Svensk efterretningstjeneste tryner blogger

Den svenske efterrentingstjeneste har anmeldt en blogger for at offentliggøre hemmeligt papir. Debatten om den svenske overvågningslov spidser til.

Den omdiskuterede svenske overvågnignsmyndighed Försvarets Radioanstalt (FRA) anmeldte ifølge en række svenske medier mandag bloggeren Henrik Alexandersson til den svenske myndighed Justitiekansleren.

Bloggeren har i forbindelse blandt andet efter tv-afsløringen af ulovlige aflytninger offentligjort en hemmeligstemplet liste med 103 svenskes personer, som ifølge en anmeldelse til den svenske Datainspektionen skal være blevet aflyttet.

Samtidig har bloggeren senest offentligtjort et hemmeligstemplet dokument, som angiveligt beviser at FRA har udført aflytninger mod svenskere i en periode i 1990'erne.

Sagen om afsløringen af FRA's ulovlige aflytning af svenske statsborgere rullede på tv aftenen før den svenske Riksdag vedtog den omdiskuterede svenske overvågningslov, FRA-loven.

"På bloggen findes der en side fra et hemmeligt dokument, som er oprettet hos os. Og man må ikke offentliggøre hemmelige dokumenter," siger Ingvar Åkesson, der er gereraldirektør hos FRA til Svenska Dagbladet.

Samtidig understreger han over for avisen at det ikke drejer sig om listen med de 103 navne. Den er nemlig ikke oprettet hos FRA, fortæller han til Svenska Dagbladet.

Skræmmekampagne
Bloggeren Henrik Alexandersson fortæller til Computerworlds svenske søsterblad, at han tror at FRA har til hensigt at skræmme dem som undersøger myndighedens forhold.

"Det gør det endnu vigtigere for mig at stå fast og tage opgøret. Det som jeg er anmeldt for, er en lov, som kan bruges i krigssituationer, hvis eksempelvis oplysninger om ubådsbaser offentliggøres. At anmelde en kritisk blogger er i sandhed at skyde gråspurve med kanoner," siger Henrik Alexandersson til TechWorld.

Den anmeldte blogger, der på tiden bor i Bruxelles, fortæller i dag på sin blog, at han havde en temmelig hektisk mandag. I løbet af dagen nåede han angiveligt både at blive efterlyst i norden, ligesom han kunne se frem til at blive anholdt i Stockholms lufthavn, i forbindelse med en rejse til Sverige mandag aften.

Debatten om anmeldelsen af den svenske blogger tog i løbet af eftermiddagen til, og om eftermiddagen udsendte det svenske Piratpartiet en pressemeddelselse, som sammenligner sagen med den historiske svenske sag om afsløringen af Informationsbyrån, IB.

Hemmelige dokumenter spredtes på blogs
I løbet af dagen begyndte andre bloggere ifølge Henrik Alexandersson at publicere de berørte dokumenter i en sympatiaktion, ligesom støtter til den anmeldte blogger arrangerede en velkomstkomite i lufthavnen i Stockholm som transmitterede bloggerens ankomst direkte på nettet.

Sidst på dagen blev forvirringen total, da det ifølge Sveriges Radio slet ikke er Justitiekanslern som skal tage sig af sagen.

Ifølge Katarina Berglund-Sigbahn, der er fuldmægtig i sagen, kan Justitiekanslern nemlig kun behandle sagen, hvis bloggen er beskyttet af grundloven, eller vedrører fortrolige oplysninger, fortæller hun til Sveriges Radio.

Ifølge det svenske Radio- och tv-värket er Henrik Alexanderssons blog dog ikke omfattet af grundlovsbeskyttelse. Alligevel kan han anklages af en civil anklager," skriver Sveriges Radio.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.