Kommuner: Åbne grænseflader nu

Manglen på åbne grænseflader er fortsat et problem for kommunerne, som vil have leverandørerne til at speede op. Det fik debatten til at koge på Videnskabministeriets store konference om offentlig it-arkitektur. Vi gør, hvad vi kan, mener KMD.

Den fælles adgang til data er fortsat et problem for kommunerne. Mange af de gamle KMD- og CSC-systemer har nemlig endnu ikke åbne grænseflader, så de umiddelbart kan udveksle data med andre leverandørers systemer.

Der er også eksempler på, at myndigheder må betale dyrt ? for dyrt synes de ? for at bruge deres egne data, hvis de ønsker at skifte leverandør.

Det fik mandag debatten til at koge på på Videnskabsministeriets årlige konference om it-arkitektur, som lige nu er i gang på Hotel Nyborg Strand.

Det superaktuelle emne har fået 480 offentlige beslutningstagere og leverandører til at samles her for andet år i træk for at diskutere den grundlæggende forudsætning for sammenhængende offentlige it-systemer - og ikke mindst lære af hinanden.

Løsningen på det problem havde et par af konferencedeltagerne et par friske bud på, og det fik debatten til at bølge.

Ingen løsninger
Videnskabsminister Helge Sander (V) kom mandag ved middagstid et smut forbi og holdt en pæn tale, hvor han betonede vigtigheden af standardisering og etableringen af en fællesoffentlig it-arkitektur og kaldte det en opgave, der kræver evig opmærksomhed.

Ministeren gav dog ingen antydninger af en løsning på, hvordan statslige myndigher, amter og kommuner skal tackle den barriere, som adgang til data stadig udgør.

- Det her med adgang til data er stadig små hop på stedet. Vi er ikke kommet videre. Men nu er der jo et firmanavn, der har været ledigt i nogle år: Kommunedata. Det betyder fælles data. Jeg vil foreslå en opsplitning mellem data og applikationer, således at samfundets fælles data lægges over i et nyt ?kommunedata? ? så kan KMD fremover koncentrere sig om at lave applikationer, sagde it- og organisationschef i Århus Kommune, Flemming Nielsen.

Esbjergs udviklingschef, Bjarne Christensen, var også rejst til Nyborg med kugler i kanonen, der stod KMD på, og spurgte i plenum:

- Jeg vil gerne vide, hvornår der egentlig kommer integration mellem de fagsystemer, som I i KMD sælger til kommunerne. Vi ville gerne give vores borgere adgang til deres egne data, men foreløbig kan det ikke lade sig gøre på grund af manglende integration. Hvornår kan det, spurgte udvilingschefen.

KMD-direktør Ole Jensen svarede ikke på spørgsmålet, men svarede for sig, at KMD som den danske it-leverandør, der har den største porduktportefølje, naturligvis ikke kan gøre moderniseringsarbejdet på alle systemerne overnight.

- Vi skal og vil bidrage til den igangværende standardisering. Men vi kan ikke gøre det hurtigere, sagde Ole Jensen, KMD.

Konferencen fortsætter hele tirsdagen.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.