Lene Espersens logningsbekendtgørelse leverer slet ikke varen.

Leder: Dansk logningspligt er helt kikset

Computerworld mener: Logningsbekendtgørelsen er hullet som en si. Den leverer ikke varen, og den dur ikke. Det er kort og godt en kikset affære.

Computerworld mener: Den nye danske logningspligt er en kikset affære og udstiller mere end noget andet det digitale kompetence-efterslæb i dansk politik.

Logningsbekendtgørelsen er en del af regeringens terrorpakke og stiller krav om at tele- og internetudbyderne skal registrere trafik, så politiet lettere kan fange terrorister på dansk grund.

Dog ikke al trafik.

Logningsbekendtgørelsen stiller kun krav om logning af trafik mellem teleselskaberne. Så længe to terrorister bruger det samme selskab behøver de ikke at være bange for, at deres samtaler bliver loggede.

Mange steder er undtaget
Logningsbekendtgørelsen undtager en lang række offentlige rum, som biblioteker, skoler, boligforeninger.

Det betyder, at terroristerne blot skal træde ud af hotellet og gå over til biblioteket for at slippe for logning – eller købe et taletidskort, som heller ikke bliver logget.

Logningsbekendtgørelsen stiller desuden kun krav om stikprøvekontrol.

I praksis betyder det, at omkring hver 500. datapakke bliver logget. Altså en lille brøkdel af al trafik.

Så de to terrorister skal være temmelig uheldige for at blive loggede, selv om de ikke er påpasselige.

Justitsminister Lene Espersen har - klogt nok - ikke et bud på hvor mange terrorister , hun regner med, at den nye lov sætter bag tremmer.

Samtidig bagatelliserer hun – forståeligt nok – den mistænkeliggørelse af borgerne, som logningen også rummer.

Overvågningen er jo ikke så voldsom. Hvad hun har ret i på en skæv måde.

Hullet som en si
Kort og godt er den nuværende logningsbekendtgørelse hullet som en si.

Og det er den hovedsagelig, fordi det oprindelige logningsforslag – som lagde op til en total logning af al trafik – var umulig at gennemføre.

En totallogning af al dansk trafik svarer til data på 30 milliarder A4-sider.

En sådan logning ville lægge beslag på 20-30 procent af den danske routerkapacitet og hæmme udbygningen af internettet i Danmark voldsomt – foruden at koste enorme summer at gennemføre.

Vi står derfor i dag med et kompromis, en logningspligt ”light”, som koster mindre, belaster nettet mindre, men altså med sine sporadiske stikprøver heller ikke hæver sig voldsomt over den rene og skære symbolpolitik.

Der er brug for nye mekanismer
Både at det oprindelige forslag om totallogning overhovedet blev fremsat og den nuværende mangelfulde logningsbekendtgørelse illustrerer vanskelighederne ved at lovgive og udøve myndighedskontrol i den digitale tidsalder.

Vi står tydeligvis med et behov for at udvikle nye mekanismer og løsninger, som sikrer en meningsfuld balance mellem den personlige frihed og den kollektive tryghed.

Logningsbekendtgørelsen leverer bestemt ikke varen.

Det er en kikset om’er.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
For 20 år siden blev Netcompany stiftet som modsvar til de etablerede it-leverandører: Her er de tre principper bag Netcompanys milliardsucces
Interview Siden 1999, hvor Netcompany blev etableret, har det danske it-selskab haft tre principper for at drive en succesfuld it-virksomhed. "Vi mente i al beskedenhed, at det måtte kunne gøres bedre ved at modernisere måden at bygge it-systemer på," siger Netcompanys direktør André Rogaczewski, der her udlægger den succesformel, der stort set har været den samme i de seneste 20 år.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.