Leder: Sådan er den gode CIO

Computerworld mener: Det er bekymrende, at mange danske direktører fortsat holder it-lederen ud i armslængde. Det har Danmarks bedste it-chef heldigvis sat sig for at ændre.

Computerworld mener: Digitaliseringen af virksomheden er i stigende grad nøglen til succes i den globale konkurrence.

Hvad enten virksomheden vil lægge en opgave ud til en ekstern partner eller til Kina for at sikre sig konkurrencefordele eller købe sig til nye forretningsområder, så skal it-systemerne forenkle og fremme opgaven - ikke forsinke og forhale.

It-lederens opgave er at digitalisere virksomheden til at være fuldstændig fleksibel – lade it indkapsle forretningen, så hver proces bliver til en legoklods, der kan sættes sammen på nye og bedre måder.

Direktionens opgave er at sætte forretningen strategisk sammen, så helheden af de enkelte dele genererer mest mulig værdi for kunder og ejere.

Afgørende krumtap
I morgendagens digitale vindervirksomhed er partnerskabet mellem topledelsen og it-lederen derfor en afgørende krumtap for succes.

Derfor er det også bekymrende, at mange danske direktører fortsat holder it-lederen ud i armslængde – uden for direktionen – eller underspiller den strategiske betydning af it.

Det er en holdning, som trives selv i en så gennemdigitaliseret branche som bankerne.

Nordeas nye topchef, Christian Clausen, beskrev for nylig i Berlingske Nyhedsmagasin sit syn på it sådan:

“Man kan ikke sige, at it-systemerne er afgørende for vores konkurrencekraft.”

Danske Bank opfatter derimod sine it-systemer som selve forudsætningen for den internationale ekspansion.

Problemet handler givetvis om manglende
digitale kompetencer hos toplederen.

Ifølge “IT i praksis” fra sidste år har ni ud af ti danske administrerende direktører ikke tilstrækkelig forståelse for it til at deltage på en meningsfuld måde i innovationsprocesserne i deres egen virksomhed.

Stærkeste innovations-værktøj
Det er selvsagt katastrofalt i en tid, hvor digitaliseringen er det stærkeste innovationsværktøj på markedet.

Desværre avler ignorance ofte mere ignorance.

Ifølge en ny analyse fra IDC har topledere, som lader it-lederen referere direkte til sig selv, en strategisk forståelse for it, der svarer til 4,6 point på en skala fra 1 til 5.

Topledere, som holder it-lederen på afstand ved at lade ham eller hende referere til for eksempel finansdirektøren, har derimod en strategisk forståelse for it, der svarer til 3,2 point.

IDC’s analyse bør rejse spørgsmålet i de danske direktioner og bestyrelser, samt hos aktionærerne, om hvorvidt ledelsesgruppen er konfigureret på den optimale måde for at sikre succes i en digital fremtid.

Og mens vi er ved emnet – hvorfor ikke samtidig diskutere spørgsmålet om virksomhedens digitaliseringsniveau?

Hvor digitaliseret er virksomheden egentlig sammenlignet med konkurrenterne?

Det er veldokumenteret, at digitaliseringsniveauet har betydning for alt fra profit til omkostninger, innovationsevne og markedsværdi.

Problemet er selvfølgelig, at det kan være vanskeligt at fastslå.

Mangler kollektiv målestok
Vi har i dag ikke en kollektiv målestok for digitaliserings-niveauet i en organisation.

Derfor ved hverken aktionærer eller bestyrelse, hvordan det står til, og derfor ligger der heller ikke et forklaringspres på de topledere, der nedprioriterer it.

Den digitale svaghed er så at sige skjult.

Årets CIO 2007, Kenneth Egelund Schmidt, har sat sig for at ændre på dette.

Sideløbende med digitaliseringen af Danfoss er han formand for en arbejdsgruppe i tænketanken CIO Innovation Forum, som barsler med netop en målestok for den digitale virksomhed.

Der er al mulig grund til at ønske ham held og lykke med opgaven.

Det ville klæde digitaliseringsminister Helge Sander at støtte Kenneth Egelund Schmidts arbejde.

Danmark har en fornem og præstigiøs placering som verdens it-nation nr. 1 målt på isenkram.

Det er en position, som næsten forpligter.

Under alle omstændigheder er det en god platform til at udvikle de måleredskaber og ledelsesmodeller, som kan være med til at sikre succes på fremtidens digitale markedsplads.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.