Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Forskere frikender mobilstråling som skadelig

Reportage: 30 millioner kroners forskning har ikke påvist nogen fare ved at tale i mobiltelefon. Strategisk Forskningsråd er klar med konklusionen efter fire års arbejde.

Det gamle pakhus på Asiatisk Plads i hjertet af hovedstaden summede af liv, da Det Strategiske Forskningsråd tirsdag fremlagde resultatet af fire års forskningsarbejde om de mulige helbredsrisici ved mobiltelefoni.

Internationale eksperter og interesseorganisationer fra industri og forbrugere fyldte sammen med en lang række professorer salen for at høre, hvad i alt seks forskningsprogrammer havde fået ud af de 30 millioner kroner, som Folketinget i 2003 besluttede på at bruge på at "kaste lys over potentielle sundhedsrisici – inklusive mulige langtidsvirkninger – forbundet med ikke-ioniserende stråling ved brug af mobiltelelfoni/mobilnetværk og mulige risici for børn og unge."

Har ikke fundet skadepåvirkninger

Konklusionen er, at forskerne ikke har kunnet finde nogen skadepåvirkning af den stråling, som anvendes til mobiltelefoni.

"Man kan sige, at vi egentlig ikke har fundet noget overraskende nyt," siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på SDU og formand for projektets programkomite.

Alligevel er det lykkedes forskerne at indsnævre nogle muligheder. Hvis stråling eller elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner medfører nogle påvirkninger, så er det formentlig af beskedent omfang, fortæller formanden.

"Vi har ikke fundet noget, som gør, at vi skal ringe til Sundhedsstyrelsen," siger Philippe Grandjean.

Kritikere delte pamfletter ud

Stråling fra mobiltelefoner, telemaster og trådløse netværk har længe været et omdiskuteret emne.

Derfor var der tirsdag under fremlæggelsen også repræsentanter til stede fra foreningen af el-overfølsomme i Danmark, ligesom en række private personer med en kritisk holdning til forskningen indenfor feltet var til stede.

I dagens første pause runddelte Bente-Ingrid Bruun og Henrik Eiriksson således en tresidet flyer trykt på farvestrålende papir til alle pladser i salen.

Dokumentet med titlen "Kampen mellem myte og fakta i trådløse samfund" opsummerer en række kritikpunkter over for forskningen, og indeholder desuden en underskrevet advarsel mod børn og unges brug af mobiltelefoni fra formanden for den Russiske Nationalkomite for Ikke-Ioniserende Strålebeskyttelse.

Rustet til yderligere forskning

Selvom forskerne ikke har fundet skadelige virkninger ved mobiltelefoni i de netop afsluttede undersøgelser, er det muligt at der bliver i gangsat yderligere forskningsarbejde på området.

Og sker det, er det lettere at kommer i gang, mener Phillipe Grandjean.

"Nu har vi nogle forskningsinstitutioner og forskere som har kvalificeret sig på det her felt. Derfor er der rig grund til at sige, at yderligere forskning på det her felt vil være lettere at gennemføre, fordi vi nu står bedre rustet," siger Philippe Grandjean.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.