Artikel top billede

dotDK vil overtage styringen af .dk-domæner

To internationale profiler indleder samarbejde i form af Tina Dam fra ICANN og Afilias, som administrerer .info og .org, og sammen har de budt på administrationen af .dk-domænet.

Siden årtusindeskiftet har Tina Dam arbejdet for ICANN, den internationale organisation, som styrer domæner på globalt plan. I al den tid har hun haft et ønske om at bruge sine erfaringer i Danmark, og nu er chancen der måske.

Sammen med organisationen Afilias har hun budt på opgaven med, at administrere .dk, som i dag varetages af DK Hostmaster, der ejes af foreningen Dansk Internet Forum (DIFO).

”Med over 800.000 .dk-domæner er det et af de største domæner, set i forhold til antallet af indbyggere. Med dotDK vil vi tage domænet, og hæve niveauet til det næste trin, med bedre teknologi og service,” siger Tina Dam, medstifter af dotDK.

Administrationen er i udbud hos IT- og Telestyrelsen, med frist for at indlevere tilbud i dag. Frem til juli skal styrelsen overveje om DIFO skal beholde administrationen, eller om det er tid til fornyelse.

Strømlinet registreringsproces

Registreringen af nye domæner skal, ifølge Afilias, være hurtigere, og indenfor fem minutter skal navneservere være opdaterede verden over. En ”næsten øjeblikkelig” aktivering af domænet er planen, så brugeren aldrig behøver at vente på at komme i gang.

Metoden til dette skal være en automatiseret proces, med opdateringer distribueret ud globalt, hvert femte minut.

”Med al den innovation, der foregår i Danmark i dag, hvor vi gerne vil være en IT-nation i verdensklasse, kan vi ikke have, at iværksættere skal kæmpe med en masse manuelle processer bare for at få en hjemmeside op. Hvis du bruger et .dk-domæne, skal det hele ske øjeblikkeligt for alle danske internetbrugere,” lyder ambitionen fra Tina Dam.

Afilias bruger i dag denne metode ved sine andre domæner, og vil få til opgave at levere backend til dotDK. Altså stå for den tekniske del af samarbejdet.

Fortsættes...

Pris og sikkerhed

Prisen for at registrere et domæne, som i dag er sat til 45 kroner, har dotDK ingen planer om at hæve.

”Vores plan er en omfattende øgning af produktets værdi. Forbedringer indenfor blandt andet sikkerhed, tilgængelighed og oppetid. Prisen bliver den samme, men man vil få mere for pengene,” siger Ronald A. LaPlante, senior vice president i Afilias.

Til gengæld vil dotDK fjerne en anden udgift, som eksisterer hos DK Hostmaster. Nemlig udgiften som er forbundet med at få godkendt en ny navneserver (DNS), der i dag koster 500 kroner, hvis man vælger selv at sætte den op. Og med to til tre navneservere for et domæne, som er standard, kan udgiften hurtigt løbe op.

Udgiften er ikke aktuel for den almindelige forbruger, som bestiller et domæne igennem en godkendt registrator. Her er navneserverne nemlig på forhånd godkendt. Men ønsker man selv at styre sine navneservere, så koster det.

Det skal i følge dotDK være gratis at tilføje og ændre sin DNS, og Tina Dam mener ikke at det skal være domæne-administratorens opgave at godkende navneservere.

”Du vil kunne bruge hvilken som helst navneserver. Der er ikke rigtig nogen grund til, at det skal godkendes fra administratorens side,” siger Tina Dam.

Høj sikkerhed og ingen nedetid

Med over 13 millioner registrerede domæner indenfor murene, har Afilias mulighed for at trække på store mængder data, og dermed skærpe sikkerheden for danske domæne-ejere.

I den mere avancerede afdeling, har Afilias udviklet modeller, som kan forudse DDOS angreb.

”Ikke alene har vi kapaciteten til at håndtere DDOS angreb, når de rammer, men vi er ved at udvikle værktøjer til at forudse DDOS angreb. Der er forudgående tegn, når et angreb er under opsejling, og fordi vi administrerer så mange domæner, kan vi begynde at se det mønster som eksisterer, når angrebet begynder. Og jo hurtigere du kan opdage et angreb, jo hurtigere kan du få sat de nødvendige hegn op,” forklarer Ronald A. LaPlante.

Afilias’ erfaring med at optrævle phishing skal også komme danskerne til gode, og her har organisationen haft stor succes med at spore bagmændene, på tværs af databaser. På den måde kan det hurtigt kortlægges hvem der står bag, og særligt ved .info-domæner har det vist sig at være en effektiv metode.

Fortsættes...

Internationalt samarbejde

Med planen om at positionere Danmark som en IT-nation, der er med helt fremme, er det dotDK’s ambition at kunne trække vigtige konferencer og møder til Danmark.

”Det ville være fantastisk med et ICANN møde i København. Det ville også skabe noget mere opmærksomhed om hvad der foregår, og involvere det danske internetsamfund,” siger Tina Dam.

Dansker i spidsen

Tina Dam har længe haft et ønske om at blive involveret i at udvikle .dk-domænet, og da domæneloven kom ud i 2005, så det ud til at kunne gå fra ide til realitet.

Via sit job hos ICANN i USA, har Tina Dam flere gange haft kontakt til Afilias, og da de blev klar over at administrationen kom i udbud, blev de enige om at indgå et samarbejde. Det betyder at Tina Dam, hvis dotDK vinder buddet, skal flytte tilbage til Danmark.

”Jeg er glad for at være hvor jeg er, og for at bo i USA, men jeg har været i branchen forholdsvis længe. Jeg har været hos ICANN i fem år, og er tæt på at være den der har været der længst. Og at tage den viden og erfaring, og bringe det til Danmark, det ville være fantastisk,” siger Tina Dam.

Hvis dotDK vinder buddet, vil Tina Dam indtage rollen som leder i overgangsfasen. Men på sigt er det andre aspekter af opgaven hun er interesseret i at klare.

”Jeg er ikke en direktør. Det er ikke det der gør mig glad i dagligdagen, så når overgangsfasen er overstået, og tingene kører som de skal, vil vi finde en direktør, som kan lede dotDK. Jeg vil så overgå til en rolle som en slags kontakt til de internationale samarbejdspartnere, fordi det er det jeg er bedst til. Det er min styrke,” forklarer Tina Dam.

Men helt sikkert er det, at Tina Dam vil blive hos dotDK.

”Jeg er medstifter af foreningen. Jeg er med de næste 10 år og frem, hvis det er muligt,” siger Tina Dam.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Dansk e-sportsplatform får plads i det eftertragtede Y Combinator: "Vores første mål er at nå en årlig omsætning på 100 millioner dollar"
Den nystartede danske virksomhed Gamerpay vil gøre det sikkert og nemt at handle med digitale udsmykninger i computerspillet Counter-Strike. Det er der så mange penge og tro på, at startup-virksomheden med fem danskere har fået en plads hos iværksætterskolen Y Combinator. Nu venter global ekspansion.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.