Unge danskere dropper fastnettelefonen

En mobiltelefon er rigeligt for mange unge danskere, som helt dropper fastnettelefonen. En analytiker spår fastnettelefonen en hurtig død, fordi mobilen allerede nu er billigere.

Der står en fastnettelefon i 97 ud af 100 danske hjem, men alligevel er mobiltelefonen i fuld gang med at overtage pladsen som danskernes telefonfavorit.

Nye tal fra IT- og Telestyrelsen viser nemlig, at otte procent af danskere mellem 20 og 29 år helt har fravalgt fastnettelefonen, mens det gælder 17 procent af danskere mellem 15 og 19 år.

Derimod ser det ud til, at danskere ældre end 30 år holder fast i fastnettelefonen, men det er en stakket frist, mener teleanalytiker Torben Rune fra analysefirmaet Netplan.

Langt færre opkald

Selvom 97 procent af danskerne holder fast i deres fastnettelefon, benytter de den langt mindre.

- Trafikken i fastnettet bare falder og falder, og der er altså meget, der tyder på, at mange etablerede fastnetbrugere også dropper fastnettelefonen til fordel for mobilen, siger Torben Rune.

Antallet af opkaldsminutter er således faldet fra 10 milliarder minutter i første halvdel af 2003 til knap 6,6 milliarder i anden halvdel af 2005.

- Det går tilsyneladende ganske hurtigt med afgangen fra fastnettet, så der allerede om fire år kun vil være halvdelen af den trafik, vi kender i dag, tilbage. Den sidste halvdel vil sandsynligvis forsvinde endnu hurtigere, mener Torben Rune.

Mobilbrugere mere tilfredse

IT- og Telestyrelsen har spurgt i alt 1.000 danskere om deres teleforbrug, og her svarer 81 procent af mobilkunderne, at de er tilfredse eller meget tilfredse med deres mobilselskab, mens det kun gælder 69 procent af fastnetbrugerne.

I begge tilfælde er prisen det væsentligste parameter for brugerne.

Ifølge Torben Rune kan det være med god grund, for på helt overordnet plan er mobilen faktisk billigere end fastnettelefonen i dag, selv om situationen selvfølgelig kan være anderledes for mange forbrugere.

- Hvis vi ser på gennemsnittet med meget store briller, så er mobiltelefoner i dag faktisk billigere end fastnettelefoner. Det er en meget kringlet forklaring, men det hænger sammen med den store prisforskel på at ringe fra fastnet til mobil og mobil til mobil, siger Torben Rune.

Det vil også i de kommende år være dyrere at ringe fra en fastnettelefon til en mobiltelefon end at bruge mobiltelefonen til det, selv om IT- og Telestyrelsen har grebet ind og krævet lavere priser.

Nye prisdyk

Priserne på mobilmarkedet har ligget forholdsvist stille det seneste år, men Torben Rune spår, at vi igen kommer til at se store dyk i minutpriserne.

Trådløst bredbånd og teknologier som Wi-Fi, WiMAX og UMA kan være med til at presse på den udvikling.

- Prisfaldene kommer i bølger, og de bølger har vi slet ikke set de sidste af endnu. Du vil formodentlig se, at næste bølge kommer, når fondene bag TDC finder ud af, hvordan man vil agere i det her marked. Det kan også være, at man presses udefra af andre operatører, vurderer Torben Rune.

For TDC vil bredbåndsydelser, herunder IP-telefoni, fremover være det, kobbernettet skal bruges til.

IT- og Telestyrelsens undersøgelse viser, at halvdelen af danskerne i dag har et fastnetforbrug på mellem 150 og 300 kroner om måneden. Omkring en tredjedel bruger over 300 kroner, mens kun 16 procent bruger under 150 kroner om måneden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?