Artikel top billede

Forskere frikender mobilstråling som skadelig

Reportage: 30 millioner kroners forskning har ikke påvist nogen fare ved at tale i mobiltelefon. Strategisk Forskningsråd er klar med konklusionen efter fire års arbejde.

Det gamle pakhus på Asiatisk Plads i hjertet af hovedstaden summede af liv, da Det Strategiske Forskningsråd tirsdag fremlagde resultatet af fire års forskningsarbejde om de mulige helbredsrisici ved mobiltelefoni.

Internationale eksperter og interesseorganisationer fra industri og forbrugere fyldte sammen med en lang række professorer salen for at høre, hvad i alt seks forskningsprogrammer havde fået ud af de 30 millioner kroner, som Folketinget i 2003 besluttede på at bruge på at "kaste lys over potentielle sundhedsrisici – inklusive mulige langtidsvirkninger – forbundet med ikke-ioniserende stråling ved brug af mobiltelelfoni/mobilnetværk og mulige risici for børn og unge."

Har ikke fundet skadepåvirkninger

Konklusionen er, at forskerne ikke har kunnet finde nogen skadepåvirkning af den stråling, som anvendes til mobiltelefoni.

"Man kan sige, at vi egentlig ikke har fundet noget overraskende nyt," siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på SDU og formand for projektets programkomite.

Alligevel er det lykkedes forskerne at indsnævre nogle muligheder. Hvis stråling eller elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner medfører nogle påvirkninger, så er det formentlig af beskedent omfang, fortæller formanden.

"Vi har ikke fundet noget, som gør, at vi skal ringe til Sundhedsstyrelsen," siger Philippe Grandjean.

Kritikere delte pamfletter ud

Stråling fra mobiltelefoner, telemaster og trådløse netværk har længe været et omdiskuteret emne.

Derfor var der tirsdag under fremlæggelsen også repræsentanter til stede fra foreningen af el-overfølsomme i Danmark, ligesom en række private personer med en kritisk holdning til forskningen indenfor feltet var til stede.

I dagens første pause runddelte Bente-Ingrid Bruun og Henrik Eiriksson således en tresidet flyer trykt på farvestrålende papir til alle pladser i salen.

Dokumentet med titlen "Kampen mellem myte og fakta i trådløse samfund" opsummerer en række kritikpunkter over for forskningen, og indeholder desuden en underskrevet advarsel mod børn og unges brug af mobiltelefoni fra formanden for den Russiske Nationalkomite for Ikke-Ioniserende Strålebeskyttelse.

Rustet til yderligere forskning

Selvom forskerne ikke har fundet skadelige virkninger ved mobiltelefoni i de netop afsluttede undersøgelser, er det muligt at der bliver i gangsat yderligere forskningsarbejde på området.

Og sker det, er det lettere at kommer i gang, mener Phillipe Grandjean.

"Nu har vi nogle forskningsinstitutioner og forskere som har kvalificeret sig på det her felt. Derfor er der rig grund til at sige, at yderligere forskning på det her felt vil være lettere at gennemføre, fordi vi nu står bedre rustet," siger Philippe Grandjean.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Claus Thorsgaard skal sætte gang i væksten som ny CEO: Her er hovedopgaverne som topchef i Luxion
Den tidligere Conscia-topchef Claus Thorsgaard skal nu sætte gang i væksten hos den danske it-virksomhed Luxion. "Luxion har et kæmpe uudnyttet potentiale. Ordrerne vælter ind ad døren uden en aktiv salgsindsats, så hvis vi begynder at fokusere på det, så skulle det gerne gå endnu bedre," siger den nye direktør til Computerworld.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.