Finsk modstand mod svensk overvågningslov

Det omstridte svenske lovforslag om at aflytte al datatrafik til udlandet møder finsk modstand. En stor del af den finske teletrafik går nemlig igennem svenske kabler.

Sveriges omdiskuterede planer om at overvåge al ind-og udgående internettrafik møder yderligere modstand.

Forslaget går ud på, at det svenske forsvars radioanstalt, som hidtil har aflyttet kommunikationen over satellitter, skal have lov til at scanne al datatrafik til og fra Sverige i jagten på blandt andet terror.

Og det får nu nabolandet Finland til at frygte for aflytning af landets teletrafik.

Store dele af de finske telefonsamtaler går nemlig igennem kabler i Sverige, og det får nu de finske myndigheder til overveje, om det bliver nødvendigt at stille krav om at teletrafikken skal sikres mod aflytning.

Lov om kommunikationshemmelighed
Finsk lov fordrer som udgangspunkt, at al kommunikation skal være hemmelig.

Og det er de finske myndigheders pligt at holde øje med at alle opfylder denne pligt, og kommunikation må ikke aflyttes i Finland.

Det betyder, at teleoperatørerne efter finsk lov har pligt til at sikre at de udbudte teletjenester ikke kan aflyttes, fortæller Harri Pursiainen fra det finske kommunikations-departement i Helsingfors til Sveriges Radio.

Problemet er nu, hvilken indflydelse de svenske planer om scanning af al datatrafik vil have på den finske lovgivning, eftersom en del af Finlands kontakt til resten af verden foregår gennem kabler i Sverige.

I næste uge fremlægger de finske teleoperatører overfor den finske pendant til IT-og Telestyrelsen en række krav om, hvad der skal gøres for fortsat at kunne opfylde loven om at samtaler skal være aflytningssikrede.

Kan koste firmaer dyrt
De finske teleoperatører frygter at finske kunder vil fravælge selskaber som kobler udlandssamtalerne igennem svenske kabler.

Det kan tvinge operatørerne til at bygge deres net om, så samtalerne kan gå uden om Sverige, og firmaerne frygter nu at det bliver dem som skal betale regningen.

Den svenske Rigsdag skal tage stilling til det omstridte lovforslag på torsdag.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.