Ledere: Den digitale forvaltning skal piskes frem

Det er på tide at sætte helt nye mål for, hvor god den digitale forvaltning skal være. Målene skal nåes ved centralisering, tvang og forcering, lyder beskeden fra en flok centrale offentlige og private ledere.

Forcering, centralisering og tvang. Det er den benhårde recept, som en række af Danmarks tungeste it-ledere udskrev til den digitale forvaltning ved konferencen DM i digital forvaltning, som i den forgangne uge løb af stablen.

Her havde Computerworld sammen med NNIT og Dansk IT samlet et panel af eksperter, politikere og topledere fra både it-branchen og det offentlige.

Panelet blev enigt om en række ganske klare svar, som kan levere den eftertragtede digitale succes og sikre Danmark en plads i den absolutte verdenselite, når det gælder digital forvaltning.

Hæv ambitionsniveauet
Overordnet mener lederne, at det er tid til at hæve ambitionsniveauet, hvis Danmark skal være med i forreste række, når det gælder næste generation af digital forvaltning.

– Vi er nået til et punkt, hvor vi skal flytte målstregen. Vi skal ikke længere tale om it-udvikling, men om samfundsudvikling, og vi skal sætte ledeldesmæssig handling bag, siger Lars Mathiesen, formand for Dansk IT og CIO i Nykredit.

Ønsket om at hæve ambitionsniveauet deler regeringspartierne.

Mens Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen tager imod forslagene med åbne arme, kan hans konservative kollega Per Ørum Jørgensen ikke genkende billedet af et for lavt ambitionsniveau:

– Det mener jeg ikke, er tilfældet. Vi er i eliten, og jeg føler, at vi er meget opmærksomme på det her område, lyder Per Ørum Jørgensens vurdering.

Af med fløjlshandskerne
Et af de mest markante forslag på den liste af fokuspunkter, som eksperterne pegede på, er ønsket om mere tvang.

John Vammen, funktionschef i NNIT, opfordrer til, at det offentlige begynder at lukke for kanaler, når de nye digitale veje er klar.

- Jeg kan ikke forstå, at det ikke kan lade sig gøre, siger John Vammen.

Han mener, at det er værd at udfordre politikerne på dette punkt, fordi han mener, at der er penge at spare.

10 trin nærmere digital forvaltning
Her er panelets bud på 10 trin til bedre digital forvaltning:

1: Mål effekten. Løsninger skal kun gennemføres hvis de har en effekt.

2: Fokuser på standarder. Arbejdet med åbne standarder er et skridt på vejen.

3: Ledelsen skal bakke op.

4: Lovrammerne skal sikre klare linier og handlefrihed.

5: Eksperimenter gennem pilotprojekter. Drop 0-fejls kulturen.

6: Skab samarbejde på tværs af sektorer og systemer.

7: Fokus på it-strategi og it-governance.

8: Centralisering – styring i stedet for vejledning.

9: Incitamenter – for eksempel brugerbetaling når der ikke anvendes digitale kanaler, rabatter, hurtigere sagsbehandling og lignende.

10: Markedsføring af mulighederne overfor borgerne.

Du kan læse mere om DM i digital forvaltning i fredagens trykte udgave af Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.