Artikel top billede

Minister: Nogle gange er knæk af kopispærring lovlig

Det kan være lovligt at bryde kopisikrede sange fra TDC's musiksatsning Play til afspilning på Mac eller Linux, lyder det fra kulturminister Brian Mikkelsen og IFPI. Kun i teorien, siger TDC.

TDC's nye store musiksatsning Play giver kunderne mulighed for at hente et ubegrænset antal sange ned på pc'en eller mobilen som en del af abonnementet.

Der er dog den tekniske finurlighed, at kunder, der bruger Play, kun kan bruge Windows Mediaplayer, som benytter kopisikringsløsningen Digital Rights Management, nærmere bestemt DRM 10.

Det betyder med andre ord, at sange hentet ned på en pc kun kan bruges med styresystemet Windows, da Windows Mediaplayer ikke understøttes af for eksempel Apples styresystem eller open source-systemet Linux.

Men da DRM-løsningen binder afspilningen af sangene til Windows-baserede pc'er, kan det være lovligt at bryde kopispærringen, lyder det i et svar til folketingsmedlem Per Clausen (EL) fra kulturminister Brian Mikkelsen.

"Jeg kan oplyse, at i det omfang der ikke er indgået særlige aftaler, kan ophavsretslovens regler om beskyttelse af de såkaldte effektive tekniske foranstaltninger(kopispærringer) være relevante i forhold til spørgsmålet om bindinger til bestemte firmaers styresystemer," skriver kulturministeren.

De ophavsretlige regler betyder ifølge ministeren, at en privatperson, der eksempelvis har erhvervet en dvd-film, som ikke kan afspilles på open source-softwaresystemet Linux (men kun på Windows), gerne må bryde en kopispærring i det omfang, det er nødvendigt for at kunne afspille filmen.

"Tilsvarende er det tilladt at bryde en kopispærring på en musikfil, hvis det er nødvendigt for at afspille filen på en afspiller efter eget valg," skriver kulturminister Brian Mikkelsen i sit svar til Enhedslistens Per Clausen.

IFPI: Omgåelse er lovlig - Kun i teorien, siger TDC

Dermed kan man altså lovligt bryde kopisikringen på det DRM-beskyttede indhold for at afspille og høre musikken på for eksempel en Linux-baseret pc, bekræfter advokat for pladebranchens organisation IFPI, Jakob Plesner.

"Man må godt omgå kopibeskyttelsen, hvis man er Linux- eller Mac-bruger og ikke kan afspille TDC Plays filer – på det punkt er loven helt klar," har Jakob Plesner tidligere sagt til Berlingske Tidende.

"Som udgangspunkt er der ikke noget, der forhindrer Mac- og Linuxbrugere i at finde programmer, der kan omgå spærringen – så længe de er lovlige. Men hvis det fremgår af TDC's vilkår, at man som bruger skal respektere bestemte afspilningsplatforme er brugeren bundet af denne aftale og må ikke omgå spærringen," siger han videre til avisen.

TDC: Kun lovligt i teorien
Og i TDC's abonnementsvilkår står der da også, at "brug af Play forudsætter, at kundens udstyr er beregnet til det".

Det skal ifølge TDC ses i sammenhæng med oplysningen på musik.tdc.dk under afsnittet Hvem kan få Play?, hvor der står, at man skal have Windows med Windows Mediaplayer for at kunne benytte TDC Play.

Men selv om de formuleringer tolkes på mildeste vis, er der stadig ikke grund til at diskutere lovligheden af, om man må bryde kopispærringen for at lytte til musikken eller ej.

For DRM-beskyttelsen er nemlig ikke kun en sikring mod kopiering – den undersøger samtidig også om kunden har ret til at afspille musikken, altså rettighedsstyring, lyder det fra TDC.

Og man kan ikke bryde kopispærringen for at lytte til sangene i Play uden samtidig at bryde den del, der tjekker rettighederne til at afspille musikken, mener selskabet.

"Vi er fuldt ud klar over, at lovgivningen åbner for, at man i nogle tilfælde kan bryde en digital spærring af for eksempel en dvd eller en musikfil, hvis man som kunde alene gør det for at se dvd'en eller afspille musikken, og det i øvrigt kun er til privat brug," siger markedsdirektør hos TDC privat, Jesper Bjerre, til Computerworld.

"Det gælder som udgangspunkt også musik fra Play, men muligheden er ret teoretisk, fordi DRM-beskyttelsen af Play-musikken også tjener til at kontrollere, om man faktisk har ret til at afspille musikken, altså om man er TDC-abonnent. Og dén spærring giver loven dig ikke ret til at bryde."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere