Artikel top billede

Måske bliver dataene ikke ligefrem serveret på et sølvfad, men mashups gør det hele lidt mere overskueligt.

Hvad er det nu lige en mashup er?

Mashups samler og anskueliggør data fra mange kilder i en lille og enkel applikation. Men erhvervslivet ser stadig forhindringer i vejen.

Computerworld News Service: Store leverandører som Oracle, IBM og Microsoft var at se overalt på sidste uges Web 2.0 Expo, hvilket vidner om, at webbaserede teknologier er på vej ind i de store virksomheder.

Men nogle deltagere er stadig usikre på, hvad en mashup egentlig er, og hvad sådan en kan hjælpe med.

Mashups er letvægtsapplikationer, der kombinerer data fra to eller flere kilder til at skabe noget, der er mere værdifuldt end summen af dens enkeltdele. De udvikles ofte for at løse et bestemt problem og bliver implementeret i løbet af dage i stedet for måneder.

De bruger standarder som POX (god gammeldags XML), Atom og RSS for at gøre deling og abonnering på dem lettere. De kombinerer ofte interne og eksterne datakilder.

Disse oplysninger er ifølge John Musser fra ProgrammableWeb, som tilbyder et katalog af offentlige web-API'er (application programming interfaces) til at bygge mashups i. Der blev tilføjet 120 nye API'er blot i årets første tre måneder, en stigning på 150 procent i forhold til sidste år, hvilket gør opslagsværket til en liste på i alt 700 API'er. Og "stigningen øges hurtigt," udtaler Musser i et foredrag ved Web 2.0 Expo i onsdags.

Nogle tager springet

Mashup-verdenen er stadig umoden, og der er stadig forhindringer for erhvervslivet, som det er nødvendigt at håndtere. Serviceaftaler er ikke altid tilgængelige, det er besværligt at sikre datakvalitet, og der er en mængde emner at tag hensyn til omkring sikkerhed og reglementer. Men nogle virksomheder tager alligevel springet.

Great Lakes Educational Loan Services bruger en ekstern digital signatur-tjeneste fra DocuSign til at hjælpe med håndtere den syndflod af låneansøgninger, som virksomheden får omkring på dette tidspunkt hvert år og kombinerer tjenesten med sit system til låneansøgninger på sit website.

I de første to måneder brugte 80 procent af de 72.000 ansøgere digital signatur, hvilket gav en nedskæring i omkostninger på dette område med 75 procent, ifølge Musser.

Bilproducenten Audi plejede at indsamle data manuelt fra 20 forskellige kilder, inklusiv dens varebeholdningssystem og konkurrenters websites for at lave sammenlignende analyser. Audis udviklere brugte et værktøj til mashups fra Kapow Technologies, hvilket nu har automatiseret denne proces, og det tog dem kun fire dage at bygge.

Fortsættes...

Fremtidens Excel

Mashups begyndte i forbrugernes verden og spores ofte tilbage til HousingMaps.com, der kombinerer boligopslag fra Craigslist-opslagsværket med Google Maps for at gøre jagten på en ny bolig lettere.

Erhvervslivet er 18 til 24 måneder bagefter forbrugernes verden ifølge Musser, men mashup-værktøj fra leverandører som IBM, Serena Software, Tibco Software, JackBe, Nexaweb og andre er ved at gøre kløften mindre.

Serviceaftaler bliver også mere og mere almindelige. For et par uger siden lancerede Amazon to niveauer af betalt support for sine hostede storage og udviklertjenster, og Google tilbyder betalt supportløsninger til sin Maps API.

Et service-økosystem er også ved at se dagens lys i forhold til andre mashups, her i blandt datafeeds fra virksomheder som Xignite og StrikeIron og tjenester til at overvåge en web-API's ydelse som den, der tilbydes af WebMetrics. Og store virksomheder som BT Group, Orange og FedEx tilbyder i stigende grad web-API'er.

Mashups kan håndtere den 'lange hale' af efterspørgsel af interne it-projekter eller de små projekter, der kan udføres hurtigt og på en ad hoc-facon, ifølge Musser. Ligesom erhvervsbrugere har lært at brugerindstille deres Excel for at imødekomme deres specielle behov, kan opbygningsværktøjer, der er lette at bruge, gøre mashups til 'fremtidens Excel', udtaler han.

SOA-modellen

Duane Nason, ledende webprogrammør hos Gap, var til Web 2.0-konferencen for at finde ud af, hvilken rolle mashups kan komme til at spille for tøjforhandleren. Han udtaler at kunne forestille sig et brugbart værktøj, der plotter Gap-forretninger og distributionscentre ind på Google Maps, selvom han spekulerer på, om mon tredjeparter plejer at tage penge for brug af deres API'er. (Nogle gør, andre gør ikke.)

Mashups er tæt forbundne til SOA-modellen (serviceorienteret arkitektur), som fremmer opbygningen af applikationer, der kan genbruges og kombineres på kryds og tværs. Nogle ser mashups, som en måde for virksomheder at få et større afkast af de store investeringer de foretog i SOA.

Apples iPhone med sin komplette webbrowser, driver mashups frem i den mobile verden, ifølge Rob Smith, vicedirektør i IBM for nye internetteknologier. På Web 2.0 Expo fremviste han en mashup på en iPhone, der opstiller tvangsauktioner af ejendomme i USA listet efter postnummer sammen med deres salgspriser. Mashup'en bruger ifølge Smith API'er fra StrikeIron, Trulia og Google Maps og tog tre uger at bygge.

Men han bemærkede også et problem for virksomheder, der måske kræver en kulturel forandring, før mashups accepteres bredt: It-afdelinger, der i årevis er blevet bedt om at beskytte virksomhedsdata, vil muligvis være tøvende ved pludselig at tilbyde dem som en tjeneste, der kan forbruges af enhver.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere