Artikel top billede

Åben kamp om kontrollen over .dk-domænerne

Fristen for at give tilbud på at administrere dk-domænet udløber på tirsdag. DK Hostmaster håber på at kunne beholde opgaven, men alt er i spil.

Kampen om at administrere .dk-domænet spidser for alvor til. På tirsdag udløber fristen for at indgå bud på opgaven.

Mens selve .dk domænet tilhører den danske stat, foregår administrationen hos DK Hostmaster.

Siden 1999 har foreningen Dansk Internet Forum (DIFO) nemlig haft opgaven og har i form af datterselskabet DK Hostmaster A/S udformet regler og håndteret registreringer.

Ikke overraskende håber DIFO på at kunne fortsætte med administrationen, og foreningens tilbud vil bestemt også være at finde i bunken 1. april.

Vi har da gjort det meget godt

”Vi syntes jo, at vi har gjort det godt i den forstand, at der har været forholdsvis meget ro om .dk domænet til trods for, at vi har ændret reglerne på grundlæggende punkter,” fortæller DIFO’s bestyrelsesformand, dr. jur. Mads Bryde Andersen.

Siden 1996 har administratoren af .dk haft forholdsvis frie rammer til at udforme reglerne for danske domæner. Men med etableringen af domæneloven i 2005 blev det fastlagt, at administrationen skulle i udbud, og fristen for at indgive tilbud udløber på tirsdag, d. 1. april.

Krav til udbyderen

For at kunne kalde sig administrator for dk-domænet, skal der opfyldes en række krav.

De fremgår af domæneloven og indeholder både regler om organisationsstruktur og kompetenceniveau.

Det er nemlig ikke hvem som helst, der får lov til at styre de små 900.000 danske domæner.

Blandt andet skal driften foretages af en forening og have repræsentanter fra hele det danske internetsamfund.

Da foreningen får kontrol over reglerne for danske domæner, dog underlagt domæneloven, er det nemlig vigtigt, at branchen er repræsenteret og har mulighed for at påvirke beslutningsprocessen.

De mange regler skal sikre, at .dk domænet er let...fortsættes

... tilgængeligt for alle, og beskyttet mod misbrug.

”Det er jo en del af den danske, digitale infrastruktur, og at overlade den til en privat organisation er udfordrende, fordi de beslutninger, som træffes, er af så vidtrækkende betydning for hele samfundet. Det skal jo gerne have en demokratisk forankring,” siger Mads Bryde Andersen.

Foreningen må desuden ikke have andre opgaver, udover det at administrere danske domæner, og så må den i ikke skabe nogen profit. Det skal sikre at danske domænenavne er så billige, som det kan lade sig gøre.

Og netop prisen er rekordlav, under DK Hostmasters administration, i forhold til andre lande.

”Vi har, afhængigt af hvordan man beregner det, uden sammenligning de billigste domænenavne i verden,” mener Mads Bryde Andersen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere