Hjort-udvalg mørklægger jobkartel-arbejde

Et udvalg under beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) nægter at offentliggøre de hemmelige jobkartel-aftaler, som 85 organisationer har indsendt. Juridisk ekspert kritiserer udvalget

Et større antal hemmelige jobkartel-aftaler, der binder medarbejdere til deres job, kommer måske aldrig frem i lyset.

Et udvalg under beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen nægter nemlig at offentliggøre høringssvarene fra hele 85 organisationer, der er blevet bedt om at indsende eksempler på hemmelige jobkartel-aftaler.

I et brev til Computerworld skriver udvalget, der skal kulegrave omfanget af aftalerne, at der er tale om lovforberedende arbejde.

Derfor behøver udvalget ifølge forvaltningsloven ikke udlevere høringssvarene, lyder det i brevet.

Desuden begrunder udvalget sin afgørelse med, at det selv arbejder med svarene.

På juridisk dybt vand
Ekspert i forvaltningsret, lektor Oluf Jørgensen, fra Danmarks Journalisthøjskole er helt uforstående over for udvalgets afgørelse.

- Det skal udlevere alle høringssvar, når der intet står i udvalgets kommissorium om, at det forbereder en lov, siger han.

Oluf Jørgensen lader sig heller ikke overbevise af udvalgets andet argument om, at det selv arbejder med høringssvarene.

- Det er lige godt den tyndeste forklaring. Det er jo ikke nogen reel begrundelse for ikke at udlevere svarene, siger han.

Oluf Jørgensen forklarer, at det er fast praksis at udlevere høringssvar - ofte gøres det ligefrem aktivt af myndighederne.

Politikere er splittet
Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, er også fortørnet over udvalgets beslutning om at hemmeligholde svarene.

- Det er i modstrid med ministerens udmeldinger om, at han vil være åben i denne sag. Han vil åbenbart holde kortene tæt ind til kroppen, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Ordføreren vil derfor via et udvalgsspørgsmål kræve alle høringssvar offentliggjort øjeblikkeligt.

Modsat vælger arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday fra de Radikale at se positivt på udmeldingen.

- Det må jo så betyde, at der helt sikkert kommer en lov, der forbyder aftalerne. Ellers holder udvalgets begrundelse om lovforberedende arbejde jo ikke, siger hun.

Tavs minister
Da udvalget blev nedsat opfordrede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen til at få alle aftaler frem på bordet.

Derfor skulle udvalget bede hele 85 organisationer om at sende eksempler på hemmelige jobkartel-aftaler.

Nu afviser Claus Hjort Frederiksen helt at kommentere sagen.

- Ministeren har ingen kommentarer, lyder det fra spindoktor Charlotte Jepsen.

Hun henviser til, at Computerworld bare kan henvende sig til de 85 organisationer og bede dem om at udlevere deres høringssvar.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.