Kommuner: Åbne grænseflader nu

Manglen på åbne grænseflader er fortsat et problem for kommunerne, som vil have leverandørerne til at speede op. Det fik debatten til at koge på Videnskabministeriets store konference om offentlig it-arkitektur. Vi gør, hvad vi kan, mener KMD.

Den fælles adgang til data er fortsat et problem for kommunerne. Mange af de gamle KMD- og CSC-systemer har nemlig endnu ikke åbne grænseflader, så de umiddelbart kan udveksle data med andre leverandørers systemer.

Der er også eksempler på, at myndigheder må betale dyrt ? for dyrt synes de ? for at bruge deres egne data, hvis de ønsker at skifte leverandør.

Det fik mandag debatten til at koge på på Videnskabsministeriets årlige konference om it-arkitektur, som lige nu er i gang på Hotel Nyborg Strand.

Det superaktuelle emne har fået 480 offentlige beslutningstagere og leverandører til at samles her for andet år i træk for at diskutere den grundlæggende forudsætning for sammenhængende offentlige it-systemer - og ikke mindst lære af hinanden.

Løsningen på det problem havde et par af konferencedeltagerne et par friske bud på, og det fik debatten til at bølge.

Ingen løsninger

Videnskabsminister Helge Sander (V) kom mandag ved middagstid et smut forbi og holdt en pæn tale, hvor han betonede vigtigheden af standardisering og etableringen af en fællesoffentlig it-arkitektur og kaldte det en opgave, der kræver evig opmærksomhed.

Ministeren gav dog ingen antydninger af en løsning på, hvordan statslige myndigher, amter og kommuner skal tackle den barriere, som adgang til data stadig udgør.

- Det her med adgang til data er stadig små hop på stedet. Vi er ikke kommet videre. Men nu er der jo et firmanavn, der har været ledigt i nogle år: Kommunedata. Det betyder fælles data. Jeg vil foreslå en opsplitning mellem data og applikationer, således at samfundets fælles data lægges over i et nyt ?kommunedata? ? så kan KMD fremover koncentrere sig om at lave applikationer, sagde it- og organisationschef i Århus Kommune, Flemming Nielsen.

Esbjergs udviklingschef, Bjarne Christensen, var også rejst til Nyborg med kugler i kanonen, der stod KMD på, og spurgte i plenum:

- Jeg vil gerne vide, hvornår der egentlig kommer integration mellem de fagsystemer, som I i KMD sælger til kommunerne. Vi ville gerne give vores borgere adgang til deres egne data, men foreløbig kan det ikke lade sig gøre på grund af manglende integration. Hvornår kan det, spurgte udvilingschefen.

KMD-direktør Ole Jensen svarede ikke på spørgsmålet, men svarede for sig, at KMD som den danske it-leverandør, der har den største porduktportefølje, naturligvis ikke kan gøre moderniseringsarbejdet på alle systemerne overnight.

- Vi skal og vil bidrage til den igangværende standardisering. Men vi kan ikke gøre det hurtigere, sagde Ole Jensen, KMD.

Konferencen fortsætter hele tirsdagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere