab af en stor ’iPhone 14 Plus’ model.

Ud over det nye format, svarer årets iPhone-opdatering til hvad der tidligere blev kaldt en ’S’ model i Apple-sprog.

Altså ingen visuel overhaling, men i stedet en række overhalinger inde i selve maskinrummet og opgraderinger af afgørende komponenter, såsom kameraet. I iPhone 14 bliver det endda til enkelte revolutionerende features.

Mød iPhone 14 og 14 Plus

Har du stiftet bekendtskab med iPhone 13, vil iPhone 14 altså virke uhyre velbekendt.

Skærmen strækker sig fortsat over 6,1 tommer og ud over en mindre ’notch’, vil man stort set ikke kun se, at det er en ny iPhone. Selv farveudvalget er det samme.

Samme historie kunne skrives om iPhone 14 Plus, som kan beskrives som en iPhone 14 der er blæst op til iPhone 13 Pro Max format – altså med en 6,7 tommer skærm.

Det er værd at bemærke, at der Inde i maskinrummet heller ikke er blevet opgraderet. Her vælger Apple at genanvende den ’gennemprøvede’ A15 Bionic processor, som man kan finde i sidste års iPhone 13 modeller, mens man skal betale sig til den dyrere iPhone 14 Pro, for at få den nyeste, kraftigste processor.

Forskellene mellem A15 og A16 lader dog til at være relativt begrænsede i forhold til de kvantehop, vi tidligere har set mellem generationer.

Godt kamera og satellit-beskeder

På kamerafronten er der til gengæld kommet nye boller på suppen. Apple har nemlig overført hvad der ligner det stærke kamera-setup fra iPhone 13 Pro og bagt det ind i iPhone 14 – minus teleobjektivet.

En helt unik feature bliver til gengæld den indbyggede satellit-antenne, der gør det muligt at sende beskeder over satellit-forbindelser de steder hvor mobilnetværket slet ikke dækker.

Funktionen kræver dog optimale forhold som åben himmel og tilbyder kun yderst begrænset båndbredde, hvilket Apple begrænser til udelukkende at sende nød-beskeder til beredskabsmyndigheder eller sende placeringsoplysninger via ’Find’ app’en.

Under optimale forhold tager det mindst 15 sekunder at sende en besked, mens mobilen peger ind i retning af den satellit der skal peges imod. Er der lidt dække, eksempelvis i en skov, kan det tage flere minutter at sende en besked, oplyser Apple.

Hæver priserne

Mens Apple fastholder priserne på den nye iPhone i det amerikanske marked, gør den nuværende vekslekurs, at danske iPhone 14 købere ser ind i prisstigninger.

En iPhone 14 debuterer nu ved 8.299 kroner, vel at mærke for en model, der får 128 gigabyte lagerplads, mens iPhone 14 Plus debuterer ved 9.299 kroner.

Sidste års iPhone 13 model forbliver nu i modelprogrammet, til priser fra 7.199 kroner, mens iPhone 13 mini nu koster 6.299 kroner.

Det svarer til overraskende prisstigninger for de aldrende iPhone 13 og 13 mini modeller som sidste år debuterede til henholdsvis 6.999 og 6.199 kroner.