Artikel top billede

eDankort bombet tilbage til start-linien

Mens kortbetalinger stormer frem på nettet, falder brugen af den særlige, sikre e-udgave af Dankortet for første gang siden introduktionen i 2003.

Forbrugere og butikker vender i stigende grad den særligt sikre udgave af Dankortet til netbetalinger – eDankort – ryggen.

Således faldt antallet af betalinger på internettet, der blev foretaget med eDankort med 6,2 procent i 2007 sammenlignet med 2006. Det sker samtidig med en fremgang på 28 procent i de samlede kortbetalinger på nettet.

Tilbagegangen for eDankort er samtidig også en markering af at brugen af eDankort nu er vigende for første gang siden introduktionen i slutningen af 2003.

Og måler man på udviklingen i det sidste kvartal af 2007, hvor der kun var godt 11.000 transaktioner med eDankort, er det nu meget tæt på at være bombet tilbage til begyndelsen.

Går via netbanken

eDankort blev i sin tid lanceret som en særlig sikker måde at handle over internettet. I modsætning til nethandel med det almindelige Dankort, hvor man indtaster sit kortnummer, udløbsdato og den ekstra sikkerhedskode, foregår handel med eDankort via netbanken.

Klikker man for at betaler med eDankort, ryger man automatisk over i sin netbank og udfører betalingen, som var de en kontooverførsel i netbanken.

At forbrugere og måske også butikker i den grad vender eDankort ryggen står i skærende kontrast til den generelle tendens med stadig flere og flere kortbetalinger over internettet. Og det går også imod den generelt skærpede opmærksomhed på sikkerhed på nettet.

Kun fordel for butikkerne

Men ifølge direktør Morten Kamper fra de internethandlendes forening, FDIH, er der mindst to klare forklaringer på eDankortets fiasko.

”For det første er det bøvlet at bruge, og flere har problemer med at få det til at virke. Jeg har selv forsøgt uden held. For det andet er det kun til fordel for butikkerne at bruge eDankort, mens forbrugerne ikke får noget ud af det,” siger han.

Han henviser til, at butikkernes retsstilling med eDankort er bedre i en eventuel sag om svindel, mens forbrugerne hverken er bedre eller dårligere stillet i forhold til at handle over nettet med almindelige Dankort.

”Så hvis ikke man også giver forbrugerne nogle fordele, så tror jeg ikke på, at eDankort har en fremtid. Det skal som minimum være lige så nemt at bruge som de almindelige kort,” siger Morten Kamper.

Han mener også, at e-butikkerne i bytte for en højere sikkerhed kunne give de forbrugere, der bruger det sikre eDankort, rabat på prisen.

Hos PBS, der har udviklet eDankort sammen med bankerne, har pressechef Søren Winge ikke umiddelbart nogen forklaring på at eDankort betalingerne falder.

”Vi kan bare konstatere, at forbrugerne ikke vil benytte sig at den ekstra sikkerhed, der ligger i eDankort, og det kan også være, at butikkernes interesse ikke er så stor, fordi de ikke oplever store problemer med misbrug ved at bruge SSL-kryptering,” siger Søren Winge.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?