Sander afviser indblanding i svensk spionlov

Den svenske overvågningslov, der rammer danske statsborgere, er 'et svensk anliggende'. Derfor vil videnskabsminister Helge Sander ikke protestere overfor den svenske regering. "Grotesk," lyder kritikken.

"Vedtagelse af svensk lovgivning er et svensk anliggende på samme måde, som vedtagelse af dansk lovgivning er et dansk anliggende. Jeg har derfor ikke tænkt mig at protestere overfor den svenske regering over gennemførelsen af den svenske overvågningslov".

Sådan lyder meldningen fra videnskabsminister Helge Sander (V) på et spørgsmål stillet i Folketinget om den svenske overvågningslov.

I de seneste dage har Computerworld ellers kunnet berette om, at blandt andre Folketinget, PET og danske mobilkunder vil blive berørt af den svenske lov.

Derfor har en række politikere da også varslet en bygge af spørgsmål til den danske regering.

Grotesk svar
Radikale Venstre vil have Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på banen, mens SF vil bede justitsminister Lene Espersen (K) forklare blandt andet PET's mulige datalæk.

Enhedslistens Per Clausen, der stillede spørgsmålet til Helge Sander, kalder svaret "fuldstændigt grotesk".

"Det er jo fuldstændig grotesk. Uanset at loven berører danske statsborgere vil ministeren intet foretage sig," siger han.

Per Clausen er helt uforstående overfor ministerens svar og forklarer, at Danmark er i sin fulde ret til at protestere overfor love i andre lande, der krænker demokratiske rettigheder og påvirker danskere.

"Det gør vi i mange andre sammenhænge," siger han.

Per Clausen vil nu tage sagen op overfor udenrigsminister Per Stig Møller (K).

"Han er måske mere vant til den her slags kommunkation med udlandet, end videnskabsministeren," siger Per Clausen.

Per Clausen understreger, at både det faktum at danskere kan blive overvåget og at den danske regering ifølge videnskabsministeren intet vil foretage sig er "helt uacceptabelt".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
20 danske Microsoft-partnere med i opløbet om at blive kåret som Danmarks dygtigste
Tirsdag afholder Microsoft vanen tro sit store Partner Award-show. I år er gallamiddagen skiftet ud med et virtuelt arrangement, hvor Microsofts danske ledelse uddeler 12 priser og hovedprisen som årets bedste Microsoft-partner. Se alle de nominerede partnere her.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.