Artikel top billede

Svenskerne vil aflytte danske mobiler fra næste år

Danske mobilkunder vil fra næste år blive overvåget i Sverige, da datatrafikken går gennem landet, oplyser Telekommunikationsbranchen. Et mobilselskab vil forlade Sverige.

Langt de fleste privat- og erhvervskunder hos danske teleoperatører risikerer fra næste år at blive overvåget af den svenske stat.

En ny svensk overvågningslov gør det nemlig lovligt for svenske myndigheder at overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.

Problemet for de danske mobilkunder skyldes, at stort set alle teleoperatører i Danmark opererer med net, hvor den digitaliserede trafik krydser de nordiske grænser, for at opnå stordriftsfordele.

Hos de danske teleselskabers brancheorganisation, Telekommunikationsindustrien, fortæller direktør Ib M. Tolstrup, at det nærmest kun er ved kommunikation indenfor den lokale andelsboligforening, at man kan være sikker på, at ingen svenskere er med på en lytter.

Så snart kommunikationen via mobil, fastnet eller internet går ud på de store udbyderes net, er der derimod næppe nogen operatører, der helt undgår Sverige, mener Ib M. Tolstrup.

"De store selskaber har bygget deres net op indenfor lovens rammer, og det er forretningsmæssigt fornuftigt, at køre det internationalt, så man får stordriftsfordele," siger Ib M. Tolstrup.

Ministeren informeret

Ifølge Tele-direktøren er der intet nyt i at danskernes telefonsamtaler, internettrafik og mobilsamtaler eventuelt passerer Sverige på vej til modtageren.

Det har telebranchen ifølge Ib M. Tolstrup løbende været i dialog med eksempelvis Justitsministeriet og IT- og Telestyrelsen om i forbindelse med arbejdet omkring anti-terrorlovgivningen.

"Det har været klart for enhver og åbent lagt frem i al den tid, det er foregået. Hvis myndighederen nu synes, at det er forkert, så må de prøve at informere om, hvorledes det så skal være," siger Ib. M. Tolstrup.

Kunder hos 3 rammes hårdest

Kun få teleoperatører kan altså ifølge direktøren helt undgå svenske øjne på kundernes data. Men hos teleselskabet 3 er samtlige erhvervs- og privatkunder særlig udsat.

Selskabet har nemlig ingen centraler i Danmark. I stedet benyttes udstyr i Sverige.

Det betyder, at enhver brug af de avancerede 3G-telefoner passerer den svenske grænse mindst to gange - uaanset om der er tale om internetsurf eller mailcheck.

Derfor har selskabet besluttet, at finde en løsning, der helt går uden om Sverige.

"Det går jo ikke. Vi kan ikke have at vores private kunder eller business-kunder kan blive overvåget," siger kommunikationschef Stine Green Paulsen fra 3.

Inden årsskiftet vil man altså kappe båndene til Sverige.

"Vi finder en anden løsning, der går uden om Sverige," siger hun.

PET og Folketinget

Tidligere har Computerworld afsløret, hvordan både PET og Folketinget anvender netudbydere, der ikke kan garantere, at datatrafik går gennem Sverige.

Og derfor kan blive overvåget af den svenske efterretningstjeneste.

Danske politikere var rystede over afsløringen og kræver både statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og justitsminister Lene Espersen (K) på banen.

De må sikre danske borgere og interesser mod svensk overvågning, lyder det.

"Det er helt utilstedeligt. Det kan vi ikke leve med," siger retsordfører Anne Baastrup fra SF.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital