EU strides med USA om at udlevere persondata

USA bløder op i kravene til EU om persondata på europæiske rejsende til USA. Det er dog uvist, om der kan findes en løsning i konflikten inden tidsfristen.

Computerworld News Service: Konflikten går ud på, at USA på nuværende tidspunkt forlanger, at flyselskaberne indleverer 34 personlige oplysninger om alle passagerer, der rejser fra Europa til USA - deriblandt oplysninger om hvor og hvordan passagerens flybillet er blevet købt.

Amerikanerne siger, at de mange oplysninger hjælper dem med at identificere terrormistænkte, men flere europæiske politikere er stærke modstandere af at dele deres borgeres private oplysninger med andre lande.

Spørgsmålet om hvor længe amerikanerne må opbevare fortrolige data om europæiske passagerer, har været et af konfliktens knudepunkter, fordi den gør det nærmest umuligt for flyselskaberne at lande i amerikanske lufthavne uden at bryde den europæiske lovgivning.

"Jeg forventer, at der bliver en afkortning i den tid, passagerernes data bliver opbevaret af de amerikanske myndigheder,” siger Hugo Teufel III, som er leder af persondataafdelingen i det amerikanske U.S. Department of Homeland Security.

Tiden løber ud

Paterne indgik en midlertidig aftale i 2004, som udløber i den 31. juli i år.

Hvis parterne ikke når til enighed om en ny aftale inden da, risikerer flyselskaberne at blive sagsøgt i Europa for at udlevere oplysninger til amerikanerne. Modsat kan de blive nægtet landingstilladelse i USA, hvis de ikke bøjer sig for amerikanernes krav.

"Jeg tror, at det er meget sandsynligt, at beskyttelsen af persondata vil blive strammet op, men det er svært at sige, om det sker før eller efter den 31. juli,” siger Hugo Teufel.

Han understreger dog, at han ikke er direkte involveret i forhandlingerne, og derfor ikke kan uddybe, hvordan de stramninger i så fald kommer til at se ud.

En talsmand for Franco Frattini, som er EU-kommissær for retfærdighed, frihed og sikkerhed, siger, at det ville være upassende at kommentere på Hugo Teufels udtalelser, når forhandlingerne stadig er i gang.

Afviser at maden bliver tjekket

Hugo Teufel afviser rygter om, at USA tjekker passagerernes valg af menu for at identificere muslimer.

"Jeg bliver ikke overrasket, når jeg hører en europæer sige, at vi i USA ikke har nogen regler til beskyttelse af persondata. Det passer simpelthen ikke. Vi har persondatalove, og vi synes også, det er vigtigt. Vi har bare en anden tilgang til persondata og til det offentlige,” siger han.

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere