Ledere: Den digitale forvaltning skal piskes frem

Det er på tide at sætte helt nye mål for, hvor god den digitale forvaltning skal være. Målene skal nåes ved centralisering, tvang og forcering, lyder beskeden fra en flok centrale offentlige og private ledere.

Forcering, centralisering og tvang. Det er den benhårde recept, som en række af Danmarks tungeste it-ledere udskrev til den digitale forvaltning ved konferencen DM i digital forvaltning, som i den forgangne uge løb af stablen.

Her havde Computerworld sammen med NNIT og Dansk IT samlet et panel af eksperter, politikere og topledere fra både it-branchen og det offentlige.

Panelet blev enigt om en række ganske klare svar, som kan levere den eftertragtede digitale succes og sikre Danmark en plads i den absolutte verdenselite, når det gælder digital forvaltning.

Hæv ambitionsniveauet
Overordnet mener lederne, at det er tid til at hæve ambitionsniveauet, hvis Danmark skal være med i forreste række, når det gælder næste generation af digital forvaltning.

– Vi er nået til et punkt, hvor vi skal flytte målstregen. Vi skal ikke længere tale om it-udvikling, men om samfundsudvikling, og vi skal sætte ledeldesmæssig handling bag, siger Lars Mathiesen, formand for Dansk IT og CIO i Nykredit.

Ønsket om at hæve ambitionsniveauet deler regeringspartierne.

Mens Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen tager imod forslagene med åbne arme, kan hans konservative kollega Per Ørum Jørgensen ikke genkende billedet af et for lavt ambitionsniveau:

– Det mener jeg ikke, er tilfældet. Vi er i eliten, og jeg føler, at vi er meget opmærksomme på det her område, lyder Per Ørum Jørgensens vurdering.

Af med fløjlshandskerne
Et af de mest markante forslag på den liste af fokuspunkter, som eksperterne pegede på, er ønsket om mere tvang.

John Vammen, funktionschef i NNIT, opfordrer til, at det offentlige begynder at lukke for kanaler, når de nye digitale veje er klar.

- Jeg kan ikke forstå, at det ikke kan lade sig gøre, siger John Vammen.

Han mener, at det er værd at udfordre politikerne på dette punkt, fordi han mener, at der er penge at spare.

10 trin nærmere digital forvaltning
Her er panelets bud på 10 trin til bedre digital forvaltning:

1: Mål effekten. Løsninger skal kun gennemføres hvis de har en effekt.

2: Fokuser på standarder. Arbejdet med åbne standarder er et skridt på vejen.

3: Ledelsen skal bakke op.

4: Lovrammerne skal sikre klare linier og handlefrihed.

5: Eksperimenter gennem pilotprojekter. Drop 0-fejls kulturen.

6: Skab samarbejde på tværs af sektorer og systemer.

7: Fokus på it-strategi og it-governance.

8: Centralisering – styring i stedet for vejledning.

9: Incitamenter – for eksempel brugerbetaling når der ikke anvendes digitale kanaler, rabatter, hurtigere sagsbehandling og lignende.

10: Markedsføring af mulighederne overfor borgerne.

Du kan læse mere om DM i digital forvaltning i fredagens trykte udgave af Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.