Artikel top billede

Den stigende kurve indikerer, at der bliver flere og flere enheder/processorer involveret i systemerne.

Her er syv bølger af teknologi siden 1950

Se hvordan teknologiudviklingen er forløbet fra 1950. og læs om fremtidens teknologi-bølge

Fra mainframe til fremtidens palpable computing.

Der er sket meget siden 1950.

Ph.d Simon Bo Larsen og lektor Preben Holst Mogensen fra Datalogisk Institut på Århus Universitet ridser her syv hovedtendenser op i den teknologiske historie.

Tendenserne overlapper selvfølgelig hinanden.

1950

De gamle mainframes fra IBM kræver en specialdesignet lagerhal, og derfor bliver næste generation kaldt "Mini."

1960

Minicomputerne bliver altså målt i forhold til de tidligere computere, der næppe i dag ville få det samme navn. Prisen for en minicomputer er omkring 75.000 dollar per styk, så billige er de bestemt ikke.

1980

Efterhånden bliver pc'en mere udbredt og får en form, hvor alle kan være med.

1990

Da pc'erne bliver forbundet via internettet, rykker det for alvor verden og vores hverdag.

1995

De trådløse netværk og den forholdsvis store regnekraft på
mobile enheder, alt fra mobiltelefon til og med laptop, skaber mulighed for "mobile computing".

2000

Ved årtusindskiftet er vi ved at være fremme ved "pervasive computing" eller "ubiquitous computing" - begge navne bruges i flæng.

Computerprocessorerne og muligheden for (trådløs) kommunikation kan nu indbygges i så små enheder, så også dagligdagens objekter kan gøres online.

Man interagerer med disse dagligdags objekter og har således ikke brug for en computer på et skrivebord - computeren er blevet "usynlig".

Det handler om dagligdags situationer, såsom køleskabet der selv opdager hvis man er løbet tør for mælk og automatisk bestiller forsyninger.

Eller dit apparat til måling af blodtryk som automatisk snakker sammen med din elektroniske patientjournal, så du slipper for at tage på sygehuset med mindre den er helt gal.

Der er mange eksempler som disse, men endnu er få af dem blevet til virkelighed, selv om teknologien har været her i flere år.

Ph.d Simon Bo Larsen og lektor Preben Holst Mogensen fra Århus Universitet vurderer, at det skyldes, at designerne af pervasive computing har glemt at tage højde for, at mennesker ikke ønsker at købe teknologi som de grundlæggende ikke forstår.

"Hvis computeren er usynlig, hvordan retter man så fejlen, hvis den har truffet en forkert beslutning?" spørger Simon Bo Larsen.

Derfor mener de to fra Århus Universitet, at "palpable computing" bliver fremtiden.

2010

Palpable computing skal gøre brugerne af teknologien i stand til at sammensætte et system, som de selv har kontrol over.

Til Tall Ships Races har Århus Universitet i samarbejde med brandfolk og politi og beredskabslæger eksempelvis sammensat et system, som hjælper dem med at skabe overblik.

Det er den hidtil største test af et system, der bygger på palpable computing.

De syv teknologi-bølger

2010: Palpable computing.

2000: Ubiquitous computing.

1995: Mobile compututing.

1990: World wide web.

1980: Personal computer.

1960: Minicomputer.

1950: Mainframe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere