Artikel top billede

Svensk efterretningstjeneste tryner blogger

Den svenske efterrentingstjeneste har anmeldt en blogger for at offentliggøre hemmeligt papir. Debatten om den svenske overvågningslov spidser til.

Den omdiskuterede svenske overvågnignsmyndighed Försvarets Radioanstalt (FRA) anmeldte ifølge en række svenske medier mandag bloggeren Henrik Alexandersson til den svenske myndighed Justitiekansleren.

Bloggeren har i forbindelse blandt andet efter tv-afsløringen af ulovlige aflytninger offentligjort en hemmeligstemplet liste med 103 svenskes personer, som ifølge en anmeldelse til den svenske Datainspektionen skal være blevet aflyttet.

Samtidig har bloggeren senest offentligtjort et hemmeligstemplet dokument, som angiveligt beviser at FRA har udført aflytninger mod svenskere i en periode i 1990'erne.

Sagen om afsløringen af FRA's ulovlige aflytning af svenske statsborgere rullede på tv aftenen før den svenske Riksdag vedtog den omdiskuterede svenske overvågningslov, FRA-loven.

"På bloggen findes der en side fra et hemmeligt dokument, som er oprettet hos os. Og man må ikke offentliggøre hemmelige dokumenter," siger Ingvar Åkesson, der er gereraldirektør hos FRA til Svenska Dagbladet.

Samtidig understreger han over for avisen at det ikke drejer sig om listen med de 103 navne. Den er nemlig ikke oprettet hos FRA, fortæller han til Svenska Dagbladet.

Skræmmekampagne

Bloggeren Henrik Alexandersson fortæller til Computerworlds svenske søsterblad, at han tror at FRA har til hensigt at skræmme dem som undersøger myndighedens forhold.

"Det gør det endnu vigtigere for mig at stå fast og tage opgøret. Det som jeg er anmeldt for, er en lov, som kan bruges i krigssituationer, hvis eksempelvis oplysninger om ubådsbaser offentliggøres. At anmelde en kritisk blogger er i sandhed at skyde gråspurve med kanoner," siger Henrik Alexandersson til TechWorld.

Den anmeldte blogger, der på tiden bor i Bruxelles, fortæller i dag på sin blog, at han havde en temmelig hektisk mandag. I løbet af dagen nåede han angiveligt både at blive efterlyst i norden, ligesom han kunne se frem til at blive anholdt i Stockholms lufthavn, i forbindelse med en rejse til Sverige mandag aften.

Debatten om anmeldelsen af den svenske blogger tog i løbet af eftermiddagen til, og om eftermiddagen udsendte det svenske Piratpartiet en pressemeddelselse, som sammenligner sagen med den historiske svenske sag om afsløringen af Informationsbyrån, IB.

Hemmelige dokumenter spredtes på blogs

I løbet af dagen begyndte andre bloggere ifølge Henrik Alexandersson at publicere de berørte dokumenter i en sympatiaktion, ligesom støtter til den anmeldte blogger arrangerede en velkomstkomite i lufthavnen i Stockholm som transmitterede bloggerens ankomst direkte på nettet.

Sidst på dagen blev forvirringen total, da det ifølge Sveriges Radio slet ikke er Justitiekanslern som skal tage sig af sagen.

Ifølge Katarina Berglund-Sigbahn, der er fuldmægtig i sagen, kan Justitiekanslern nemlig kun behandle sagen, hvis bloggen er beskyttet af grundloven, eller vedrører fortrolige oplysninger, fortæller hun til Sveriges Radio.

Ifølge det svenske Radio- och tv-värket er Henrik Alexanderssons blog dog ikke omfattet af grundlovsbeskyttelse. Alligevel kan han anklages af en civil anklager," skriver Sveriges Radio.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere