EU strides med USA om at udlevere persondata

USA bløder op i kravene til EU om persondata på europæiske rejsende til USA. Det er dog uvist, om der kan findes en løsning i konflikten inden tidsfristen.

Computerworld News Service: Konflikten går ud på, at USA på nuværende tidspunkt forlanger, at flyselskaberne indleverer 34 personlige oplysninger om alle passagerer, der rejser fra Europa til USA - deriblandt oplysninger om hvor og hvordan passagerens flybillet er blevet købt.

Amerikanerne siger, at de mange oplysninger hjælper dem med at identificere terrormistænkte, men flere europæiske politikere er stærke modstandere af at dele deres borgeres private oplysninger med andre lande.

Spørgsmålet om hvor længe amerikanerne må opbevare fortrolige data om europæiske passagerer, har været et af konfliktens knudepunkter, fordi den gør det nærmest umuligt for flyselskaberne at lande i amerikanske lufthavne uden at bryde den europæiske lovgivning.

"Jeg forventer, at der bliver en afkortning i den tid, passagerernes data bliver opbevaret af de amerikanske myndigheder,” siger Hugo Teufel III, som er leder af persondataafdelingen i det amerikanske U.S. Department of Homeland Security.

Tiden løber ud
Paterne indgik en midlertidig aftale i 2004, som udløber i den 31. juli i år.

Hvis parterne ikke når til enighed om en ny aftale inden da, risikerer flyselskaberne at blive sagsøgt i Europa for at udlevere oplysninger til amerikanerne. Modsat kan de blive nægtet landingstilladelse i USA, hvis de ikke bøjer sig for amerikanernes krav.

"Jeg tror, at det er meget sandsynligt, at beskyttelsen af persondata vil blive strammet op, men det er svært at sige, om det sker før eller efter den 31. juli,” siger Hugo Teufel.

Han understreger dog, at han ikke er direkte involveret i forhandlingerne, og derfor ikke kan uddybe, hvordan de stramninger i så fald kommer til at se ud.

En talsmand for Franco Frattini, som er EU-kommissær for retfærdighed, frihed og sikkerhed, siger, at det ville være upassende at kommentere på Hugo Teufels udtalelser, når forhandlingerne stadig er i gang.

Afviser at maden bliver tjekket
Hugo Teufel afviser rygter om, at USA tjekker passagerernes valg af menu for at identificere muslimer.

"Jeg bliver ikke overrasket, når jeg hører en europæer sige, at vi i USA ikke har nogen regler til beskyttelse af persondata. Det passer simpelthen ikke. Vi har persondatalove, og vi synes også, det er vigtigt. Vi har bare en anden tilgang til persondata og til det offentlige,” siger han.

Oversat af Ditte Thøgersen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Cyberkriminelle har fået et nyt våben - og det virker: Derfor vælger mange flere hackede virksomheder at betale hackerne
Interview: 2020 har været et hårdt år på cybersikkerhedsområdet. Og situationen spidser nu til, efter en ny kynisk tendens er eksploderet gennem året. Og den forsvinder ikke igen, spår sikkerheds-ekspert Peter Kruse.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.