Svenskerne vil aflytte danske mobiler fra næste år

Danske mobilkunder vil fra næste år blive overvåget i Sverige, da datatrafikken går gennem landet, oplyser Telekommunikationsbranchen. Et mobilselskab vil forlade Sverige.

Langt de fleste privat- og erhvervskunder hos danske teleoperatører risikerer fra næste år at blive overvåget af den svenske stat.

En ny svensk overvågningslov gør det nemlig lovligt for svenske myndigheder at overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.

Problemet for de danske mobilkunder skyldes, at stort set alle teleoperatører i Danmark opererer med net, hvor den digitaliserede trafik krydser de nordiske grænser, for at opnå stordriftsfordele.

Hos de danske teleselskabers brancheorganisation, Telekommunikationsindustrien, fortæller direktør Ib M. Tolstrup, at det nærmest kun er ved kommunikation indenfor den lokale andelsboligforening, at man kan være sikker på, at ingen svenskere er med på en lytter.

Så snart kommunikationen via mobil, fastnet eller internet går ud på de store udbyderes net, er der derimod næppe nogen operatører, der helt undgår Sverige, mener Ib M. Tolstrup.

"De store selskaber har bygget deres net op indenfor lovens rammer, og det er forretningsmæssigt fornuftigt, at køre det internationalt, så man får stordriftsfordele," siger Ib M. Tolstrup.

Ministeren informeret
Ifølge Tele-direktøren er der intet nyt i at danskernes telefonsamtaler, internettrafik og mobilsamtaler eventuelt passerer Sverige på vej til modtageren.

Det har telebranchen ifølge Ib M. Tolstrup løbende været i dialog med eksempelvis Justitsministeriet og IT- og Telestyrelsen om i forbindelse med arbejdet omkring anti-terrorlovgivningen.

"Det har været klart for enhver og åbent lagt frem i al den tid, det er foregået. Hvis myndighederen nu synes, at det er forkert, så må de prøve at informere om, hvorledes det så skal være," siger Ib. M. Tolstrup.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Aldrig før har så mange unge ansøgt en it-uddannelse på Københavns Universitet: "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet"
Datalogisk Institut på Københavns Universitet har sat en ny rekord, når det kommer til antallet af ansøgere til instituttets tre it-uddannelser, der i år stiger med 15 procent. "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet," lyder det fra institutleder.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?