Svensk efterretningstjeneste tryner blogger

Den svenske efterrentingstjeneste har anmeldt en blogger for at offentliggøre hemmeligt papir. Debatten om den svenske overvågningslov spidser til.

Den omdiskuterede svenske overvågnignsmyndighed Försvarets Radioanstalt (FRA) anmeldte ifølge en række svenske medier mandag bloggeren Henrik Alexandersson til den svenske myndighed Justitiekansleren.

Bloggeren har i forbindelse blandt andet efter tv-afsløringen af ulovlige aflytninger offentligjort en hemmeligstemplet liste med 103 svenskes personer, som ifølge en anmeldelse til den svenske Datainspektionen skal være blevet aflyttet.

Samtidig har bloggeren senest offentligtjort et hemmeligstemplet dokument, som angiveligt beviser at FRA har udført aflytninger mod svenskere i en periode i 1990'erne.

Sagen om afsløringen af FRA's ulovlige aflytning af svenske statsborgere rullede på tv aftenen før den svenske Riksdag vedtog den omdiskuterede svenske overvågningslov, FRA-loven.

"På bloggen findes der en side fra et hemmeligt dokument, som er oprettet hos os. Og man må ikke offentliggøre hemmelige dokumenter," siger Ingvar Åkesson, der er gereraldirektør hos FRA til Svenska Dagbladet.

Samtidig understreger han over for avisen at det ikke drejer sig om listen med de 103 navne. Den er nemlig ikke oprettet hos FRA, fortæller han til Svenska Dagbladet.

Skræmmekampagne
Bloggeren Henrik Alexandersson fortæller til Computerworlds svenske søsterblad, at han tror at FRA har til hensigt at skræmme dem som undersøger myndighedens forhold.

"Det gør det endnu vigtigere for mig at stå fast og tage opgøret. Det som jeg er anmeldt for, er en lov, som kan bruges i krigssituationer, hvis eksempelvis oplysninger om ubådsbaser offentliggøres. At anmelde en kritisk blogger er i sandhed at skyde gråspurve med kanoner," siger Henrik Alexandersson til TechWorld.

Den anmeldte blogger, der på tiden bor i Bruxelles, fortæller i dag på sin blog, at han havde en temmelig hektisk mandag. I løbet af dagen nåede han angiveligt både at blive efterlyst i norden, ligesom han kunne se frem til at blive anholdt i Stockholms lufthavn, i forbindelse med en rejse til Sverige mandag aften.

Debatten om anmeldelsen af den svenske blogger tog i løbet af eftermiddagen til, og om eftermiddagen udsendte det svenske Piratpartiet en pressemeddelselse, som sammenligner sagen med den historiske svenske sag om afsløringen af Informationsbyrån, IB.

Hemmelige dokumenter spredtes på blogs
I løbet af dagen begyndte andre bloggere ifølge Henrik Alexandersson at publicere de berørte dokumenter i en sympatiaktion, ligesom støtter til den anmeldte blogger arrangerede en velkomstkomite i lufthavnen i Stockholm som transmitterede bloggerens ankomst direkte på nettet.

Sidst på dagen blev forvirringen total, da det ifølge Sveriges Radio slet ikke er Justitiekanslern som skal tage sig af sagen.

Ifølge Katarina Berglund-Sigbahn, der er fuldmægtig i sagen, kan Justitiekanslern nemlig kun behandle sagen, hvis bloggen er beskyttet af grundloven, eller vedrører fortrolige oplysninger, fortæller hun til Sveriges Radio.

Ifølge det svenske Radio- och tv-värket er Henrik Alexanderssons blog dog ikke omfattet af grundlovsbeskyttelse. Alligevel kan han anklages af en civil anklager," skriver Sveriges Radio.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.