Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Koda har kig på virtuelle koncerter i Second Life

Den første danske koncert i Second Life giver arrangørerne udfordringer. Ophavsretsreglerne gælder nemlig også i den virtuelle verden.

Fredagens virtuelle koncert med Carpark North koncert i den virtuelle verden Second Life har været lidt af en nød at knække for arrangørerne.

Når man indbyder gæster til en koncert i den virtuelle verden, skal man nemlig som koncertarrangør ligesom i den virkelige verden betale gebyr til Koda og Gramex, der henholdsvis varetager komponister og pladeselskabernes interesser.

Betaler man ikke vederlag til Koda, kan der nemlig vanke bøder og retssager.

Ophavsret gælder i Second Life

Koncerten med Carpark North er det første eksempel på en koncert med et dansk band i Second Life. Og det har betydet udfordringer for både ophavsretshavere og arrangører.

Det fortæller Morten Poulsen, der er projektleder af House of Horizons hos Innovation Labs.

”Koda har fokus på det her, fordi det her er på vej frem. Og så tror jeg, at det er vigtigt for Koda at kunne sige, at der er styr på den ophavsretsmæssige side af sagen," siger Morten Poulsen.

Hos Koda fortæller juridisk konsulent Jakob Hüttel, at koncertarrangørerne skal betale en krone per halve times musik per bruger til Koda.

Aftalen med Koda er om fredagens koncert er endt på 300 kroner. Det er en pris, som Morten Poulsen er godt tilfreds med, og som blev betalt med det samme.

Godt tilbud

”Et godt tilbud kan man vel kalde det. 300 kroner, og så har vi vores ryg fri. Vi har ikke nogen interesse i en debat om ophavsret, fordi vi normalt ikke arrangerer koncerter," siger Morten Poulsen.

På længere sigt er det ikke umuligt at andre vil få væsentligt større interesse i en debat om ophavsret i det virtuelle rum.

Når fredagens koncert kun koster 300 kroner, skyldes det nemlig, at der i øjeblikket af tekniske årsager ikke er plads til ret mange avatarer på samme sted i Second Life.

Men når dette problem i fremtiden løses, kan en koncert hurtigt blive langt dyrere. 50.000 tilskuere vil således koste 50.000 kroner per halve time i afgift til Koda for koncertarrangører.

Musikere styrer avatarer live

Ved fredagens koncert spillede Carpark North ikke live i traditionel forstand.

I stedet for de sædvanlige instrumenter var musikerne nemlig udstyret med mus og keyboard, så de kunne styre deres avatarer live i Second Life.

Musikken som publikum hører, kommer fra en optagelse, der torsdag blev indspillet til lejligheden.

Koncerten streames fra Second Life til First Life, hvor gæster og tilskuere kan se avatarernes menneskelige udgaver samtidig med, at den virtuelle koncert kan følges på storskærme.

Men prisen ville ikke være steget hvis musikerne havde spillet en rigtig livekoncert som blev streamet til Second Life.

Heller ikke selvom Linden Labs’ servere, der indeholder den virtuelle verden står i USA, og bandet derfor i realiteten spiller koncert i USA.

”Det har ikke så meget at gøre med den fysiske placering af serverne. Det handler om hvor musikken bliver udnyttet og oplevet,” siger Jakob Hüttel fra Koda.

Når arrangørerne af fredagens koncert ikke skal forhandle rettigheder med en amerikansk søsterorganisation til Koda, skyldes det at Koda repræsenterer alle komponister i verden herhjemme. Og når koncerten foregår i Danmark, er det Koda aftalerne skal laves med.

Pirater er enige

Den tolkning af loven bakkes op af organisationen Piratgruppen, der rådgiver pirater og fildelere. Ifølge organisationen gælder ophavsretsloven for danske kunstnere nemlig også i den virtuelle verden.

Samtidig kan koncertarrangører sagtens blive pålagt et gebyr til Koda, selvom koncerten egentlig foregår på servere som er placeret i USA.

”Der er ikke noget at komme efter juridisk. Koda har ret til pengene. Men politisk er det et eksempel på, at en lovgivning der er lavet for at forsvare en analog rettighed, giver digitale problemer,” siger Claus Pedersen fra Piratgruppen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere