Sander: Ukendte konsekvenser ved åbent format

Det er umuligt i øjeblikket at overskue konsekvenserne af at indføre OpenDocument som standardformat for dokumenter i det offentlige, mener videnskabsminister Helge Sander (V).

Konsekvenserne ved at indføre det åbne dokumentformat OpenDocument (ODF) som standard i det offentlige er i øjeblikket for uoverskuelige.

Det skriver videnskabsminister Helge Sander (V) i et svar til SF's it-ordfører Anne Grete Holmsgaard.

Hun har bedt ministeren vurdere, om det er muligt at indføre formatet, der blandt andet benyttes i open source kontorpakken Open Office.

Problemer med integration

Det åbne format støttes af it-giganter som IBM, Sun Microsystems og Oracle, som et alternativ til Microsofts bud på et åbent XML-baseret dokumentformat.

Ifølge ministeren er det imidlertid på nuværende tidspunkt ikke muligt fuldt ud at overskue konsekvenserne af at indføre formatet som standard i den statslige sektor.

"Eksempelvis er det endnu ikke tilstrækkeligt afdækket, i hvilken grad der kan opstå problemer ved integration af kontorpakkeapplikationer og eksisterende forretnings- og fagsystemer, hvis ODF anvendes som udvekslingsformat", skriver Helge Sander.

Han mener, at gevinsterne og problemerne ved at anbefale en bestemt standard skal belyses bedre.

Undersøgelse på vej

"Videnskabsministeriet undersøger i øjeblikket en række dokumentformater, blandt andet ODF, med henblik på at belyse deres åbenhed, udbredelse og modenhed, herunder i hvilken udstrækning de understøttes af eksisterende systemer", skriver ministeren.

Et netop nedsat udvalg under Videnskabsministeriet skal sætte fokus på en bedre sammenhæng mellem offentlige it-systemer.

Et af målene for udvalget bliver blandt andet at komme med anbefalinger om åbne standarder, fortæller souschef Adam Lebech i Videnskabsministeriets it-politiske center.

- Det vil være problematisk, hvis man generelt går ud og siger, at alle skal benytte OpenDocument fra en bestemt dato. Det her skal analyseres grundigt for at sikre, at eksisterende dokumenter fortsat kan læses, og at de eksisterende forretnings- og fagsystemer fungerer med formatet, siger Adam Lebech.

Han understreger, at ministeriet ser positivt på en udvikling i retning af anvendelse af åbne standarder i den offentlige sektor.

Endvidere fremhæver Adam Lebech, at ministeriet arbejder for at sikre, at fremtidens systemer til elektronisk dokumenthåndtering (ESDH) i det offentlige understøtter OpenDocument-formatet på linje med andre formatet.

Relevante links

Rapport om udveksling af data (PDF)

Rapport om fremtidig indsats (PDF)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?