Artikel top billede

DF vil have Microsoft-plageånd til at dømme OOXML

Dansk Folkeparti vil have tidligere dommer ved EF-Domstolen Bo Vesterdorf i spidsen for den uvildige undersøgelse af dokumentformaterne. Han har tidligere kostet Microsoft milliarder.

Bo Vesterdorf er et navn, som topfolkene kender i Microsofts hovedkvarter i Redmond. Men det er formentlig ikke et navn, de holder af.

Den danske dommer stod sidste år i spidsen, da EF-Domstolen fastholdt en bøde på 3,7 milliarder kroner til Microsoft i sagen om misbrug af dominerende stilling på markedet.

Nu vil regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, have Bo Vesterdorf til at fælde dom over Microsofts OOXML-format.

De danske folketingspolitikere skal næste år beslutte om Danmark skal have en eller to obligatoriske dokumentstandarder.

De to kandidater ODF og OOXML og deres samspil skal vurderes af en "uvildig tredjepart", som det hedder i aftalen mellem partierne.

Tidligere it-ordfører og nuværende Europa-ordfører fra Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, bringer tre navne i spil til gruppen, og en af dem er altså den prominente tidligere dommer og retspræsident ved EF-Domstolen Bo Vesterdorf, som blandt andet har været blandt BusinessWeeks top 25 over vigtige europæiske forandringsledere

Kritisk tilgang

De to andre navne, som Morten Messerschmidt bringer i spil, er professor Mogens Kühn Pedersen fra Institut for Informatik og professor Peter Mølgaard fra Økonomisk Institut, begge ved Copenhagen Business School.

"De har alle sammen stor kendskab til de facetter, der skal analyseres. De kender til juraen, formaterne og konkurrenceforholdene," siger Morten Messerschmidt.

Han mener ikke, at nogen af kandidaterne har...fortsættes

... diskvalificeret sig til at være en del af tredjeparts-undersøgelsen, fordi de tidligere har været involveret i sager og diskussioner, der involverer Microsoft og dokumentformaterne.

"Det væsentlige er at de har en saglig kompetence, som er ret ubestridelig," siger Morten Messerschmidt.

Han mener heller ikke, at det bliver et problem, da opgaven er defineret klart.

"De skal jo lave en analyse af, hvordan tingene fungerer. De skal analysere erfaringerne i den prøveperiode, vi har sat i gang, de skal jo ikke komme med deres holdninger til de to standarder," forklarer han.

Pres på ministeren

Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti lægger pres på videnskabsminister Helge Sander (V) på flere fronter i sagen om de åbne dokumentformater.

Helge Sander skal formentlig snart svare på en række spørgsmål ved en forespørgselsdebat i Folketinget.

Debatten kommer, efter ministeren onsdag afviste en opfordring fra Morten Messerschmidt og en samlet opposition om at bede Konkurrencestyrelsen se nærmere på fire konkrete forhold i styrelsens undersøgelse af effekten af de åbne standarder.

"Vi har vedtaget B103 i enighed, selv om der skulle et vist pres til. Og jeg tror da også, at når ministeren indser, hvordan de faktiske forhold i jernindustrien er, så vil han også indse, at vi bliver nødt til at finde enighed på det her punkt," siger Morten Messerschmidt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere