Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær

It-branchens gadedrenge: Glem uddannelse

Tema: De blev aldrig færdig med deres uddannelse. Deres it-viden har de selv hentet. Og alligevel står flere af dem bag nogle af de allerstørste it-succeser. Computerworld karriere-tema sætter fokus på iværksætterne.

MTH Data, CyberCom, Cybernet.dk, Jubii, AcSys og Spamfighter

Man kan blive helt forpustet, når man ser på, hvor mange virksomheder Martin Thorborg har påbegyndt.

På samme måde kan man blive helt forundret over, at Janus Friis, der begyndte som it-supporter hos Cybercity, kan være med til at skabe succeser som Kazaa, Skype og nu sandsynligvis også Joost.

"Forestil dig, at du skal ud i junglen og finde noget guld. Der vil være en overhængende chance for, at du opgiver, hvis du kendte alle de farer, du kunne komme ud for. Der er både tigre, skorpioner og vilde indianere," siger Martin Thorborg om, hvorfor folk med uddannelse efter hans opfattelse sjældnere får fat i guldet.

Iværksættere er mere risikovillige

Ikke-uddannede tør være mere risikovillige og tænke visionære tanker, mener Martin Thorborg.

"Jeg sætter en ære i ikke at vide særlig meget," siger han.

"Den dag jeg kan sætte mig ned og programmere er jeg begrænset. Den dag kan jeg ikke sætte mig ned og få ideer, der slår markedet."

Han mener, at det samme er tilfældet for nogle af de allerstørste iværksættere i it-branchen: Bill gates, Michael Dell og Steve Jobs.

Fra dropout til milliardær

Sidstnævnte droppede for eksempel ud af college efter kun et semester og står alligevel bag både Apple Computer og NeXT Computer, der nu er en del af Apple.

På samme måde nåede Bill Gates heller ikke igennem hele sit forløb på eliteuniversitetet Harvard, før han gik i gang med at opbygge Microsoft sammen med en ven.

Det er altså muligt at skabe en milliardformue, selv om man aldrig nåede hele vejen gennem sin uddannelse. Og åbenbart især i it-branchen.

"Computere er ofte hobbyprægede. Man bliver dygtig, når der går passion i det," siger Martin Thorborg.

"Men når det er sagt: Passionen skal ikke blive alt for teknisk. Der er ikke mange inkarnerede computernørder, der får den store succes."

It-branchen har været fri for specialister

Han mener dog også, at iværksætterne har haft det lettere i it-branchen, fordi de ikke har skullet konkurrere mod nogen specialister.

Specialisterne fandtes slet ikke de første mange år.

Derfor tror han også, at nyere it-iværksættere får det lidt sværere i fremtiden, men de vil stadig dukke op, og det vil forsat være den ikke-uddannede, der klarer sig bedst.

"Der er ingen uddannelse, der gavner dig så meget som real life," siger Martin Thorborg.

Computerworld kigger i disse uger på nogle af de arketyper, der præger it-branchens direktør- og bestyrelsesgange. Udover iværksætteren kigger vi på nørden, forretningsmanden og den rastløse, der skifter fra direktørjob til direktørjob.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.