Svensk efterretningstjeneste tryner blogger

Den svenske efterrentingstjeneste har anmeldt en blogger for at offentliggøre hemmeligt papir. Debatten om den svenske overvågningslov spidser til.

Den omdiskuterede svenske overvågnignsmyndighed Försvarets Radioanstalt (FRA) anmeldte ifølge en række svenske medier mandag bloggeren Henrik Alexandersson til den svenske myndighed Justitiekansleren.

Bloggeren har i forbindelse blandt andet efter tv-afsløringen af ulovlige aflytninger offentligjort en hemmeligstemplet liste med 103 svenskes personer, som ifølge en anmeldelse til den svenske Datainspektionen skal være blevet aflyttet.

Samtidig har bloggeren senest offentligtjort et hemmeligstemplet dokument, som angiveligt beviser at FRA har udført aflytninger mod svenskere i en periode i 1990'erne.

Sagen om afsløringen af FRA's ulovlige aflytning af svenske statsborgere rullede på tv aftenen før den svenske Riksdag vedtog den omdiskuterede svenske overvågningslov, FRA-loven.

"På bloggen findes der en side fra et hemmeligt dokument, som er oprettet hos os. Og man må ikke offentliggøre hemmelige dokumenter," siger Ingvar Åkesson, der er gereraldirektør hos FRA til Svenska Dagbladet.

Samtidig understreger han over for avisen at det ikke drejer sig om listen med de 103 navne. Den er nemlig ikke oprettet hos FRA, fortæller han til Svenska Dagbladet.

Skræmmekampagne
Bloggeren Henrik Alexandersson fortæller til Computerworlds svenske søsterblad, at han tror at FRA har til hensigt at skræmme dem som undersøger myndighedens forhold.

"Det gør det endnu vigtigere for mig at stå fast og tage opgøret. Det som jeg er anmeldt for, er en lov, som kan bruges i krigssituationer, hvis eksempelvis oplysninger om ubådsbaser offentliggøres. At anmelde en kritisk blogger er i sandhed at skyde gråspurve med kanoner," siger Henrik Alexandersson til TechWorld.

Den anmeldte blogger, der på tiden bor i Bruxelles, fortæller i dag på sin blog, at han havde en temmelig hektisk mandag. I løbet af dagen nåede han angiveligt både at blive efterlyst i norden, ligesom han kunne se frem til at blive anholdt i Stockholms lufthavn, i forbindelse med en rejse til Sverige mandag aften.

Debatten om anmeldelsen af den svenske blogger tog i løbet af eftermiddagen til, og om eftermiddagen udsendte det svenske Piratpartiet en pressemeddelselse, som sammenligner sagen med den historiske svenske sag om afsløringen af Informationsbyrån, IB.

Hemmelige dokumenter spredtes på blogs
I løbet af dagen begyndte andre bloggere ifølge Henrik Alexandersson at publicere de berørte dokumenter i en sympatiaktion, ligesom støtter til den anmeldte blogger arrangerede en velkomstkomite i lufthavnen i Stockholm som transmitterede bloggerens ankomst direkte på nettet.

Sidst på dagen blev forvirringen total, da det ifølge Sveriges Radio slet ikke er Justitiekanslern som skal tage sig af sagen.

Ifølge Katarina Berglund-Sigbahn, der er fuldmægtig i sagen, kan Justitiekanslern nemlig kun behandle sagen, hvis bloggen er beskyttet af grundloven, eller vedrører fortrolige oplysninger, fortæller hun til Sveriges Radio.

Ifølge det svenske Radio- och tv-värket er Henrik Alexanderssons blog dog ikke omfattet af grundlovsbeskyttelse. Alligevel kan han anklages af en civil anklager," skriver Sveriges Radio.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency.