Artikel top billede

Har du sort bælte i it-forandring?

It-Akademiet: Sådan skaber du som it-chef forandring på en it-arbejdsplads. En ekspert giver her fem gode råd i it-forandringsledelse.

Som it-chef står du overfor opgaven: it-afdelingens helpdesk skal forandres til en serviceorganisation.

Director hos Implement og underviser på IT-Universitet Jimmy Kevin Pedersen forklarer, at skal den tænkte opgave løses godt, skal alle medarbejderne have nøje kendskab til projektet.

For eksempel skal de vide, hvad der forstås ved en serviceorganisation - hvad det helt konkret vil sige at levere service, og hvad der forventes af den enkelte, hvilke støtteværktøjer, arbejdsgange, mål og målepunkter der vil være gældende i den nye organisation, forklarer Jimmy Kevin Pedersen.

God grund til forandring

Derudover skal it-chefen forklare grunden til forandringen.

"Den gode grund er, at helpdesk har mange utilfredse brugere - utilfredsheden og det konkrete indhold skal være kendt af medarbejderne i helpdesk - outsourcing som alternativ skal også være kendt - alle elementerne i et ydre pres," siger Jimmy Kevin Pedersen om det tænkte eksempel.

Han forklarer, at næste skridt bliver, at it-chefen i samarbejde med nøgle-medarbejdere skal udarbejde en forandringsplan, som alle skal kunne se sig selv i og samtidig kunne se, hvad der skal ske med den enkelte, for at det lykkes.

Det kan for en medarbejder være uddannelse, ny jobbeskrivelse, udviklingssamtale, nye resultatmål med videre. Forandringen bør drøftes med medarbejderne, forklarer Jimmy Kevin Pedersen.

Derudover skal visse nøgle-medarbejdere have ansvar for at drive processen på de indre linjer.

Find ambassadører

"Der skal udpeges ambassadører, der kan fortælle om forandringen uden for it-afdelingen - så 'kunderne' og organisationen også bliver informeret," fortæller Jimmy Kevin Pedersen.

Han forklarer, at et direktionsmedlem desuden skal orientere resten af direktionen og organisationen om forandringen og formålet.

"I forhold til it-afdelingen skal direktionsmedlemmet vise synlig støtte til forandringen - både i forbindelse med igangsætningen, midtvejs og afslutningsvis. Der skal ikke være tvivl om, at forandringen har bevågenhed og prioritet," lyder det afsluttende råd.

Fem gode råd

Jimmy Kevin Pedersen giver her fem råd til it-forandringsledelse.

1. Skab fælles vision.

Enhver forandring skal være båret af en vision - det vil sige et fælles billede af, hvad der skal opnås ved forandringen.

2. Forklar grunden til forandringen.

Der skal også være en god grund til forandringen - det vil sige, at der skal skabes en nødvendighed for forandringen - det kan være baseret på et ydre eller et indre pres.

3. Sælg ideen til alle.

Der skal udarbejdes en forandringsplan, der skal være kendt og accepteret af alle, der skal deltage i forandringen.

4. Find ambassadører.

Der skal udpeges personer, der kan drive forandringen - en eller flere personer, der kan fungere som forandrings-agenter og ambassadører for forandringen.

5. Få direktions fulde opbakning.

Der skal være et højt placeret (direktionsniveau) ejerskab til forandringen - en sponsor - der følger og støtter forandringen fra start til slut.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
KMD lander mangeårig kæmpe-aftale til mere end kvart milliard kroner
KMD har netop genvundet udbuddet om Skattekontoen. Den nye aftale strækker sig over ni år og har en værdi på 234 millioner kroner. Få indblik i udbuddet her.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.