Finsk modstand mod svensk overvågningslov

Det omstridte svenske lovforslag om at aflytte al datatrafik til udlandet møder finsk modstand. En stor del af den finske teletrafik går nemlig igennem svenske kabler.

Sveriges omdiskuterede planer om at overvåge al ind-og udgående internettrafik møder yderligere modstand.

Forslaget går ud på, at det svenske forsvars radioanstalt, som hidtil har aflyttet kommunikationen over satellitter, skal have lov til at scanne al datatrafik til og fra Sverige i jagten på blandt andet terror.

Og det får nu nabolandet Finland til at frygte for aflytning af landets teletrafik.

Store dele af de finske telefonsamtaler går nemlig igennem kabler i Sverige, og det får nu de finske myndigheder til overveje, om det bliver nødvendigt at stille krav om at teletrafikken skal sikres mod aflytning.

Lov om kommunikationshemmelighed
Finsk lov fordrer som udgangspunkt, at al kommunikation skal være hemmelig.

Og det er de finske myndigheders pligt at holde øje med at alle opfylder denne pligt, og kommunikation må ikke aflyttes i Finland.

Det betyder, at teleoperatørerne efter finsk lov har pligt til at sikre at de udbudte teletjenester ikke kan aflyttes, fortæller Harri Pursiainen fra det finske kommunikations-departement i Helsingfors til Sveriges Radio.

Problemet er nu, hvilken indflydelse de svenske planer om scanning af al datatrafik vil have på den finske lovgivning, eftersom en del af Finlands kontakt til resten af verden foregår gennem kabler i Sverige.

I næste uge fremlægger de finske teleoperatører overfor den finske pendant til IT-og Telestyrelsen en række krav om, hvad der skal gøres for fortsat at kunne opfylde loven om at samtaler skal være aflytningssikrede.

Kan koste firmaer dyrt
De finske teleoperatører frygter at finske kunder vil fravælge selskaber som kobler udlandssamtalerne igennem svenske kabler.

Det kan tvinge operatørerne til at bygge deres net om, så samtalerne kan gå uden om Sverige, og firmaerne frygter nu at det bliver dem som skal betale regningen.

Den svenske Rigsdag skal tage stilling til det omstridte lovforslag på torsdag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
20 danske Microsoft-partnere med i opløbet om at blive kåret som Danmarks dygtigste
Tirsdag afholder Microsoft vanen tro sit store Partner Award-show. I år er gallamiddagen skiftet ud med et virtuelt arrangement, hvor Microsofts danske ledelse uddeler 12 priser og hovedprisen som årets bedste Microsoft-partner. Se alle de nominerede partnere her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.