Artikel top billede

Åben kamp om kontrollen over .dk-domænerne

Fristen for at give tilbud på at administrere dk-domænet udløber på tirsdag. DK Hostmaster håber på at kunne beholde opgaven, men alt er i spil.

Kampen om at administrere .dk-domænet spidser for alvor til. På tirsdag udløber fristen for at indgå bud på opgaven.

Mens selve .dk domænet tilhører den danske stat, foregår administrationen hos DK Hostmaster.

Siden 1999 har foreningen Dansk Internet Forum (DIFO) nemlig haft opgaven og har i form af datterselskabet DK Hostmaster A/S udformet regler og håndteret registreringer.

Ikke overraskende håber DIFO på at kunne fortsætte med administrationen, og foreningens tilbud vil bestemt også være at finde i bunken 1. april.

Vi har da gjort det meget godt

”Vi syntes jo, at vi har gjort det godt i den forstand, at der har været forholdsvis meget ro om .dk domænet til trods for, at vi har ændret reglerne på grundlæggende punkter,” fortæller DIFO’s bestyrelsesformand, dr. jur. Mads Bryde Andersen.

Siden 1996 har administratoren af .dk haft forholdsvis frie rammer til at udforme reglerne for danske domæner. Men med etableringen af domæneloven i 2005 blev det fastlagt, at administrationen skulle i udbud, og fristen for at indgive tilbud udløber på tirsdag, d. 1. april.

Krav til udbyderen

For at kunne kalde sig administrator for dk-domænet, skal der opfyldes en række krav.

De fremgår af domæneloven og indeholder både regler om organisationsstruktur og kompetenceniveau.

Det er nemlig ikke hvem som helst, der får lov til at styre de små 900.000 danske domæner.

Blandt andet skal driften foretages af en forening og have repræsentanter fra hele det danske internetsamfund.

Da foreningen får kontrol over reglerne for danske domæner, dog underlagt domæneloven, er det nemlig vigtigt, at branchen er repræsenteret og har mulighed for at påvirke beslutningsprocessen.

De mange regler skal sikre, at .dk domænet er let...fortsættes

... tilgængeligt for alle, og beskyttet mod misbrug.

”Det er jo en del af den danske, digitale infrastruktur, og at overlade den til en privat organisation er udfordrende, fordi de beslutninger, som træffes, er af så vidtrækkende betydning for hele samfundet. Det skal jo gerne have en demokratisk forankring,” siger Mads Bryde Andersen.

Foreningen må desuden ikke have andre opgaver, udover det at administrere danske domæner, og så må den i ikke skabe nogen profit. Det skal sikre at danske domænenavne er så billige, som det kan lade sig gøre.

Og netop prisen er rekordlav, under DK Hostmasters administration, i forhold til andre lande.

”Vi har, afhængigt af hvordan man beregner det, uden sammenligning de billigste domænenavne i verden,” mener Mads Bryde Andersen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.