Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Asus PR)

CES 2024: Her er årets skøreste, vildeste og bedste AI-maskiner fra årets show

Det vælter med nye, kreative og lækre bud på hvordan en bærbar skal se ud i 2024.

Nyt år, nyt CES-show.

Forbrugerelektronikmessen Consumer Electronics Show danner vanen tro rammen om en regulær bølge af nyheder fra pc-producenterne, hvor bærbare computere som oftest er i hovedsædet.

I år er ingen undtagelse – men hvor krøllen i år dog er at kunstig intelligens har sneget sig alle vegne i form af et nyt kuld AI-optimeret hardware.

Med den nye teknologi følger en masse nytænkning, hvor producenterne prøver kræfter med lækre, innovative og til tider endda småskøre nye formater og koncepter.

Fem maskiner står dog ud som værende ’best of show’.

Dobbelt op på skærme!

Blandt CES-showets mere kuriøse indslag er Asus Zenbook Duo, som tilbyde ikke bare en, men to flotte 2.8K OLED-skærme på 14 tommer, som styres af en trådløs kombineret tastatur og touchpad-enhed.

Anordningen kan fungere i alskens indstillinger fra en klassisk laptop-indstilling til en 20 tommers dobbeltablet, der kan stilles på varierende vis.

Selve maskineriet leveres af Intels Core 7 Ultra eller 9 Ultra, op til 32 gigabyte ram og en terabyte lager, der alt sammen serviceres af et 73 Wh batteri.

Prisen lyder på 1.599 dollar, svarende til 10.800 kroner før eventuel told og moms.

Android og Windows i en

Lenovos ThinkBook-serie af SMV-mindede maskiner er blevet et kuriøst medlem rigere med tilblivelsen af ThinkBook Plus Gen 5.

Her er får du nemlig to maskiner i en enhed, der kan splittes i to. Øverst får du en kombineret 14 tommers 2.8K OLED skærm, som samtidig huser en Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 processor til at drive Android-styresystemet frem – altså en Android-tablet.

Under tastaturet finder du det andet system: En Windows-maskine med en Intel Core Ultra 7 processor, der kan fungere sammen med Android-tabletten som skærm eller som en tynd og let Windows-enhed til en ekstern skærm.

Hvordan løsningen fungerer i praksis, viser Lenovo frem i denne produktvideo:

Power-maskineri du ikke skal skamme dig over

Asus’ gaming-afdeling har igennem årene været storleverandør af potente gaming-maskiner pyntet med en festfarvelade af RGB-lysdioder.

Nyeste kuld af ROG ’G’-maskiner er dog anderledes nedtonede, så de faktisk kan hives frem på kontoret eller ved kunderne, uden at nogen behøver at skamme sig over hidsigt blinkede RGB-lys eller logoer, der minder om tribal-tavoringer.

Nu bydes der på en spritny CNC-udfræset konstruktion i aluminium, som den man finder i mere noble maskiner som Apples Macbook Pro eller Dells XPS-maskiner.

En skrå LED-stribe bag skærmen og et RGB-belyst tastatur er det eneste, der reelt indikerer at her kan der også games – og begge dele kan slukkes i tilfælde af et bestyrelsesmøde.

Ikke nok med det, har maskinerne været på en effektiv slankekur, så 14 tommer modellen bliver en reel letvægter på omtrent 1,5 kilo og 16 tommer varianten holder sig et pænt stykke under de to kilo på køkkenvægten.

Her har HP ligeledes lanceret en lovende Omen 14 gaming-maskine, som også byder på et mere diskret design, men Asus’ nye kollektion markerer sig altså ved at være noget lettere have med.

Asus to nye vidundere byder samtidig på imponerende hardware for vægtklassen: Asus ROG G14 byder på 2.8K 14 tommers OLED 120Hz display som fødes af et RTX 4070 grafikkort fra Nvidia samt AMD’s strømeffektive og AI-optimerede Ryzen 8 8945HS processor og et 73 Wh batteri.

Storebror ROG G16 byder på 16 tommer OLED-skærm med en lidt lavere 2.5K opløsning, som til gengæld kan ramme 240 Hz.

Processoren er her Intels Core Ultra 7 eller 9 processor som byder på 16 kerner og dedikere AI-hardware. Den største bedrift ligger dog i muligheden for at klemme markedets kraftigste grafikkort ned i maskinen: Et RTX 4090 fra Nvidia.

Priserne debuterer ved 16.4999 kroner for G14 med RTX 4060 grafik og 22.490 for G16 med RTX 4070 grafik.

Her løber topmodellen med RTX 4090 grafik og Intel Ultra 9 kræfter op i 32.990 kroner.

En Intel-spillekonsol?

Intel har traditionelt aldrig været forbundet med gamer-udstyr, da selskabet aldrig har prioriteret sin udvikling af grafikkort synderligt højt.

Med tilblivelsen af sin Arc-serie af grafikkort er virkeligheden nu en anden, hvor nyeste Core Ultra processorer nu kan diske op med grafiske evner, der kan matche det bedste af AMD’s indbyggede grafikchip.

Det udnytter pc-producenten MSI ved at fremstille en decideret håndholdt spillekonsol, kaldet ’Claw’, hvor kræfterne til den lille syv tommer Full HD skærm leveres af Intels Core Ultra 7 155H processor med 16 gigabyte hukommelse i sidevognen.

Selve maskinen opererer med den fulde version af Windows 11, hvorfra der også er adgang til det større økosystem af spil til platformen.

Et touch-optimeret interface kaldet ’Center M’ skal dog gøre det nemmere at navigere i Windows og ens spilbibliotek på den lille syv tommer skærm.

Anordningen flankeres af formstøbte greb og tilhørende styrepinde og -knapper til gaming. Det indbyggede 53 Wh batteri skulle ifølge MSI være god for to timers gaming på farten.

Hvornår MSI er klar med Claw oplyses ikke. I mellemtiden tilbyde både ASUS lignende, men AMD-baserede alternativer i Legion Go og ROG Ally.

Smuk to-i-ener

Skulle du have lyst til en pæn, let og fleksibel maskine er HP’s nyligt reviderede Spectre x360 maskine et kig værd.

Her diskes op med en nydelig to-i-en maskine med en 14 tommer 2.8K 120 Hz touch-skærm af OLED-typen, der kan klappes både den ene og den anden vej.

Konceptet er ikke nyt, men er her serveret sammen med Intels stærke Core Ultra 7 155H eller i en mere ydmyg Core Ultra 5 version.

Den markerer sig dog med et usædvanligt ambitiøst web-kamera, som tager billeder i op til ni megapixels.

HP Spectre x360 årgang 2024 debuterer til en officiel pris på 1.499 amerikanske dollars, svarende til 10.200 kroner før afgifter.