Kommuner: Åbne grænseflader nu

Manglen på åbne grænseflader er fortsat et problem for kommunerne, som vil have leverandørerne til at speede op. Det fik debatten til at koge på Videnskabministeriets store konference om offentlig it-arkitektur. Vi gør, hvad vi kan, mener KMD.

Den fælles adgang til data er fortsat et problem for kommunerne. Mange af de gamle KMD- og CSC-systemer har nemlig endnu ikke åbne grænseflader, så de umiddelbart kan udveksle data med andre leverandørers systemer.

Der er også eksempler på, at myndigheder må betale dyrt ? for dyrt synes de ? for at bruge deres egne data, hvis de ønsker at skifte leverandør.

Det fik mandag debatten til at koge på på Videnskabsministeriets årlige konference om it-arkitektur, som lige nu er i gang på Hotel Nyborg Strand.

Det superaktuelle emne har fået 480 offentlige beslutningstagere og leverandører til at samles her for andet år i træk for at diskutere den grundlæggende forudsætning for sammenhængende offentlige it-systemer - og ikke mindst lære af hinanden.

Løsningen på det problem havde et par af konferencedeltagerne et par friske bud på, og det fik debatten til at bølge.

Ingen løsninger
Videnskabsminister Helge Sander (V) kom mandag ved middagstid et smut forbi og holdt en pæn tale, hvor han betonede vigtigheden af standardisering og etableringen af en fællesoffentlig it-arkitektur og kaldte det en opgave, der kræver evig opmærksomhed.

Ministeren gav dog ingen antydninger af en løsning på, hvordan statslige myndigher, amter og kommuner skal tackle den barriere, som adgang til data stadig udgør.

- Det her med adgang til data er stadig små hop på stedet. Vi er ikke kommet videre. Men nu er der jo et firmanavn, der har været ledigt i nogle år: Kommunedata. Det betyder fælles data. Jeg vil foreslå en opsplitning mellem data og applikationer, således at samfundets fælles data lægges over i et nyt ?kommunedata? ? så kan KMD fremover koncentrere sig om at lave applikationer, sagde it- og organisationschef i Århus Kommune, Flemming Nielsen.

Esbjergs udviklingschef, Bjarne Christensen, var også rejst til Nyborg med kugler i kanonen, der stod KMD på, og spurgte i plenum:

- Jeg vil gerne vide, hvornår der egentlig kommer integration mellem de fagsystemer, som I i KMD sælger til kommunerne. Vi ville gerne give vores borgere adgang til deres egne data, men foreløbig kan det ikke lade sig gøre på grund af manglende integration. Hvornår kan det, spurgte udvilingschefen.

KMD-direktør Ole Jensen svarede ikke på spørgsmålet, men svarede for sig, at KMD som den danske it-leverandør, der har den største porduktportefølje, naturligvis ikke kan gøre moderniseringsarbejdet på alle systemerne overnight.

- Vi skal og vil bidrage til den igangværende standardisering. Men vi kan ikke gøre det hurtigere, sagde Ole Jensen, KMD.

Konferencen fortsætter hele tirsdagen.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.