Finsk modstand mod svensk overvågningslov

Det omstridte svenske lovforslag om at aflytte al datatrafik til udlandet møder finsk modstand. En stor del af den finske teletrafik går nemlig igennem svenske kabler.

Sveriges omdiskuterede planer om at overvåge al ind-og udgående internettrafik møder yderligere modstand.

Forslaget går ud på, at det svenske forsvars radioanstalt, som hidtil har aflyttet kommunikationen over satellitter, skal have lov til at scanne al datatrafik til og fra Sverige i jagten på blandt andet terror.

Og det får nu nabolandet Finland til at frygte for aflytning af landets teletrafik.

Store dele af de finske telefonsamtaler går nemlig igennem kabler i Sverige, og det får nu de finske myndigheder til overveje, om det bliver nødvendigt at stille krav om at teletrafikken skal sikres mod aflytning.

Lov om kommunikationshemmelighed
Finsk lov fordrer som udgangspunkt, at al kommunikation skal være hemmelig.

Og det er de finske myndigheders pligt at holde øje med at alle opfylder denne pligt, og kommunikation må ikke aflyttes i Finland.

Det betyder, at teleoperatørerne efter finsk lov har pligt til at sikre at de udbudte teletjenester ikke kan aflyttes, fortæller Harri Pursiainen fra det finske kommunikations-departement i Helsingfors til Sveriges Radio.

Problemet er nu, hvilken indflydelse de svenske planer om scanning af al datatrafik vil have på den finske lovgivning, eftersom en del af Finlands kontakt til resten af verden foregår gennem kabler i Sverige.

I næste uge fremlægger de finske teleoperatører overfor den finske pendant til IT-og Telestyrelsen en række krav om, hvad der skal gøres for fortsat at kunne opfylde loven om at samtaler skal være aflytningssikrede.

Kan koste firmaer dyrt
De finske teleoperatører frygter at finske kunder vil fravælge selskaber som kobler udlandssamtalerne igennem svenske kabler.

Det kan tvinge operatørerne til at bygge deres net om, så samtalerne kan gå uden om Sverige, og firmaerne frygter nu at det bliver dem som skal betale regningen.

Den svenske Rigsdag skal tage stilling til det omstridte lovforslag på torsdag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Opfinderen af programmet Matematikfessor stopper fem måneder efter million-salg: “Nu tager jeg tager al min erfaring og går ud i intetheden med den”
Det populære undervisningsplatform Matematikfessor bruges af tre ud af fire elever i folkeskolen, men nu stopper opfinderen bag det populære stykke software. Foran ham venter et nyt iværksætter-eventyr
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Find den rette model til din organisation: Ny guide til outsourcing er fyldt med tips & tricks
Mængden af outsourcede it-opgaver er steget støt over de sidste 10 år. Det giver mening, for samtidig er kompleksitet og forretningens forventninger til hastighed også steget. Men outsourcing er også et strategisk valg. For skal du hyre direkte, gennem en leverandør eller skabe dit eget sourcingselskab? Og hvad er fordele - og ulemper ved hver model? Det får du en række konkrete bud på hvor 5 relationship modeller og 3 prismodeller gennemgås og evalueres.