Svenskerne vil aflytte danske mobiler fra næste år

Danske mobilkunder vil fra næste år blive overvåget i Sverige, da datatrafikken går gennem landet, oplyser Telekommunikationsbranchen. Et mobilselskab vil forlade Sverige.

Langt de fleste privat- og erhvervskunder hos danske teleoperatører risikerer fra næste år at blive overvåget af den svenske stat.

En ny svensk overvågningslov gør det nemlig lovligt for svenske myndigheder at overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.

Problemet for de danske mobilkunder skyldes, at stort set alle teleoperatører i Danmark opererer med net, hvor den digitaliserede trafik krydser de nordiske grænser, for at opnå stordriftsfordele.

Hos de danske teleselskabers brancheorganisation, Telekommunikationsindustrien, fortæller direktør Ib M. Tolstrup, at det nærmest kun er ved kommunikation indenfor den lokale andelsboligforening, at man kan være sikker på, at ingen svenskere er med på en lytter.

Så snart kommunikationen via mobil, fastnet eller internet går ud på de store udbyderes net, er der derimod næppe nogen operatører, der helt undgår Sverige, mener Ib M. Tolstrup.

"De store selskaber har bygget deres net op indenfor lovens rammer, og det er forretningsmæssigt fornuftigt, at køre det internationalt, så man får stordriftsfordele," siger Ib M. Tolstrup.

Ministeren informeret
Ifølge Tele-direktøren er der intet nyt i at danskernes telefonsamtaler, internettrafik og mobilsamtaler eventuelt passerer Sverige på vej til modtageren.

Det har telebranchen ifølge Ib M. Tolstrup løbende været i dialog med eksempelvis Justitsministeriet og IT- og Telestyrelsen om i forbindelse med arbejdet omkring anti-terrorlovgivningen.

"Det har været klart for enhver og åbent lagt frem i al den tid, det er foregået. Hvis myndighederen nu synes, at det er forkert, så må de prøve at informere om, hvorledes det så skal være," siger Ib. M. Tolstrup.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Stor undersøgelse: Sådan vil datacentret være konfigureret i 2025
Hvordan vil køling, strømforsyning, 5G og stigende efterspørgsel på services påvirke fremtidens datacenter? Ny rapport tegner et billede af en spændende fremtid.