Artikel top billede

Sikkerhedsekspert: Industrispionage skal frem i lyset

Industrispionage i Danmark er et problem, der i øjeblikket fejes ind under gulvtæppet. Der skal en lovændring til, før det bliver bedre, mener en sikkerhedsekspert.

I sidste uge lød hacker-alarmerne fra England, USA og Tyskland.

Nu melder de franske myndigheder også om hacker-angreb på alt fra statslige institutioner til private virksomheder med værdifulde hemmeligheder.

Danmark er også ramt, men vi er dog foreløbig sluppet relativt let fra den igangværende hacker-bølge, der ligner organiseret industrispionage.

Danske sikkerhedseksperter har dog set en markant stigning i antallet af hacker-angreb fra både Kina og USA.

"Inden for de sidste uger er angrebstallene fra Kina fordoblet, og amerikanerne står nu for en tredjedel af angrebene på danske IP-adresser," siger Shehzad Ahmad, leder af DK-CERT.

Angrebene gå gennem private pc’er

Angrebene er ikke identificeret på brancher, men en sådan kategorisering vil heller ikke give et reelt overblik over, hvem angrebene vil ramme.

"Angriberne benytter eksempelvis en makro, der genererer et hackerværktøj, når den åbnes på en privat maskine. Efterfølgende kan problemet spredes til abejdspladsen via en USB-nøgle, der benyttes til at bringe data mellem hjem og arbejdsplads," fortæller Shehzad Ahmad.

Disse indirekte angreb gør det umuligt at benytte IP-adressen til at se hvem, der skydes efter.

Det er dog naturligvis virksomheder, der ligger inde med specialiserede informationer om eksempelvis medicinalprodukter eller teknologier, som er i farezonen for industrispionage.

Skal løses med ny lovgivning

I Danmark er man ikke forpligtiget til at oplyse om et hacker-angreb eller om tab af følsomme data, og det er ifølge sikkerhedseksperten fra CERT en stor fejl.

"I USA skal man fortælle offentligheden om disse forhold, og det har vist sig at have en stor effekt når sådanne problemstillinger offentliggøres," siger Shehzad Ahmad.

"Det burde man også gøre i Danmark."

Problemet med industrispionage er populært sagt fejet ind under gulvtæppet, så ingen opdager det.

"Der er problemer med industrispionage i alle sektorer og både offentlige og finansielle virksomheder er ramt. Vi kender bare ikke tallene, fordi de ikke offentliggøres," siger Shehzad Ahmad, leder af DK-CERT.

Han mener, at en lovændring med forbillede i den amerikanske vil sætte problemet i fokus og derved skabe mere sikre rammer for de danske virksomheder og borgere.

Sikkerhed i privaten

På den private computer skal man følge de gamle huskeråd om at firewall, antivirus- og antispyware-programmerne er opdaterede.

Samtidig skal opdateringer til styresystem og andre skrivebordsprogrammer ligeledes være de nyeste.

Det er desuden et faresignal, hvis maskinens ydelse pludselig bliver markant lavere end normalt, siger Shehzad Ahmad.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere