Top 100:Her er de 69 bedste danske it-konsulenthuse lige nu: Se listen

Artikel top billede

Lene Espersens logningsbekendtgørelse leverer slet ikke varen.

Leder: Dansk logningspligt er helt kikset

Computerworld mener: Logningsbekendtgørelsen er hullet som en si. Den leverer ikke varen, og den dur ikke. Det er kort og godt en kikset affære.

Computerworld mener: Den nye danske logningspligt er en kikset affære og udstiller mere end noget andet det digitale kompetence-efterslæb i dansk politik.

Logningsbekendtgørelsen er en del af regeringens terrorpakke og stiller krav om at tele- og internetudbyderne skal registrere trafik, så politiet lettere kan fange terrorister på dansk grund.

Dog ikke al trafik.

Logningsbekendtgørelsen stiller kun krav om logning af trafik mellem teleselskaberne. Så længe to terrorister bruger det samme selskab behøver de ikke at være bange for, at deres samtaler bliver loggede.

Mange steder er undtaget

Logningsbekendtgørelsen undtager en lang række offentlige rum, som biblioteker, skoler, boligforeninger.

Det betyder, at terroristerne blot skal træde ud af hotellet og gå over til biblioteket for at slippe for logning – eller købe et taletidskort, som heller ikke bliver logget.

Logningsbekendtgørelsen stiller desuden kun krav om stikprøvekontrol.

I praksis betyder det, at omkring hver 500. datapakke bliver logget. Altså en lille brøkdel af al trafik.

Så de to terrorister skal være temmelig uheldige for at blive loggede, selv om de ikke er påpasselige.

Justitsminister Lene Espersen har - klogt nok - ikke et bud på hvor mange terrorister , hun regner med, at den nye lov sætter bag tremmer.

Samtidig bagatelliserer hun – forståeligt nok – den mistænkeliggørelse af borgerne, som logningen også rummer.

Overvågningen er jo ikke så voldsom. Hvad hun har ret i på en skæv måde.

Hullet som en si

Kort og godt er den nuværende logningsbekendtgørelse hullet som en si.

Og det er den hovedsagelig, fordi det oprindelige logningsforslag – som lagde op til en total logning af al trafik – var umulig at gennemføre.

En totallogning af al dansk trafik svarer til data på 30 milliarder A4-sider.

En sådan logning ville lægge beslag på 20-30 procent af den danske routerkapacitet og hæmme udbygningen af internettet i Danmark voldsomt – foruden at koste enorme summer at gennemføre.

Vi står derfor i dag med et kompromis, en logningspligt ”light”, som koster mindre, belaster nettet mindre, men altså med sine sporadiske stikprøver heller ikke hæver sig voldsomt over den rene og skære symbolpolitik.

Der er brug for nye mekanismer

Både at det oprindelige forslag om totallogning overhovedet blev fremsat og den nuværende mangelfulde logningsbekendtgørelse illustrerer vanskelighederne ved at lovgive og udøve myndighedskontrol i den digitale tidsalder.

Vi står tydeligvis med et behov for at udvikle nye mekanismer og løsninger, som sikrer en meningsfuld balance mellem den personlige frihed og den kollektive tryghed.

Logningsbekendtgørelsen leverer bestemt ikke varen.

Det er en kikset om’er.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital