Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Trods rekordsalg lever Tesla ikke op til forventningerne / Dele-scooterne får sparket i byernes by / Det bliver lettere at få kompensation for Nemkonto-svindel

Morgen-briefing: Trods rekordsalg lever Tesla ikke op til forventningerne / Dele-scooterne får sparket i byernes by / Det bliver lettere at få kompensation for Nemkonto-svindel

Velkommen til påske-ugens første morgen-briefing fra Computerworld.

Klar med det friske nyhedsoverblik er din morgenvært, Niels de Boissezon.

Trods rekordsalg lever Tesla ikke op til forventningerne

Den amerikanske elbilproducent Tesla sendte chokbølger igennem bilmarkedet, da det 13. januar 2023 sablede priserne ned på sine populære Model 3 og Model Y elbiler med mellem 10 og 30 procent.

Små tre måneder efter prisnedsættelse, offentliggør selskabet sine leveringstal for kvartalet, hvoraf det fremgår, at selskabet har leveret 422.875 biler – en ny rekord for selskabet.

Det svarer til fire procent mere end i sidste kvartal og en vækst på 36 procent over det seneste år.

Til trods for den voldsomme vækst, levede Tesla ikke op til forventningerne, som ifølge analysehuset Refinitiv lå på 430.008 leveringer. Samtidig samler der sig flere Tesla-biler i lagrene med i alt 440.808 fremstillede biler i kvartalet.

Mens der er blevet leveret seks procent flere Tesla Model 3 og Model Y over det sidste kvartal, går det modsatte vej for selskabets topmodeller, Model S og Model X, som der er blevet 38 procent færre af, alene i det seneste kvartal.

Dele-scooterne får sparket i byernes by

Micro-mobilitetstjenester som Lime, Tier og Dolt må snart ikke længere operere med deres flåder af app- og el-drevne løbehjul igennem Paris’ gader.

Det sker efter et overvældende opbakning til et forbud mod tjenesterne ved en borgerafstemning i Paris. Tjenesterne har eksisteret i byerne siden 2018, men mødte i alt 89 procent af stemmerne imod sig.

Til trods for skrap regulering på området, med krav om både dedikerede parkeringsområder til el-scooterne samt makshastigheder ned til 10 km/t, er Paris nu den første storby, der tilbageruller mikromobilitetstjenesterne, skriver netmediet TechCrunch.

Paris tæller i alt omkring 15.000 dele-løbehjul, som nu skal være ude af byen inden 1. september 2023.

Det bliver lettere at få kompensation for Nemkonto-svindel

Det skal fremover være lettere at søge og få kompensation, hvis man har været udsat for svindel med ens NemKonto.

Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen i en meddelelse, som præciserer at lempelsen gælder borgere som har fået ændret NemKonto ved svindel eller fejl.

Her vil det være muligt at søge om kompensation for økonomisk tab, hvis der foreligger en politianmeldelse, samt at man kan dokumentere ret til den manglende udbetaling. Borgeren skal samtidig ikke selv have bidraget til svindlen, noteres det.

”Vi skal tage hensyn til borgere, der af forskellige årsager ikke har samme forudsætninger for at opdage, hvis de er ved at blive svindlet. Især når kriminelle er så kyniske, at de i flere tilfælde bevidst går efter folk med kognitive udfordringer. Derfor er jeg glad for, at vi med denne ændring udvider det sikkerhedsnet, vi allerede har sat op i tilfælde af svindel med NemKonto,” siger digitaliseringsminister, Marie Bjerre.

Vil du søge kompensation, kan det gøres igennem Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Apple sniger igen foran Samsung på mobilmarkedet

Apple og sine iPhones kan nu bryste sig af at være klodens mest anvendte smartphone.

Det fremgår af en analyse foretaget af VPN-selskabet Atlas VPN og tal fra analysehuset GlobalStats.

Her fremgår det at Apple i februar måned sniger sig foran den sydkoreanske ærkerival Samsung målt på smartphone-markedsandele.

Således er Apples globale markedsandel vokset til 27,1 procent mod 26,8 procent for Samsung. Det svarer til i alt 1,85 milliarder iPhones mod 1,82 milliarder Samsung Galaxy telefoner ude blandt klodens mobilbrugere.

Apple har senest haft teten i mobilmarkedet i oktober 2022, hvor selskabet i efterfølgende måned blev overhalet af Samsung igen.

Tredjepladsen i opgørelsen står kinesiske Xiaomi for, med en samlet markedsandel på 12,3 procent.