Artikel top billede

Udbredelsen af WiMAX kan muligvis komme til at gå endnu stærkere, mener professor Knud Erik Skoubye.

Mobilt bredbånd bliver telebranchens nye kæmpe-hit

I løbet af seks år vil 80 millioner mennesker have en mobil WiMAX-forbindelse. Men det kan komme til at gå endnu stærkere, vurderer professor Knud Erik Skoubye.

Mobil WiMAX vil have 80 millioner brugere i 2013, hvis der ellers er tilstrækkelig med produkter og services, der understøtter bredbåndsteknologien.

Det skriver analysehuset Juniper Research, der i en ny rapport forudser, at Mobil WiMAX 802.16e virkelig vil lette i perioden 2010 til 2013 med 80 millioner mobile abonnenter i 2013.

”Det tal lyder meget realistisk. Det kan måske komme til at gå endnu stærkere,” siger Knud Erik Skouby, professor og centerleder ved Copenhagen Institute of Technology.

Han peger på at udviklingen i Kina og Indien, hvor udviklingen går enormt stærkt, med mellem fem og syv millioner nye mobilabonnenter hver måned.

”Motorola har udviklet chippen til WiMAX, ITU (International Telecommunication Union, red.) har udarbejdet en frekvensanbefaling og har optaget den i 3. generationsteknologierne. Så standardiseringsarbejdet og udviklingen er på plads,” siger Knud Erik Skouby.

Bredbånd i alt

Juniper-rapporten konkluderer, at omsætningen på markedet for Mobil WiMAX-services årligt vil vokse med mere end 23 milliarder dollars frem til 2013.

De dominerende WiMAX-markeder vil være USA, Japan og Sydkorea, men flere end 10 lande vil have betydelige markeder for Mobil WiMAX-udstyr til en værdi af cirka 100 millioner dollar om året, vurderer rapporten.

Enkelte faktorer kan afgøre, at markedet bliver endnu større, og det er tilføjelsen af bredbåndskapacitet til en lang række bærbare produkter som prisbillige laptop-pc’er, MP3-afspillere og spilkonsoller.

Manden bag rapporten, analytiker Howard Wilcox, konstaterer, at der bliver indgået flere og flere kontrakter mellem teknologivirksomheder, der vil lave netværk, og at det marked er særdeles aktivt i alle dele af verden.

Rette udstyr til rette tid

Succesen for WiMAX kommer til at hænge på it-industriens evne til forsyne markedet med det rette udstyr.

"Mobil WiMAX er en udstyrsbaseret teknologi, hvad enten det handler om mobiltelefoner, laptop-pc’er, datakort eller medieafspillere.

Udfordringen for producenterne bliver at fremstille det rette udstyr på det rette tidspunkt og til den rette pris. Udfordringen for serviceleverandørerne er at lave nye serviceprodukter, der adskiller sig fra de eksisterende mobilselskaber," udtaler Howard Wilcox.

Junipers lyse udsigter for udbredelsen af det trådløse bredbånd fik for nylig et lille hug, da en Wall Street-artikel fortalte, at de to amerikanske netværksvirksomheder, Nextel og Clearwire, har droppet samarbejdet om at dække det meste af USA med WiMAX-net.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere