Rambøll: OpenDocument billigere end Microsoft

Der er mindst en halv milliard at spare i det offentlige ved at skifte fra Microsofts kontorpakke til open source-kontorpakken OpenOffice og et åbent dokumentformat. Det konkluderer OSL på beregninger fra Rambøll.

Målt over fem år vil der være en besparelse på mindst 125 millioner kroner i centraladministrationen ved at vælge open source-kontorpakken OpenOffice og det åbne formatet OpenDocument frem for Microsofts kontorpakke og formatet Microsoft Open XML.

Det viser beregninger fra Rambøll Management i en ny rapport, udarbejdet for Foreningen af Open Source Leverandører (OSL).

Den samlede forskel for hele den offentlige sektor anslås af OSL til en halv milliard kroner.

Uvildige beregninger
Arbejdet med rapporten er sat i gang, efter Videnskabsministeriet under forårets behandling af det omdiskuterede forslag om åbne standarder gentagne gange oplyste, at det ikke var muligt at lave beregninger på konsekvenserne af en beslutning om åbne standarder i det offentlige.

- Men nu har vi en uvildig rapport om dokumentformatet ODF. Rambøll har lavet beregningerne og står inde for dem, og rapporten viser klare og ganske store besparelser ved at skifte, siger formanden for OSL, Morten Kjærsgaard.

Rapporten fra Rambøll Management indeholder beregninger på tre forskellige scenarier for centraladministrationens udgifter i forbindelse med et skifte fra Microsofts dokumentformat til det åbne og ISO-certificerede format OpenDocument (ODF).

Forskel på halv milliard
Det vil koste 380 millioner kroner over fem år at indføre Microsofts Open Office XML, hvis centraladministrationen fortsætter med de nuværende Microsoft-programpakker og opdaterer de nuværende licenser løbende.

Skifter man i stedet til det åbne format OpenDocument og kontorpakken OpenOffice fra de nuværende løsninger vil det kun koste 255 millioner kroner, konkluderer Rambøll Management.

Det er en forskel for centraladministrationen på 125 millioner kroner over fem år.

Overføres tallene til resten af den offentlige sektor bliver forskellen cirka en halv milliard kroner.

- En strategi baseret på Microsoft Office vil være langt dyrere end at skifte til kontorpakken OpenOffice og ODF, hvis det offentlige følger normal praksis med løbende opdateringer af Microsoft-versionerne, siger Morten Kjærsgaard.

Microsoft afviser beregninger
Hos Microsoft mener direktør for den offentlige sektor, Anders Nørskov, at Rambøll benytter forkerte præmisser i beregningerne.

Anders Nørskov betegner endvidere rapporten som et partsindlæg, fordi udregningerne er bestilt af OSL.

Han mener samtidig, at det er med til at afspore debatten om åbne standarder, at rapporten blander bestemte kontorpakke og open source ind i diskussionen.

- Det afsporer debatten om standarder, at man med rapporten i hånden forsøger at gøre det til et spørgsmål om, hvorvidt det offentlige skal skifte kontorpakke eller ej, siger Anders Nørskov.


Relevante link

Rambøll-rapporten om dokumentstandarder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.