Hemmelige jobkarteller dømt ulovlige

Arbejdsretten har i dag afgjort, at det strider mod Hovedaftalen mellem DA og LO, at virksomheder indgår medarbejderklausuler, der er ukendte for medarbejderne

En dom fra Arbejdsretten i dag fastslår, at det strider mod Hovedaftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening og LO, at to virksomheder indgår aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere uden, at det er en kendt del af de berørte medarbejderes vilkår.

Dermed har arbejdsgiversiden tabt sagen.

Alligevel er Dansk Arbejdsgiverforening tilfreds med nederlaget.

"Dansk Arbejdsgiverforening har hele tiden ment, at medarbejderklausuler skal være kendte for medarbejderne, men vi er overraskede over, at det er en følge af hovedaftalen," siger vicedirektør Povl-Christian Jensen.

"Vi er selvfølgelige ikke begejstrede over at tabe en sag, men vi er omvendt tilfredse med, at dommen nu skaber det grundlag, som politikerne ikke har kunnet blive enige om" siger han.

Vikarbureau på anklagebænken
Sagen var rejst mod et vikarbureau, der med sine kunder havde aftalt, at de ikke måtte ansætte de vikarer, der blev udlejet til dem.

Denne klausul var ukendt for medarbejderne og udgjorde ikke en del af de aftalte ansættelsesvilkår.

De hemmelige jobkarteller strider altså mod hovedaftalens § 9, stk. 2, der siger følgende:

"Der må ikke fra nogen side lægges hindringer i vejen for, at en arbejdstager udfører så meget og så godt arbejde, som hans evner og uddannelse tillader ham”.

Fagforening: Ikke nok
Fagforeningen Business Danmark er imidlertid ikke tilfreds endnu.

"Selvfølgelig er det ulovligt at lave aftaler hen over hovedet på folk. Men afgørelsen tager ikke fat om nældens rod. Det skal være helt ulovligt at lave jobklausuler, fordi de modsat kunde- og konkurrenceklausuler frarøver medarbejderne retten til økonomisk kompensation efter funktionærloven," siger landsformand Jens Neustrup Simonsen.

Han mener, at politikerne endnu en gang skal drøfte hele klausullovgivningen i kølvandet på dannelsen af Ny Alliance, fordi det kan danne grobund for et alternativt flertal efter et folketingsvalg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Skab værdi med det samme med Cloud SIEM
Opsporing og respons er to kritiske punkter i den igangværende rejse mod at forbedre din virksomheds sikkerhed. I takt med at trusselslandskabet bliver mere og mere komplekst, så vil en effektiv sporing og responsprogram hjælpe dig med at se truslerne tidligt, og minimere chancen for at angrebet lykkes – kan du undvære det? I dette whitepaper viser vi dig, hvordan du allerede kan se værdien efter få dage og ikke uger eller måneder.