Ledere: Den digitale forvaltning skal piskes frem

Det er på tide at sætte helt nye mål for, hvor god den digitale forvaltning skal være. Målene skal nåes ved centralisering, tvang og forcering, lyder beskeden fra en flok centrale offentlige og private ledere.

Forcering, centralisering og tvang. Det er den benhårde recept, som en række af Danmarks tungeste it-ledere udskrev til den digitale forvaltning ved konferencen DM i digital forvaltning, som i den forgangne uge løb af stablen.

Her havde Computerworld sammen med NNIT og Dansk IT samlet et panel af eksperter, politikere og topledere fra både it-branchen og det offentlige.

Panelet blev enigt om en række ganske klare svar, som kan levere den eftertragtede digitale succes og sikre Danmark en plads i den absolutte verdenselite, når det gælder digital forvaltning.

Hæv ambitionsniveauet

Overordnet mener lederne, at det er tid til at hæve ambitionsniveauet, hvis Danmark skal være med i forreste række, når det gælder næste generation af digital forvaltning.

– Vi er nået til et punkt, hvor vi skal flytte målstregen. Vi skal ikke længere tale om it-udvikling, men om samfundsudvikling, og vi skal sætte ledeldesmæssig handling bag, siger Lars Mathiesen, formand for Dansk IT og CIO i Nykredit.

Ønsket om at hæve ambitionsniveauet deler regeringspartierne.

Mens Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen tager imod forslagene med åbne arme, kan hans konservative kollega Per Ørum Jørgensen ikke genkende billedet af et for lavt ambitionsniveau:

– Det mener jeg ikke, er tilfældet. Vi er i eliten, og jeg føler, at vi er meget opmærksomme på det her område, lyder Per Ørum Jørgensens vurdering.

Af med fløjlshandskerne

Et af de mest markante forslag på den liste af fokuspunkter, som eksperterne pegede på, er ønsket om mere tvang.

John Vammen, funktionschef i NNIT, opfordrer til, at det offentlige begynder at lukke for kanaler, når de nye digitale veje er klar.

- Jeg kan ikke forstå, at det ikke kan lade sig gøre, siger John Vammen.

Han mener, at det er værd at udfordre politikerne på dette punkt, fordi han mener, at der er penge at spare.

10 trin nærmere digital forvaltning

Her er panelets bud på 10 trin til bedre digital forvaltning:

1: Mål effekten. Løsninger skal kun gennemføres hvis de har en effekt.

2: Fokuser på standarder. Arbejdet med åbne standarder er et skridt på vejen.

3: Ledelsen skal bakke op.

4: Lovrammerne skal sikre klare linier og handlefrihed.

5: Eksperimenter gennem pilotprojekter. Drop 0-fejls kulturen.

6: Skab samarbejde på tværs af sektorer og systemer.

7: Fokus på it-strategi og it-governance.

8: Centralisering – styring i stedet for vejledning.

9: Incitamenter – for eksempel brugerbetaling når der ikke anvendes digitale kanaler, rabatter, hurtigere sagsbehandling og lignende.

10: Markedsføring af mulighederne overfor borgerne.

Du kan læse mere om DM i digital forvaltning i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere