Artikel top billede

Har du sort bælte i it-forandring?

It-Akademiet: Sådan skaber du som it-chef forandring på en it-arbejdsplads. En ekspert giver her fem gode råd i it-forandringsledelse.

Som it-chef står du overfor opgaven: it-afdelingens helpdesk skal forandres til en serviceorganisation.

Director hos Implement og underviser på IT-Universitet Jimmy Kevin Pedersen forklarer, at skal den tænkte opgave løses godt, skal alle medarbejderne have nøje kendskab til projektet.

For eksempel skal de vide, hvad der forstås ved en serviceorganisation - hvad det helt konkret vil sige at levere service, og hvad der forventes af den enkelte, hvilke støtteværktøjer, arbejdsgange, mål og målepunkter der vil være gældende i den nye organisation, forklarer Jimmy Kevin Pedersen.

God grund til forandring

Derudover skal it-chefen forklare grunden til forandringen.

"Den gode grund er, at helpdesk har mange utilfredse brugere - utilfredsheden og det konkrete indhold skal være kendt af medarbejderne i helpdesk - outsourcing som alternativ skal også være kendt - alle elementerne i et ydre pres," siger Jimmy Kevin Pedersen om det tænkte eksempel.

Han forklarer, at næste skridt bliver, at it-chefen i samarbejde med nøgle-medarbejdere skal udarbejde en forandringsplan, som alle skal kunne se sig selv i og samtidig kunne se, hvad der skal ske med den enkelte, for at det lykkes.

Det kan for en medarbejder være uddannelse, ny jobbeskrivelse, udviklingssamtale, nye resultatmål med videre. Forandringen bør drøftes med medarbejderne, forklarer Jimmy Kevin Pedersen.

Derudover skal visse nøgle-medarbejdere have ansvar for at drive processen på de indre linjer.

Find ambassadører

"Der skal udpeges ambassadører, der kan fortælle om forandringen uden for it-afdelingen - så 'kunderne' og organisationen også bliver informeret," fortæller Jimmy Kevin Pedersen.

Han forklarer, at et direktionsmedlem desuden skal orientere resten af direktionen og organisationen om forandringen og formålet.

"I forhold til it-afdelingen skal direktionsmedlemmet vise synlig støtte til forandringen - både i forbindelse med igangsætningen, midtvejs og afslutningsvis. Der skal ikke være tvivl om, at forandringen har bevågenhed og prioritet," lyder det afsluttende råd.

Fem gode råd

Jimmy Kevin Pedersen giver her fem råd til it-forandringsledelse.

1. Skab fælles vision.

Enhver forandring skal være båret af en vision - det vil sige et fælles billede af, hvad der skal opnås ved forandringen.

2. Forklar grunden til forandringen.

Der skal også være en god grund til forandringen - det vil sige, at der skal skabes en nødvendighed for forandringen - det kan være baseret på et ydre eller et indre pres.

3. Sælg ideen til alle.

Der skal udarbejdes en forandringsplan, der skal være kendt og accepteret af alle, der skal deltage i forandringen.

4. Find ambassadører.

Der skal udpeges personer, der kan drive forandringen - en eller flere personer, der kan fungere som forandrings-agenter og ambassadører for forandringen.

5. Få direktions fulde opbakning.

Der skal være et højt placeret (direktionsniveau) ejerskab til forandringen - en sponsor - der følger og støtter forandringen fra start til slut.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere