Nu kommer WiMax buldrende til din gadedør

117 millioner kroner for en landsdækkende licens til trådløst bredbånd, WiMax, er pebernødder, mener køberen, Henrik Lei Jacobsen.

Elselskabet ELRO er nok mest er kendt i forsyningsområdet, der dækker godt 100.000 indbyggere i Randers og seks omegnskommuner.

Men i går holdt ELRO for alvor dets indtog på det danske tele- og bredbåndsmarked, da elselskabet med et bud på 117 millioner kroner scorede en landsdækkende licens til trådløst bredbånd.

Den vil selskabet bruge til at rulle bredbånd baseret på den trådløse WiMAX-standard ud til danskerne.

WiMAX er en langtrækkende – op til 48 kilometer – trådløs protokol, der bygger på IEEE 802.16-protokollen.

Båndbredden kan i teorien nå op på 70 megabit i sekundet, men i virkelighedens verden er hastighederne noget lavere.

WiMAX er ikke navnet på teknologien, men en forkortelse for alliancen Worldwide Interoperability for Microwave Access, som Intel og en række andre af verdens største teknologiselskaber bakker kraftigt op.

ELRO: WiMAX er fremtiden
"WiMAX er fremtiden," lyder det skråsikkert fra Henry Lei Jacobsen, administrerende direktør i ELRO, som i et stykke tid har været i luften med det trådløse bredbåndsprodukt SkyLine baseret på WiMAX.

"Kunderne er helt vilde med de trådløse løsninger, og vi har en rigtig fornuftig forretningsplan," siger Henry Lei Jacobsen.

Han kalder licensprisen på 117 millioner kroner for pebernødder sammenlignet med andre teleauktioner. Heriblandt 3G-auktionerne, som oprindeligt kostede vinderne en milliard kroner.

"Vi har respekt for de mange penge, men vi er også overbeviste om, at WiMAX er fremtidens data og teleteknologi, så set i det perspektiv, så er det en relativt beskeden investering," siger han.

Han slår ydermere fast, at de 117 millioner kroner sandsynligvis blot udgør en brøkdel af de omkostninger, som selskabet får, når det begynder at rulle WiMAX ud til danskerne.

"Markedsføring, indkøb af udstyr og så videre kommer til at koste endnu mere. Vi kender jo omkostningsniveauet i forvejen, da vi har været i gang et stykke tid," siger Henry Lei Jacobsen.

Ingen problemer med skrappe licenskrav
Han giver ikke meget for de kritiske røster, heriblandt teleanalytiker John Strand og den trådløse bredbåndsleverandør Clearwire/Danske Telecom, der har kritiseret forpligtigelserne i den nye licens sønder og sammen.

De har blandt andet peget på det problematiske i at få en fornuftig forretning ud af at sælge trådløst bredbånd til de 44.000 danske husstande, der i dag ikke kan få bredbånd, og den regulering af priserne, som er indbygget i licensbetingelserne.

"Det har vi ærlig talt ikke spekuleret meget over. Jeg er sikker på, at den teknologiske udvikling i løbet af få år har løst langt de fleste af problemerne," siger Henry Lei Jensen.

Han peger på den konstante udvikling af WiMAX-standarden, der med tiden vil få endnu længere rækkevidde. Derudover forudser han, at priserne på WiMAX-udstyr vil rasle ned i takt med, at udbredelsen stiger.

Med WiMAX-satsningen ser det ud som om, at ELRO går i en noget andet retning end de mange elselskaber, der i øjeblikket bruger milliarder af kroner på at grave fiberkabler ned.

"Det bliver en kombination fremover. WiMAX er en god måde at levere bredbånd ud til kunderne, mens fiberen bliver brugt som backbone," siger Henry Lei Jensen.

Han oplyser, at ELRO's udrulning af WiMAX i Danmark sandsynligvis bliver en kombination af ELRO's egen udbygning og samarbejde med andre spillere på den danske bredbåndsscene.

"Der har været rigtigt mange drøftelser, men alle har jo fægtet lidt rundt i blinde, indtil vi kendte resultatet af auktionen, der var baseret på en lukket budrunde", siger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.