Artikel top billede

Forskere frikender mobilstråling som skadelig

Reportage: 30 millioner kroners forskning har ikke påvist nogen fare ved at tale i mobiltelefon. Strategisk Forskningsråd er klar med konklusionen efter fire års arbejde.

Det gamle pakhus på Asiatisk Plads i hjertet af hovedstaden summede af liv, da Det Strategiske Forskningsråd tirsdag fremlagde resultatet af fire års forskningsarbejde om de mulige helbredsrisici ved mobiltelefoni.

Internationale eksperter og interesseorganisationer fra industri og forbrugere fyldte sammen med en lang række professorer salen for at høre, hvad i alt seks forskningsprogrammer havde fået ud af de 30 millioner kroner, som Folketinget i 2003 besluttede på at bruge på at "kaste lys over potentielle sundhedsrisici – inklusive mulige langtidsvirkninger – forbundet med ikke-ioniserende stråling ved brug af mobiltelelfoni/mobilnetværk og mulige risici for børn og unge."

Har ikke fundet skadepåvirkninger

Konklusionen er, at forskerne ikke har kunnet finde nogen skadepåvirkning af den stråling, som anvendes til mobiltelefoni.

"Man kan sige, at vi egentlig ikke har fundet noget overraskende nyt," siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på SDU og formand for projektets programkomite.

Alligevel er det lykkedes forskerne at indsnævre nogle muligheder. Hvis stråling eller elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner medfører nogle påvirkninger, så er det formentlig af beskedent omfang, fortæller formanden.

"Vi har ikke fundet noget, som gør, at vi skal ringe til Sundhedsstyrelsen," siger Philippe Grandjean.

Kritikere delte pamfletter ud

Stråling fra mobiltelefoner, telemaster og trådløse netværk har længe været et omdiskuteret emne.

Derfor var der tirsdag under fremlæggelsen også repræsentanter til stede fra foreningen af el-overfølsomme i Danmark, ligesom en række private personer med en kritisk holdning til forskningen indenfor feltet var til stede.

I dagens første pause runddelte Bente-Ingrid Bruun og Henrik Eiriksson således en tresidet flyer trykt på farvestrålende papir til alle pladser i salen.

Dokumentet med titlen "Kampen mellem myte og fakta i trådløse samfund" opsummerer en række kritikpunkter over for forskningen, og indeholder desuden en underskrevet advarsel mod børn og unges brug af mobiltelefoni fra formanden for den Russiske Nationalkomite for Ikke-Ioniserende Strålebeskyttelse.

Rustet til yderligere forskning

Selvom forskerne ikke har fundet skadelige virkninger ved mobiltelefoni i de netop afsluttede undersøgelser, er det muligt at der bliver i gangsat yderligere forskningsarbejde på området.

Og sker det, er det lettere at kommer i gang, mener Phillipe Grandjean.

"Nu har vi nogle forskningsinstitutioner og forskere som har kvalificeret sig på det her felt. Derfor er der rig grund til at sige, at yderligere forskning på det her felt vil være lettere at gennemføre, fordi vi nu står bedre rustet," siger Philippe Grandjean.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?