På nettet uden at være online med Google Gears

Vær på nettet, selv om du ikke er online. Det begyndte med en såre simpel tanke, og nu er Google klar med en foreløbig version af det nye open source-værktøj Google Gears, der gør det muligt.

Computerworld News Service: Med Google Gears kan softwareudviklere bygge web-applikationer, som kører, selv om brugerne ikke er online.

Under Googles første Udviklernes Dag, der torsdag blev afholdt i 10 storbyer verden over, beskrev en af udviklerne bag værktøjet, Andy Palay, de udfordringer, som udviklergruppen stødte på i dens arbejde.

Holdets vigtigste ærinde var at fjerne en af de væsentligste barrierer for softwarepakken Google Apps, nemlig at brugerne var nødt til at være online for at kunne bruge pakkens e-mail-system, kalender og andre applikationer.

Når brugerne har lyst
I begyndelsen var udviklerholdet imidlertid bekymret over, hvorvidt det allerede var for sent at gøre noget ved det:

”I dag kan man næsten ikke bevæge sig nogen steder, uden at der er en internetforbindelse til rådighed, siges det. Men brugerne bryder sig ikke om princippet 'jeg er næsten altid online'," siger Andy Palay og tilføjer, at brugerne vil have adgang til data, når de har lyst og ikke kun, når de har mulighed for at koble sig på nettet.

Han forklarer yderligere, at et netværks pålidelighed og stabilitet er vigtige forhold, når man har med web-applikationer at gøre.

For eksempel støder brugere ofte på problemer, når de skal koble sig på netværksforbindelsen på hoteller. Her er det ikke altid sikkert, at forbindelsen på samtlige værelser er optimal.

Lige akkurat nok
Forud for projektet havde Andy Palay desuden observeret, at web-applikationer ikke fungerer lige så godt som desktop-programmer, idet data først skal tilbage og runde serveren, inden de dukker op på skærmen.

Da Google-holdet afsøgte de forskellige muligheder for at gøre web-applikationer tilgængelige offline, valgte man ”at gøre lige akkurat nok til at få det til at fungere” - med henblik på siden at samarbejde med andre udbydere om at udvikle en standard.

Andy Palay og hans hold tænkte, at man på den måde kunne bidrage til udviklingen af offline-applikationer på samme måde som XML og HTTP har bidraget til udviklingen af browsere, og det kunne føre til en eksplosion af nye web-applikationer.

Generøse Google
Hos Google valgte man at tilbyde Gears til Internet Explorer, Firefox og Safari og desuden at gøre kildekoden tilgængelig, så værktøjet kunne få gavn af et bredt netværk af udviklere.

Man har også valgt at tilbyde support til Windows, Macintosh og Linux.

”Kongstanken er at bringe data til din computer helt lokalt. Informationerne gemmes i et lokalt lager. Ændringerne, der så bliver foretaget i brugerfladen, gemmes i det lokale lager, og bliver sat i kø, så de kan træde i kraft, når man kobler sig på en server,” forklarer Andy Palay.

Så man sørgede for at bygge Gears med tre komponenter: En lokal server for at få adgang til applikationen offline, en lokal database til at lagre store mængder af ustruktureret data og endelig en worker pool-arkitektur til at udføre større operationer.

Andy Palay forklarer, at den lokale server bruger en cache, der er styret af applikationen. I modsætning til en traditionel cache, der er styret af browseren.

En anden cache bruges til at sikre, at Gears løbende opdateres med nye versioner af applikationen.

Små fodaftryk
I forlængelse af open source-ånden bag Gears valgte man hos Google at bruge SQLLite-databasen:

”Vores ønske var at gøre Gears’ fodaftryk så småt som muligt. Selv om SQLLite er en beskeden størrelse, kan den håndtere store mængder af data,” siger Andy Palay.

Google demonstrerede torsdag, at virksomhedens egen feed-læser, Google Reader, nu kan bruges offline.

Brugerne kan markere og tagge dele af et feed, som automatisk opdateres med web-versionen af læseren, når man kobler sig på nettet.

Oversat af Pola Rojan
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.